Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се надява на поне 300-500 милиарда долара репарации

Серхий Магера: Путин направи много за консолидацията на украинците

"Руснаците не събарят отделни блокове, а цели жилищни комплекси"

Серхий Магера
Снимка: личен архив

"Щетите, нанесени на украинската икономика, са на стойност 700 милиарда долара. Значителна част от Украйна е разрушена" Това обясни пред БНР Серхий Магера, депутат от парламента на Украйна - Върховната Рада

Украинският президент Володимир Зеленски преди ден каза, че “в Украйна няма да има руини. …Особено след като светът знае решението - по отношение на активите на Русия, руските чиновници, олигарсите, които са забогатели, докато държавата им се е превръщала в терористична... Всички тези активи трябва да бъдат използвани за компенсиране на загубите на онези, на които Русия е донесла болка и страдание. Руските активи трябва да отидат за възстановяване след агресията. Войната трябва да бъде най-скъпа именно за агресора.”

Щети има и върху околната среда, посочи Магера. 

"Над 500 хиляди хектара ниви са увредени и не подлежат на селскостопанска обработка. Унищожени са над 3 милиона хектара гори. Застрашени са от изчезване 600 вида фауна и 650 вида растения. След руското нахлуване съществува и постоянна ядрена заплаха".

в Украйна се надяват да бъдат компенсирани поне с 300-500 милиарда долара. 

"Трудно е да се каже как ще стане това, но вече виждаме първи опити за конфискация на активи на руски олигарси, близки до режима в Кремъл. Русия никога обаче няма да компенсира загубите на човешки животи". 

Серхий Магера разказа каква е обстановката в родния му град Мариупол.

"Преди войната Мариупол имаше около половин милион жители. Сега много хора са го напуснали. Смятаме, че там живеят около 100 хиляди човека. Градът се е превръща в призрак, с много разрушения. Руснаците се опитват да ги скрият, като срутват разрушените сгради"


Магера разказа, че „Азовстал“, където се намираха последните защитници на Мариупол,  е съборен до основи.

Съборена е и жилищната сграда, в която Серхий Магера е живял с родителите си.

"Руснаците събарят не отделни блокове, а цели жилищни комплекси".

Той не вярва на руското командване и не очаква да спре обстрела за православния Великден.

Серхий Магера смята ,че носталгията по миналото не е свързана със Съветския съюз, а с  младостта на много хора

"Украйна от началото на независимостта си се е чувствала част от европейското семейство. Не сме имали намерение да се връщаме към миналото".

След 24 февруари Путин направи от всички нас истински украинци, заяви Магера.

"Много рускоезични хора тук преминаха към украинския език. Путин направи много за консолидацията на украинците". 

Серхий Магера обясни, че в украинския парламент се приемат закони, отговарящи на европейските екологични изисквания. 

"По пътя към присъединяване на Украйна към ЕС, нашето законодателство, свързано с екологията, изисква съществени промени. Работим върху това металургичното производство да отговаря на изискванията на Съюза".

Цялото интервю на Ирина Недева със Серхий Магера може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика. Властите предупреждават за внимание при шофиране поради високите температури. Много е силен трафикът в цялата страна във връзка с празника на Богородица. Двойно са увеличени полицейските екипи. Засилено е полицейското присъствие, на пост са и специални патрули по рискови участъци на..

публикувано на 14.08.24 в 20:37

Общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици във Великобритания

В Обединеното кралство общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици, съобщи кралската прокуратура. Някои вече получиха доста солени присъди. В актуализация, публикувана в социалните медии, Кралската прокуратура обяви, че нейните екипи "продължават да работят денонощно, заедно с полицията, за да повдигнат обвинения..

публикувано на 14.08.24 в 20:33
Снимката е илюстративна

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем. Вятърът в района е способствал за бързото разпространение на   пламъците. Пристигналите на място 5 екипа на пожарната от Раковски и Пловдив вече са овладели разпространението на огъня. Няма опасност за населеното място. Според местните хора, на незаконното сметище често..

публикувано на 14.08.24 в 20:29
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22

Служба и нощно бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" за Голяма Богородица

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан..

публикувано на 14.08.24 в 20:12

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно..

публикувано на 14.08.24 в 20:11

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59