Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрален фестивал на комедийния спектакъл в Габрово отново разсмива публиката

Театрален фестивал на комедийния спектакъл, Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Театралният фестивал на комедийния спектакъл в Габрово отново разсмива публиката в Града на хумора, след прекъсването, което пандемията наложи. Представленията, включени в афиша са 8, като в рамките на събитието публиката може да влезе и на безплатни прожекции на 3 спектакъла от чужбина. Най-мащабното театрално събитие в Габрово продължава до 9 април. 

Фестивалът на комедийния спектакъл в Габрово се провежда веднъж на две години, но след като едно издание беше пропуснато, едва този април от четири години насамq публиката може да избира от комедийни и сатирични заглавия на Народния театър, на Сатирата и Младежки театър „Николай Бинев“, на трупите на драматичния и кукления в Пловдив, Варна, Стара Загора и разбира се – на домакините. Селекцията е на театроведа Емилия Илиева и професионалисти от Габровския театър. Не всички избрани заглавия обаче са включени в афиша, поради някои технически ограничения . Изборът е труден и заради друго, научаваме от директора на местната трупа Петко Койчев

„Изключително труден за създаване“

Театрален фестивал на комедийния спектакъл, Габрово

Провеждането на театралното събитие е така да се каже голяма хапка за целия екип от професионалисти и доброволци, признава Койчев

„Откакто съм станал директор имам една-единствена цел и тя  e да защитавам присъствието на Габровския театър на театралната карта в България. Това означава да предизвикваме собствената си публика с различни жанрове, режисьори и актьори“

На фестивалната сцена публиката може да гледа някои от своите любимци и спектакли, които напускат за първи път собствената си сцена. В програмата са включени представления с номинации за ИКАР и Златен Кукерикон, каквито са „Дон Кихот“, „Суматоха“, „Бомбето“ и „Клетка за пеперуди“.

Театрален фестивал на комедийния спектакъл, Габрово

Настроението в залата оценява Стелиян Николов, актьор и директор на Драматично- кукления театър в Хасково, който е член на професионалното жури на фестивала.

„Това, което се случва тук е много хубаво. Различни спектакли от цялата страна. Тези фестивали се чакат с нетърпение. Важно е тези форуми да се подкрепят на местно и на национално ниво“

Половината от финансирането за форума е осигурено от Министерството на културата. Община Габрово също подкрепя театралното събитие. За отбелязване е и участието на бизнеса. Това спонсорство екипът възприема като висока оценка за свършената работа. А тази на зрителите личи по пълните зали, отбелязва Стойо Тинков , организатор маркетинг в театъра

Театрален фестивал на комедийния спектакъл, Габрово

„Почти всяка вечер салоните са пълни. Има зрители и от други градове, близки до Габрово. Тази година селекцията предостави нещо по-различно-спектакли, на които цялото семейство може да дойде“

За първи път и фоайето на театъра е толкова бляскаво, а червен килим води към артистичната сцена за снимки. Изградена е и съвсем нова визия около петела, който се превърна в символ на фестивала през последните години. Затова и фаворитите на професионалното жури ще си тръгнат със статуетка, изобразяваща един кокоши крак, стъпил на сцената. 

Думата ще има и алтернативно жури от личности, ангажирани в сферата на културата, изкуствата и медиите. Публиката ще направи своя избор онлайн, а в неделя вечерта, на официална церемония, ще бъдат обявени носителите на наградите за мъжка и женска роля, за режисура, сценография, авторска музика и за най-добър спектакъл на 12-то фестивално издание.


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия на БАН.  " Можем да разберем къде се намираме  горе-долу  в цикъла по наблюдението на слънчевите..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Твърди се, че заподозреният нападател е ловец.  На мястото на инцидента са пристигнали десетки коли на Спешна помощ и два спасителни хеликоптера, които са обградили района.  Няма опасност за..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58