Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниел Парушев: Един път завинаги трябва да се затвори темата с обновяването на общежитията

"Имаме блокове 80-та година, когато нашите родители са били студенти в същите условия"

Даниел Парушев
Снимка: БГНЕС

От 1 март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" наемите за студентските общежития са повишени с 40%. 24 лева без консумативите е сумата, която към днешна дата заплаща един студент, като преди това е била 18 лв. Останалите висши училища в страната към момента са запазили цените си.

Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

"От 2007 г. там наеми не бяха пипани, те са един от най-ниските. Това беше просто неизбежно. Наемите в СУ продължават да са два пъти по-ниски в сравнение с другите общежития в страната."

През новата учебна година 2023/24 г. обаче се очаква наемите в СУ да скочат с 20-40 лева, уточни той.

Парушев напомни, че общежитията продължават да са на режим на заплащане на тока за небитови потребители.

Инфлацията е основен фактор за вдигането на наемите, но не трябва да забравяме, че общежитията са социална функция на държавата, настоя Даниел Парушев. Затова и според него вдигането на наемите би следвало да се случва само в краен случай. 

"Това не са квартири все пак. Ние сме скептични към увеличаването на наемите, защото това е социална функция."

НСА реновира базата си, теглят кредити и ги връщат. НАТФИЗ направиха същото, открои добри примери Даниел Парушев, но същевременно посочи и негативните:

В някои общежития условията остават непроменени с десетилетия  Снимка: БГНЕС

"Имаме блокове 80-та година, когато нашите родители са били студенти в същите условия и те не са променяни."

Един път завинаги темата с обновяването на студентските общежития трябва да се затвори, заяви Парушев в предаването "Хоризонт до обед". По думите му е тъжно, че през 2023 г. темата отново е на дневен ред.

Опасност от недостиг на места в общежитията има от една страна заради финансовите затруднения да се плащат скъпи квартири, а от друга, защото след етапа на хоум офиса студентите се завръщат присъствено в университетите, каза Даниел Парушев.

Предстои Националното представителство на студентските съвети да направи проверки в различни градове на страната дали в общежитията живеят хора, които нямат студентски права, обяви той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Дичева, д-р Георги Александров и Румяна Георгиева (от ляво на дясно)

Студентска книга за мисията на издателя

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички..

публикувано на 07.06.23 в 15:33
Нараства поляризацията в обществото за сметка на по-неутралния сегмент по средата, отчитат институтът GLOBSEC и Евробарометър

Горан Георгиев: Има ръст на склонните да гласуват за по-крайна партия. Ще го видим на следващия евровот

Заради продължаващата поляризация в обществото нарастват както позитивните, така и негативните мнения "за" и "против" ЕС и НАТО, за сметка на сегмента в средата . Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира последните сравнителни европейски проучвания на..

публикувано на 07.06.23 в 10:51

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48