Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сотиров: Разправиите в политиката са престъпна безотговорност

"Редно е ПП, ДБ и ГЕРБ да формират мнозинство"

Иван Сотиров
Снимка: Силвия Великова

"Огромната част от твърдите избиратели на ГЕРБ и ПП са за това да се направи евро-атлантическа коалиция, за да се решат основните проблеми, които стоят пред държавата. Всички виждат, че безпътицата, в която сме, може да продължи още години и държавата да продължи да затъва. Тези разправии са престъпна безотговорност".

Това каза пред БНР Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат.

И припомни, че още през юни миналата година е излязъл с призив - ПП, ДБ и ГЕРБ да формират мнозинство, като лидерите направят крачка назад и да се направи коалиция, която да реши основните приоритети на страната.

"ПП възникнаха с идеята да вкарат Бойко Борисов в затвора, да премахнат модела "ГЕРБ". Видя се, че това не работи. ПП и ДБ тръгнаха с 850 000 гласа на първите избори, на които ПП се появиха. След това загубиха над 100 000 гласа. Сега губят на 70 000 гласа. Не успяха да изчегъртат ГЕРБ, напротив. Това показва, че се провалиха в тези свои намерения. Това тяхно говорене, липсата на сериозни политически приоритети, персоналните фиксации - не работят".

В предаването "Нещо повече" Сотиров допълни, че най-ефикасният начин за борба с корупцията е държавата да ограничи своята намеса в бизнеса и в личния живот на хората:

"Корупцията се ражда там, където държавата преразпределя порциите. Да се слага орган, който да контролира главния прокурор, едва ли ще свърши работа, тъй като месеци след създаването на такъв орган ще започне дебат за създаването на контролен на контролния орган. Реформа в прокуратурата и в съдебната власт може да тръгне, ако се пристъпи към децентрализация на прокуратурата. Правомощията на главния прокурор могат да се ограничат със Закона за съдебната власт, като се децентрализира прокуратурата. Всички партии през последните 30 години са бягали от това, защото голямата битка е била кой ще назначи главен прокурор, кой ще контролира главния прокурор, за да не може той да повдига обвинения срещу политици от управляващото мнозинство и да бъде използван като бухалка срещу опозицията".

По думите му в България има системен проблем - в рамките на две-три седмици един закон може да се смени, но за сериозна реформа е необходим сериозен дебат, трябва да има ясна коалиция.

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Сотиров в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57