Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкуренцията не създава прогрес в българската медийна среда, смята той

Илия Вълков: Българските медии правят много компромиси със съдържанието

"Занимаваме се с дребнотемия, които дразнят и все повече отблъскват хората да ползват традиционните медии"

Снимка: БНР

"Българските медии са недостатъчно добре финансирани и правят много компромиси със съдържанието". Това заяви пред БНР преподавателят по журналистика в УНСС Илия Вълков.

"Особено при частните медии - там много често намеса в редакционното съдържание имат рекламните и търговските отдели. Това е проблем. В обществените медии пък има други форми на натиск - от страна на институциите. Засичаме от 2020 г. насам, че се надига процентът на натиска от страна на институции, агенции, общини, местна власт върху редакциите. Това е много сериозен проблем и той не е само на медиите, а се превръща в проблем дори за функционирането на демокрацията. На мен ми се ще да включваме в този разговор слушателите, читателите, зрителите. Доверието в медиите е изключително ниско. Не малка част от хората припознават медиите като придатък на властите. Когато има проблем за решаване в медиите, се гледа като на сеир", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него пазарът ни е много малък и конкуренцията не създава прогрес в българската медийна среда:

"Занимаваме се с дребнотемия, които дразнят и все повече отблъскват хората да ползват традиционните медии". 

Вълков коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ в частта медии, където са изброени множество проблеми, свързани с плурализма, влиянието, независимостта, автоцензурата и сплашванията. Според него този доклад успява да събере рзлични проблеми, случаи, истории, които все още търсят решение: 

"Очертава тревожен тренд - системен натиск от страна на икономически, политически субекти върху медиите, неясно и непрозрачно финансиране, проблеми с корупцията. Отбелязано е, че има непрозрачни практики на правителството по отношение на подкрепа на различни медии при разпределянето на пари от европейски фондове. Тези проблеми са много напоително описани с различни случаи,