Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Николова: Европейската тематика се интерпретира по избор и се използва удобно

Александър Малинов: За европейските ни партньори е очевидно, че България заема позиция на руски троянски кон

В Брюксел лидерите обсъждат подкрепата на ЕС за Украйна, икономиката, енергетиката и миграцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
За европейските ни партньори е ясно, че България заема позиция на руски троянски кон. Това заяви пред БНР Александър Малинов, магистър по източноевропейски изследвания в Университета в Амстердам. Той обясни  пред БНР,  че споразумението за обща европейска доставка на боеприпаси не е единствено за подпомагане на украинската армия.

„Работи в няколко направления. Най-важното е помощта за Украйна в момента, но друго е попълване на националните запаси на участващите в него страни.  Ако съдим от действията на президента и на служебното правителство, те не интересуват от тези сделки, които цяла Европа прави, особено източноевропейските държави, с доставяне на по-старо съветско въоръжение, което би могло по-бързо да бъде утилизирано от украинската армия и в замяна на да се получи модерно западно въоръжение, най-вероятно президентът не иска и попълване на собствените ни запаси от боеприпаси“.

Александър Малинов

Анализаторът смята, че Румен Радев се опитва да влезе в обувките на Бойко Борисов.

„Започва да се кара на журналисти и да бяга от неудобни въпроси. Дали ще му се получи, зависи от това каква реакция ще има от журналистическата гилдия“.

„Фактът, че България членува в Международния наказателен съд, а Радев каза, че въпроса за потенциалния арест на Путин е безсмислен, е поредния начин, по който той изолира България и показва, че международните договори могат да бъдат заобиколени“, заяви още Малинов.

Според него има „градация и повишаване на агресията в позицията на Радев“.

„Русия е обвинена в геноцид и най-тежки престъпления. Жертви на тази агресия са и етнически българи в Украйна. Има затворени български училища там от руските власти“

За момента посоките, в които вървят България и ЕС, са различни, посочи той. 

"Европа изгражда международния ред, при който ще бъде по-обединена и подготвена да посрещне предизвикателствата в сферата на сигурността. България не се включва. За европейските ни партньори е очевидно, че страната ни заема позиция на руски троянски кон"

Европейският съюз потвърди подкрепата си за Украйна на последния Европейски съвет. България обаче няма да участва в общата поръчка на Европейската агенция по отбрана за 155-милиметрови снаряди. Президентът Радев заяви, че се ангажираме "само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна“

Той посочи още, че България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна.

„Но всеки, който иска индивидуално да участва в доставката на тези един милион снаряди, като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение“

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова обясни, че 22 страни членки на ЕС, плюс Норвегия, се включват в поръчката.

„Към тях се присъедини и Унгария. Засега извън проекта  са само още 4, освен нашата-Латвия, Ирландия, Дания и Словения. Джозеп Борел каза, че при някои може да има забавяне заради процедурни правила. Нищо чудно накрая да останем сами

Пискова цитира и текст със заключения на европейските лидери за Украйна:

„Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства постигнатото споразумение спешно да бъдат доставени  артилерийски боеприпаси и муниции на Украйна, и ако бъдат поискани, ракети. Това може да стане чрез съвместна поръчка и чрез мобилизиране на съответните средства, в това число и от Европейския механизъм в подкрепа на мира“.

„Този механизъм се издържа от вноските на неговите членки", посочи тя и зададе въпроса: Как тогава твърдим, че не помагаме на Украйна?“

Антоанета Николова

Кореспондентът на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова хвърли повече светлина около зададения от нея въпрос към президента Радев, с който прикова общественото внимание. Тя се поинтересува дали ако Владимир Путин пристигне в България, ще бъде арестуван, както изисква решението на Международния наказателен съд.

„Отношенията между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация, така че въпросът ви към момента е безсмислен“, отговори Радев.

Николова обясни пред БНР, че е свикнала с такъв тип отношение.

Ако това нещо ме плаши, значи трябва да си сменя занаята. Преди да задам въпроса си, аз се позовах на европейския документ на лидерите, гласуван и от България, в който те заемат много силна позиция по въпроса и се ангажират да търсят всякаква съдебна отговорност от властите в Кремъл, включително и създаване на Международен съд за престъпленията на Русия в Украйна, както и с изпълняването на заповедта за арест. Нашата работа е да направим ясни тези неща и да продължим да търсим отговори от властимащите“.

Тя потвърди, че е провела няколко телефонни разговора с прессекретаря на президента.

„От Нова телевизия му предложихме му право на отговор. Аз просто си свърших работата. Един европейски кореспондент в Брюксел има за задача не само да преразказва какво говори съответния национален лидер, а най-вече да дава контекст на това, което се случва. Ако просто преразкажем думите му, ние оправдаваме квалификациите, че само държим микрофон“.

Въпреки че са минали почти две десетилетия откакто България е член на ЕС  и имахме европейско председателство, за политиците очевидно е сложно да боравят с европейската тема, отбеляза още Антоанета Николова.

„За обществото тя е още по-сложна. Така се оставя възможност да бъде интерпретирана по избор и използвана удобно. Европейските договори са ясни. Който разбира от тях, има моралната отговорност да ги поясни, за да не остави място за интерпретации. Хвалим се когато са ни подкрепили за опазване на външната граница и този документ има тежест, а няма тежест, когато сме подкрепили военна помощ за Украйна. Не виждам защо трябва да има избирателен подход към това какво са тези документи и да се губим в една лексика-дали е политическа рамка, дали е обвързващ и т.н. Те дават насоката за политиката по сигурността на ЕС“

Цялото интервю на Ирина Недева с Антоанета Николова, Ангелина Пискова и Александър Малинов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лили Иванова бе удостоена за принос и талант с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура.Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили  Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа. Причината е,..

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59