Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Корупцията и противодействието ѝ не са крайна точка, а пътешествие

Руслан Стефанов
Снимка: Спас Крайнин

"Корупцията, противодействието на корупцията и завладяната държава не са крайна точка, това е пътешествие и няма да свърши". Това заяви пред БНР Руслан Стефанов - главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията, преди днешната конференция "Антикорупция и национална сигурност".

"Докато има власт и докато има стремеж за власт, концентрация на власт, ще има и корупция. Тя е проблем, с който се сблъскват всички властови позиции в света. Не е нещо, което се решава веднъж завинаги. Напротив - може да има влошаваме, може да има и подобряване. Опитваме се да използваме всеки инструмент, с който да подтикнем, подпомогнем българските институции и гражданското общество, за да придвижат това противодействие по-напред", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Той обясни, че уязвимостта на завладяната държава може да се използва от други държави чрез бизнес интереси или политически връзки. По думите му Балканите са един от най-уязвимите региони в Европа. Два са основните канала, по които се осъществява това: 

"Единият е нелегалните финансови потоци, които на Балканите общо са около два пъти по-големи в сравнение със средното за света. Вторият канал - влиянието върху медиите, т.нар. завладяване на медиите. Тук не говорим само за финансово такова, а говорим за контрол през правителството и т.нар. когнитивен контрол, т.е. взаимодействието с чуждестранни сили".

Руслан Стефанов даде пример с посолството на Русия в България, което има повече взаимодействие от потребители в страната в сравнение с всички останали страни на Балканите, взети заедно: 

"Това означава харесвания на постове, реакция на пост, коментар на пост. Тук говорим за много сериозно влияние, което се превръща и в политическо през съответните механизми на демокрацията".

Според него завладяната държава има много различни проявления

"Когато говорим за правителство - имаме предвид и трите власти - законодателна, съдебна и изпълнителна власт. Всяка от тези функции би могла да бъде завладяна. Тя е предмет на съответното влияние. Може да говорим за завладяване, когато в случая в поредния доклад на САЩ се говори за липса на действия, което показва невъзможност, неспособност или завладяване", коментира Стефанов. 

По думите му класически пример за това беше т.нар. апартаментгейт. По същия начин се говори често за чадър над определени интереси, каза той, като добави и случая с фалита на КТБ, 9 години след който няма виновен. 

"В повечето случаи в България започваме да търсим непременно и само тесния юридически поглед, а това, което е ясно, е, че при всички случаи става дума за една сравнително черно-бяла картина, в която българските институциите не са реагирали адекватно". 

Обикновено на завладяната държава е трудно да се противодейства, отбеляза Руслан Стефанов и добави обаче, че в комбинация между институции, неправителствени организации, гражданско общество и международни пратньори може да се намери начин да се взаимодейства. 

Той посочи, че днес ще направят и преглед на някои позитивни развития. Изградените институции в определена степен действат, смята той. Според него не трябва бланкетно да отписваме всички институции и начина, по който те работят

По думите му главният прокурор и вътрешният министър трябва да работят заедно, за да има ефективно противодействие на престъпността и завладяването на държавата:

"Очевидно вътрешният министър не споделя притесненията на главния прокурор. Това ни навежда на мисълта, че може би не всичко, което главният прокурор казва, е точно така. Това ни дава възможност да търсим баланса, каква точно е истината. Разчита се и на активността на гражданското общество и помощта от нашите международни партньори". 

Последните 2 години не са прекрасен пример за нещо добро, което се е случило, изказа мнението си Руслан Стефанов. Той подчерта, че институциите, които бяха "използвани за бухалка" в много случаи, бяха закрити, като например специализираното правосъдие. По думите му другите инструменти, като КПКОНПИ, инспекторарите, в последните 2 години на практика не функционират. Там могат да се търсят промените, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47