Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Министърът на финансите трябва да се пребори срещу подкрепата "на калпак"

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

"Когато в Министерството на финансите се готвят проектите на бюджет, професионално е да се подготвят три варианта - песимистичен, реалистичен и оптимистичен. Разликата от предишните години е, че сега предстоят избори и всичко, което ще каже министърът на финансите по отношение на бюджета, се пречупва през изборите. Това е в основата на тази нервна реакция, която се получи в обществото. Щеше да е по-тревожно, ако имаше само един вариант на бюджета".

Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

И допълни, че министърът на финансите е този в правителството, който трябва да казва - "няма", защото започне ли да казва - "има", то трябва да се внимава, защото е сигнал към другите министерства - "искайте" и може да се стигне до необуздан популизъм.

"Това с увеличението на минималната работна заплата е малко прибързано, защото тук действа старият модел на определяне на МРЗ, когато всички искат нещо и идва министърът на финансите и казва – "това ще е МРЗ". Докато сега вече имаме решение на парламента, което казва, че МРЗ се определя на базата половината от средната работна заплата за страната през предходните 12 месеца. За догодина никой не знае каква ще е средната работна заплата в предходните 12 месеца, за да кажем сега колко ще е МРЗ. Рано е да се определя. Икономиката върви добре, безработицата е от най-ниските от началото на Прехода. Ако спазваме формулата, приета от парламента, МРЗ няма да е 940 лева, а друга сума".

В предаването "Нещо повече" Нейков подчерта, че е очаквал в прогнозата на МФ да чуе за един съществен проблем, който се е натрупал през последните години – даването на подкрепа "на калпак":

"Този подход води до огромен разход на пари. Министърът на финансите трябва да се пребори срещу този подход... Трябва да се създаде система, от която да се знае на всеки български гражданин как му помага обществото - получавал ли е добавки, помощи. Не искаме да направим такава система, затова – "давай да даваме на всички по равно, никой да не плаче". Феноменът на границата може да бъде избегнат, когато подкрепяш хората с различен размер - този, който има най-големи нужди, ще получи най-много, този с по-малко нужди - по-малко".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Нейков в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39

240 свободни места в "Гранична полиция" - Елхово

240 свободни места са обявени за елховската Регионална дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.  Полицаи са необходими за..

публикувано на 26.08.24 в 03:31

Трима намушкани на фестивала в Нотинг Хил, полицията арестува десетки

Лондонската полиция съобщи за трима намушкани с нож и 90 арестувани през първия ден на карнавала в Нотинг Хил.  Традиционният карнавал в британската столица, който се провежда от 60-те години на миналия век, ще продължи и днес, тъй като понеделник е почивен ден на Острова и е кулминацията на проявата с участието на всички възрастови групи.  В..

публикувано на 26.08.24 в 02:25

Влак се запали в района на Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията. Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. „Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна, с локомотив..

публикувано на 26.08.24 в 02:13
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36