Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпросителни около изборния процес във Велико Търново дни преди вота

Снимка: Ани Петрова

До парламентарните избори на 2 април остават броени дни, а продължават да възникват казуси. Един от тях идва от Велико Търново. От Районната избирателна комисия там сигнализираха, че все още няма указания от Централната избирателна комисия какво ще се случи с избирателните секции, в които устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на сработи при преброяването на бюлетините. Все още не е подадена и информацията за населените места в региона, където няма интернет връзка.

Днес в областната управа във Велико Търново ще пристигнат бюлетините и изборните книжа. Няма обаче информация от ЦИК какъв е тиражът на отпечатаните бюлетини и дали е удовлетворено искането на Районната избирателна комисия за близо 227 хиляди бюлетини за изборите за 49-ото Народно събрание.  

Видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините ще се извършва в 399 секционни избирателни комисии в област Велико Търново. Това няма да важи за назначените досега в региона пет подвижни избирателни комисии. Има населени места в областта, където няма интернет връзка, но на този етап информация за тях не е подадена. 

Снимка: Ани Петрова

Възниква казус как ще действат секционните комисии, в които на 2 април вечерта устройствата за заснемане и наблюдение при броенето на бюлетините не тръгнат и ще могат ли тези комисии да предадат изборните си книжа в районната комисия. От Информационно обслужване имат ангажимент да подменят устройство, което не сработи, но само при пробите, които комисиите ще направят в деня за размисъл, но не и в самия изборен ден, коментира Десислава Йонкова, председател на РИК Велико Търново.  

„В предизборния ден ще се направи проба, така че би трябвало, ако има неработещи устройства, това да бъде установено в предизборния ден и съответно това устройство да бъде заменено. Все още нямаме указания какво се случва, ако не работи устройството за видеозаснемане в неделя“.  

Видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето на бюлетините ще забави отчитането на резултатите, но не може да се прогнозира с колко, отбелязва Десислава Йонкова: 

„Ние няма как да знаем за какъв период ще се осъществи това видеозаснемане, тъй като досега, както знаете, такова не е имало, и няма как да предвидим за какъв период ще се осъществи това нещо. Обективно ще се удължи изборният процес“. 

Отчитането на изборните резултати ще се забави и от друго обстоятелство. Секционните комисии нямат задължението да сумират в протоколите преференциите за кандидат-депутатите от машинната и от хартиената бюлетина. Тези аритметични изчисления ще се правят при контролните проверки от Районната избирателна комисия. За Велико Търново това означава допълнителни изчисления за 307 секции с 21 листи и 195 кандидати. Районната избирателна комисия ще увеличи екипите си, наемайки в изборната нощ бивши членове на РИК, пояснява Десислава Йонкова: 

„Членовете на РИК ще работят самостоятелно, като ще бъдат извикани като технически сътрудници лица, които са участвали като членове в предходни Районни избирателни комисии, за да може да се направят повече екипи и по този начин вместо 4 ще имаме 7 места за прием на първоначалната контрола, която е на протоколите и която е свързана с аритметическите грешки, ако има такива“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

От 26 до 28 март, включително, Районната избирателна комисия във Велико Търново ще проведе присъствено обучение на секционните изборни състави от 10-е общини. Секретарят на РИК Диана Петрова пояснява върху какво ще се наблегне: 

„Специално ще бъде акцентирано върху начина на преброяване на бюлетините, начина на работа в предизборния ден по отношение на получаване на изборните материали и бюлетините и на следващия ден при началото на изборния ден. Естествено ще подчертаем на секционните комисии да си сканират QR кода, който ще бъде специфичен за всяка една записваща машинка. Да обърнат внимание, че ще бъдат под видеонаблюдение при самото преброяване на бюлетините от хартиената и машинната кутия и всяка бюлетина ще се записва. Просто ще помолим колегите за повече търпение и повече внимание“. 

На изборите на 2 октомври м.г. в област Велико Търново бяха сменени рекордните 20,3% от състава на секционните комисии и имаше затруднения. За вота на 2 април по предложение на партиите вече е сменен над 5% от състава на секционните комисии и процесът продължава, казва Диана Петрова.  

„Винаги има елемент на притеснение доколко ще се справят колегите в секционните избирателни комисии, но по-големият състав от назначените от нас членове на секционните комисии са хора, които са работили и на предходни избори. Има млади, интелигентни хора, които могат с прочитане на методическото указание и с обучението, което ще преведем, да се подготвят и да бъде един пълноценен процес. Надяваме се да не е много дълъг“.  

Районната избирателна комисия утвърди тираж от 226 900 хартиени бюлетини за предстоящия вот. Днес пристигат бюлетините, но не се знае колко са, уточнява председателят на комисията във Велико Търново Десислава Йонкова: 

„В писмото, което получихме, има график, но не пише реално колко са отпечатани. Възлагането е от страна на Централната избирателна комисия, така че е възможно те да са заявили по-малък брой“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Бюлетините и изборните книжа ще се съхраняват няколко дена в областната администрация, посочва областният управител Георги Гугучков. 

