Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Безпътицата е пълна - много голямо разделение, много голяма радикализация"

Тони Николов: Във Франция върви една революция, опасенията са да не се стигне до гражданска война

"Синдикатите искат пауза и предлагат на Макрон 6 месеца, но той отказва"

Тони Николов
Снимка: Юлияна Корнажева

"Като че ли сме стигнали дотам, че съвременното общество е абсолютно разделено на отделни групи, които не могат да намерят общ език. Франция в момента е показателна за това как хората не могат да изберат. Човек наблюдава Франция и мисли за другите страни, включително за България. ... Във Франция сега на улицата са най-различни групи - и ученици от лицеите, които са затворени, и хората от т.нар. специални режими на пенсиониране, има и радикални групировки - крайната десница, крайната левица, радикални еколози. Никой не отстъпва - нито управляващите, нито протестиращите".

Това каза пред БНР журналистът и философ Тони Николов, главен редактор на "Портал Култура" и списание "Култура".

По думите му във Франция си "върви една революция, а опасенията са да не се стигне до гражданска война".

"Синдикатите искат пауза и предлагат на президента Макрон 6 месеца, за да се преговаря, да се седне на масата, но той им отказва засега", обясни той и цитира констатации на френски журналисти, че безпътицата е пълна - много голямо разделение, много голяма радикализация:

"Засега изход няма".

Според Тони Николов Макрон ще трябва да направи някакви отстъпки, защото ще бъде принуден по някакъв начин:

"Синдикатите получават дарения, което означава, че протестиращите могат да останат на улицата, за да демонстрират, а ще получат заплатите си. Което развързва ръцете на синдикатите с тези щедри дарения, и те заявяват, че ще отидат докрай".  

Интервюто на Людмила Железова с Тони Николов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Според проф. Г. Атанасов има пряка връзка между делото на Кирил и Методий и Патриаршеския комплекс

В центъра на днешна Силистра се намират останките на средновековния Дръстър, наследник на древния Дуросторум, наречен от византийците Доростол - една от най-древните крепости на територията на страната ни. И макар градът да възниква като селище още по време на траките и животът там никога да не е спирал, първото му споменаване е през 106 година,..

публикувано на 24.05.24 в 16:11

Страните от Шенген ще могат да връщат за до 3 години граничния контрол по своя преценка

Страните членки ще трябва да преценят дали при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност да възобновяват проверките по границите си, или да приложат други средства. Връщането на контрола може да трае до три години.  Това е една от мерките в одобрените днес от държавите от общността промени в правилата за Шенгенското..

публикувано на 24.05.24 в 15:58

Атина обсъжда мерки за намаляване на цените на стоките

Гръцкият парламент обсъжда мерки за намаляване цените на стоките. Премиерът Кириакос Мицотакис очаква европейско решение за регулиране на пазара. Опозицията настоява за премахване на данъците върху стоки от първа необходимост. Проблемът с високите цени на стоките не е само в Гърция, подчерта в речта си премиерът Мицотакис. Той обясни..

публикувано на 24.05.24 в 15:56
Ученици от начално училище „Христо Ботев“ в Плевен

Над 200 ученици пяха в Плевен: "Върви, народе възродени"

Над 200 ученици изпълниха заедно в Плевен Химна на българската просвета "Върви, народе възродени".  Празнично шествие премина по централната улица на града, предвождано от иконата на Светите братя Кирил и Методий.  Стотици плевенчани поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Поздрави ги кметът д-р Валентин Христов:..

публикувано на 24.05.24 в 15:50

Румъния обявява руски дипломат за persona non grata

Румъния обяви за персона нон грата дипломат от посолството на Руската федерация в Букурещ заради шпионаж.  Това съобщава Радио Румъния като припомня, че снощи беше арестуван румънец. Той е обвинен, че от 2022 г. е наблюдавал военни обекти на Румъния и НАТО, като е правил снимки и ги изпращал на дипломати от руското посолство...

публикувано на 24.05.24 в 15:47
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Ралица Кирилова: Учителят е много привилегирован, защото ние работим с бъдещето

Избрах пътя си като учител, защото смятам, че през знание, просвета и култура можем да сме равни на другите европейски народи и да вървим към добруване и просперитет .  Това сподели в интервю пред БНР Ралица Кирилова, директор на най-голямото столично училище "Уилям Гладстон". "Учителската професия много влюбва и пристрастява. Това е..

публикувано на 24.05.24 в 15:19