Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умерен оптимизъм сред земеделците след заявената забрана за внос от Украйна

Голяма част от родната продукция залежава по складовете на земеделските кооперации. Заради срива на цените загуби са претърпели и успелите да продадат зърното си

Снимка: БГНЕС

Националният съюз на земеделските кооперации в България подкрепя предложението на Министерството на земеделието за временна забрана на украинския внос на зърно и земеделска продукция у нас. В Арбанаси, където се провежда националната среща на земеделските кооперации, фермери дадоха одобрението си за мярката, но коментираха, че е много закъсняла. Има и скептично настроени земеделски производители, че Европейският съюз няма да подкрепи България за забраната.

450 са земеделските кооперации, които членуват в Националния съюз на земеделските кооперации в България, и обработват пет милиона декара земя. Не сме против украинското зърно, но не и при тези правила на безмитен внос, коментира Боян Димов, председател на Областния съюз в Силистра и член на контролния съвет на Съюза на кооперациите: 

„Украинско зърно винаги е имало и винаги ще има. Търговия с Русия, с Украйна винаги ще има, просто преди е била регламентирана, имало е налози, които достигат цената до нашата. Имало е контрол. Сега поради военния конфликт в Украйна се създадоха тези коридори на солидарността и по тези коридори влиза този безмитен внос. Голяма част от продукцията все още залежава по складовете на земеделските кооперации, някои от тях се наложи да продадат под себестойност продукция, за да може да се разплащат с контрагентите си. Общият размер на загубите в държавата го знаем – 800 милиона. Не сме изчислявали за нашите кооперации каква е загубата, но не е малка“.  

Фермерите протестираха нееднократно срещу вноса на украинското зърно, който свали цените на пазара Снимка: БТА

Проверка на „Хоризонт“ по Закона за достъп до обществената информация до Агенция „Митници“ показа, че от началото на Черноморската инициатива за зърното до края на март у нас са влезли близо 642 хиляди тона украинско зърно. Заради срива на цените, загуби претърпяха и кооперациите, които успяха да си изтъргуват реколтата, коментира Иво Христо, председател на земеделската кооперация в шуменското село Дивдядово, която обработва около 9800 декара и е продала почти цялото произведено зърно: 

Влиза зърно, което въобще не се окачествява, няма никакъв фитосанитарен контрол, произведено с евтини препарати, с евтини горива. Това е абсолютно нелоялна конкуренция към селскостопанските производители в България. Имам към 200 тона пшеница, която съм продал, но не е транспортирана, но колеги има с хиляди тонове. Имам преки щети, защото съм продал постепенно. При мен преките щети са около 300-400 хиляди лева“.  

Пшеницата сега се търгува по 420-430 лева за тон. За да сме на себестойност, цената трябва да е поне 500 лева на тон, казва Роза Коджабашева, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Плевенско, и уточнява, че в района няма фалирали кооперации, но положението е тежко: 

„В затруднение са колегите. Заеми за новата кампания не зная дали банките изобщо им позволяват да вземат, защото това е факт и се вижда – поискали са разсрочване, дори разбрахме, че някои банки отказват разсрочване на кредитите в момента за земеделските производители, защото се страхуват дали ще има кой да купи продукцията и каква цена ще бъде новата реколта“. 

Докато в Арбанаси се провеждаше националната среща на земеделските кооперации, в късния следобед дойде новината, че Министерството на земеделието ще предложи на Министерски съвет да гласува временна забрана на украинския внос на зърно и храни. Председателят на Съюза на земеделските кооперации Николай Момчилов коментира: 

„Като земеделски кооперации подкрепяме тази инициатива. Това беше едно от нашите искания и всичките тези протести, в които участваме съвместно с Асоциацията на зърнопроизводителите. Загубите са десетки милиони, точно като цифра не мога да ви кажа. В нашите складове залежава продукция, която е там. Не мога да кожа колко е залежалата продукция. Има кооперации, които са пред фалит, в затруднено положение. Тази мярка ще ни спаси, определено ще ни облекчи.“ 

Снимка: Здравка Маслянкова

Земеделските кооперации подкрепят мярката, но я определят като крайно закъсняла: 

Вече беше време да се направи нещо, защото и румънци, и поляци успяха да си го извоюват. При нас при положение, че още са пълни складовете със зърно, след месец и половина идва новата реколта“. „Това не е достатъчно. То е малко като награден посмъртно. Предложението- за“ сме. Въпреки, че аз съм си продал зърното, но съм за тези колеги, които не са си продали, а те са страшно много“. „Твърде закъсняло е, но надяваме се поне за новата реколта да имаме някакъв смисъл от това“. „Нека да видим какво ще се случи за 6 месеца забрана, не можем да кажем дали ни спасява или не“. „Трябва да се спре. Европейската комисия какво ще помогне на България като не разреши и ние трябва да слушаме – защо?“ „Едва ли. Не вярвам Европейският съюз дали ще бъде съгласен с това наше решение. Съмнявам се“. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18