„Създадени са условия и охрана от Областна дирекция на МВР на тези документи. На 27 март имаме обещание от печатницата, на която сме поръчали изборните книжа, които са задължение на Областната администрация, ще бъдат получени. Ще направим необходимото разпределение и ще се свържем с общините, се надявам на 28, 29 март по направен график те да си ги получат и да започнат тяхното разпределение по секционни избирателни комисии“.  

Тази година на изборите в област Велико Търново ще се гласува с 307 машини, или с 12 по-малко от вота на 2 октомври м.г., заради промените избирателят да си избира с хартиена или машинна бюлетина да гласува. На този етап няма информация къде ще се съхраняват машините преди да бъдат раздадени под полицейски ескорт в съботния ден до секционните комисии, коментира комисар Йосиф Павлов, началник на Охранителна полиция във Велико Търново. 

„Машините, както и при предходни избори, ще бъдат транспортирани от логистичен център в София до Велико Търново вероятно в петъчния ден, преди деня, предхождащ изборите. Ще бъдат съпроводени, охранявани от София до Велико Търново. Към настоящия момент нямаме потвърждение на мястото, където ще се съхраняват. Това е с решение на ЦИК. С 11 лъча ще бъдат транспортирани до всяка една секционна избирателна комисия“.  

От полицията не пожелаха да посочат имат ли сигнали за изборна търговия във Великотърновска област, по които се работи. Уверяват, че достатъчно служители на МВР в региона ще бъдат заети около изборите, за да бъде гарантиран общественият ред и да бъдат посетени местата, за които постъпят сигнали за нарушения в деня за размисъл и в изборния ден. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
По време на учението

Министър Стоянов: Отливът от армията е голям, трябва да се мисли не само за техниката

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че ако няма нов бюджет, програмата за модернизация на армията ще бъде стопирана. Това изявление той направи след многонационалното учение "Отбранителен щит 23", което се проведе на учебния полигон "Ново село". Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че Българската армия изостава в..

публикувано на 29.05.23 в 20:58

Пороен дъжд нанесе сериозни материални щети в Свищов и селищата от общината

Поройният дъжд от последните часове нанесе сериозни материални щети по инфраструктурата в Свищов и селищата от общината. През целия ден е продължило почистването и дезинфекцирането от тинята, която е напълнила цистерните, които водоснабдяват село Горна Студена. Питейната вода е пусната преди малко. Има залети къщи в село Вардим. Най-сериозни са щетите в..

публикувано на 29.05.23 в 20:36
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: Днес отговорността на парламентарните партии стана още по-голяма

Днес отговорността на парламентарно представените партии стана още по-голяма, написа във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова. По думите ѝ президентът е длъжен да изпълни конституционната процедура по връчване на мандатите по начин, който да способства стабилно редовно избрано правителство. Радев към Денков:..

публикувано на 29.05.23 в 20:28
Делян Добрев

Добрев: ПП нямат морал за мандат, ако имат малко останало достойнство, да напуснат политиката

"И аз мисля, че ПП нямат морал за мандат! Ако имат малко останало достойнство, трябва да напуснат политиката завинаги!" - това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с връчването на втория проучвателен мандат за сформиране на правителство. Радев към Денков: Призовавам да премислите изцяло целесъобразността от..

публикувано на 29.05.23 в 20:17
Костадин Костадинов

Костадинов за втория мандат: Щели да се размразяват...Рибата отдавна се е вмирисала

 " Сега пък щели да се размразяват...Рибата отдавна се е вмирисала" -  това написа в   коментар във Фейсбук л идерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод получения днес от ПП-ДБ втори мандат за съставяне на правителство. И още: "За пореден път припомням позицията на Възраждане - ППДГБТ+ трябва да бъде забранена заради национално..

публикувано на 29.05.23 в 19:59

Президентът на полигон "Ново село": Да инвестираме в повече сигурност

Президентът Румен Радев даде висока оценка на участващите български военно служещи в многонационалното учение „Отбранителен щит 23“, което се проведе на полигона „Ново село“. В него взеха участие италиански и американски военнослужещи, бронирани машини на пехотата, български танкове и самолети на ВВС. Тактическото учение с бойни стрелби..

публикувано на 29.05.23 в 19:55
Асен Василев

Асен Василев вижда дилема: Диктатура или парламентарна република

"След днешното връчване на мандата от президента стана ясно какъв е залогът - диктатура или парламентарна република". Това коментира съпредседателят на ПП Асен Василев във Фейсбук. И допълва, че "изборът (за)сега е в ръцете на парламента". Радев към Денков: Призовавам да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на мандата..

публикувано на 29.05.23 в 19:49