Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов предлага вариант: Парламентът да гласува служебното правителство

Първата политическа сила трябва да председателства парламента, заяви лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред журналисти в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Първата политическа сила трябва да председателства парламента, заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не изключи варианта Вежди Рашидов отново да оглави Народното събрание.

Борисов каза, че патовата ситуация създават тези, които не спазват парламентарните традиции. "Тошко Йорданов стана и им каза как беше досега и за какво спорим - първата партия получава председател на парламента", уточни той.

Лидерът на ГЕРБ не изключи варианта Вежди Рашидов да бъде предложен за председател на Народното събрание. "Има вариант, но той пак ще бъде от първата политическа сила", отбеляза той.

Бойко Борисов се обърна към президента Румен Радев, като подчерта, че той единствен е станал при влизането на държавния глава в пленарната зала.

"Има вариант, пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал аз, нямаше да стане никога. Нали си давате сметка, че дори и в него вече политическата класа няма доверие, това значи. И аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси. Какво ще понесат партиите като загуба? Безотговорно е да кажеш - ако не съм сам, няма да има правителство."

"И в изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно, нека наречем нещата с истинските им имена, затова пак изопачавайки мои думи, аз казах, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят. Радев иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев само ги е оставил, а той отива да си президентства.

Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват, защото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме Конституцията, те вече не са му подчинени. Ако с търпение, толерантност оставим както днешния ден да помислим има варианти, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал, нямаше да стане никой. Нали си давате сметка, че в него вече политическата класа няма доверие. Аз искам решение, решението трябва да мине през компромиси", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че си е говорил и с Христо Иванов, и с Костадин Костадинов.

"Чухме декларациите на партиите днес, ако са им искрени декларациите има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство", каза той и уточни, че спасителният вариант е посочил сега.

От ДПС смятат, че отговорността за неуспех при избор на председател на Народното събрание носи първата политическа сила ГЕРБ заради отказа да влязат в диалог с другите политически сили. Рамадан Аталай:

"При липса на диалог се получава това. Наново се вижда, че страхът в първата политическа сила да влезе в управлението на страната е много голям"

Един от лидерите в коалицията ПП-ДБ – Христо Иванов заяви, че страната се намира в тежко политическо разединение, но въпреки това е твърде рано да се каже, че парламентът не може да заработи. По-ясни отговори може да има след като се завърти конституционната рулетка:

"Аз мисля, че все пак е много рано да се каже, че парламентът не може да заработи. Нека да изчакаме. Към този момент се намираме в тежко политическо разединение. Очевидно намирането на формули и механизми за разговор е трудно. Нека, пак ви казвам, да видим, когато бъде връчен първият мандат, какви ще бъдат анонсите, и тогава да коментираме всичко това. Аз се надявам, че всичко, което се случва, ще бъде знак за всички участници".

Ако не се избере председател на НС, процесът по консултации и връчване на мандати ще бъде блокиран, коментира от своя страна президентът Румен Радев.

"Надявам се, както казах в началото, да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога от разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате, че това ще блокира целия процес по консултации и връчването на мандати."

Председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов коментира в кулоарите на парламента, че законодателният орган отново е поставен в същата ситуация за избора на председател, защото парламентарно представените партии са същите като в 48-ото НС. Той отказа да отговори на въпрос дали е съгласен с предложението на коалиция ПП-ДБ за ротация на председателското място:

"Не мога да ви отговоря предварително. Нека да обсъдят председателите, не мога да ви отговоря. Вие сте свидетели. Всички хора са различни - различно мислене, различни програми, различна идеология и точно там трябва в различното да се намери общото, а общото е просперитетът на българския гражданин. 

В ранния следобед лидерите на коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събраха в една от стаите в Народното събрание, за да обсъдят как да процедират с избора на председател на парламента. Срещата приключи без да е взето конкретно решение, като не е ясно как ще продължи изборът на председател в пленарната зала утре.

Междувременно стана ясно, че депутатите планират да отменят великденската си ваканция - това се разбира от проект за решение, внесен от народни представители от всички парламентарни групи без "Възраждане".  За да се стигне до гласуване обаче, трябва да бъде избран председател на Народното събрание. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38