Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора се стекоха в храмовете в цялата страна на Цветница

В катедралния храм "Св. Александър Невски" на Цветница - 9 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

На днешния голям празникнаричан Цветница (или Връбница), православният свят отбелязва Вход Господен в Йерусалим. Според Светото писание дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос е посрещнат тържествено в свещения град.

Хиляди хора се стекоха в храмовете в цяла България, за да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клонки. В празничната служба в катедралния храм "Св. Александър Невски" участва и българският патриарх Неофит. 

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дама си за здраве:

"Ние имаме и личен празник, това на един от най-големите празници. Страхотно е, че има хора.   Жалко, че за изборите на излязоха толкова хора, но вярата е по-силна, да";

"Нека има хора, нека има, винаги трябва да има надежда за по-хубаво бъдеще", споделиха вярващи, които бяха в храма на Цветница.

Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - това пожела българският патриарх Неофит на миряните по време на Светата литургия по случай днешната Цветница.

Патриархът прочете слово пред събралите се в катедралния храм "Свети Александър Невски".

В морската ни столица Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия по повод празника вход Господен в Йерусалим в новия храм "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" и поздрави всички именици. Той присъства и на концерта на хора на варненските момчета и младежи, които изпълниха пред хората в храма източноправославни песнопения.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави хората в препълнения до край храм "Свети прпмчк.  Прокопий Варненски" с Цветница и съобщи, че за първи път по повод празника концерт от църковни песнопения ще изнесе Хорът на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева:

"На добър час! Честит празник! Божието Благословение и Неговата Милост да бъдат с всички нас! Амин! Днес, в този ден, Варненските момчета като хор ще изпълнят концерт със своите песнопения след Светата литургия в храма, която пък е една отново възхвала на Господа, влизащ в Йерусалим. Ролята на младия човек да се докосне до Храма Господен, до тази благодатна действителност, до учението на Светата Църква, до Евангелския текст, цялото онова богослужение, което ние изживяваме и което служим".

За Ловеч Цветница е най-големият и най-обичаният празник, който събира хиляди ловчанлии и гости на града с традиционните панаир на занаятите, национален събор на народното творчество, представяне на местни обичаи и много веселие.


В празничния ден митрополит Гавриил отслужи Светата литургия в катедралата в центъра на Ловеч и благослови християните. Те отнесоха в домовете си осветени върбови клонки за здраве и късмет:

"Този е най-хубавият празник. Да сме живи и здрави, щастливи, много да се обичаме. С клонките ще направя венче и ще го сложа вкъщи на Младенеца за здраве".

След службата митрополит Гавриил водеше празничното шествие от катедралата до Богоявленския мост, където беше пресъздаден ритуала  "По вода" или "Кумичене":

От Ямбол вярващи отправиха пожелания: "Много цветен празник е, много хубав празник. Пожелавам си да бъдем много здрави. Не само аз, а всички да бъдат здрави. Пожелавам да бъдат много позитивни и да бъдат много здрави. Дано е хубава пролетта";
"Пожелавам си всички хора да бъдат весели, щастливи и здрави най-вече".
Днес имен ден у нас празнуват на 350 хиляди души. От утре започва Страстната седмица, която ще завърши с Разпятието и Възкресението на Иисус Христос.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23