Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласници от Велико Търново печелят национални награди и даряват разработките си на българските ученици

Седмокласници от ОУ „Свети Патриарх Евтимий“ във Велико Търново осъществяват различни образователни проекти. Под ръководството на класния си ръководител и учител по музика Добрин Пелтеков печелят национални награди. Те даряват разработките си на българските ученици. Децата са обединени в клуб „Параджиите“. 

От пет години часовете по музика в основното училище „Свети Патриарх Евтимий“ във Велико Търново са по-различни, благодарение на музиканта Добрин Пелтеков, който нарича себе си „даскала по музика“.  

„Просто искам да им дам моите знания, компетентности, моите идеи за развитие. Всяко едно нещо, което им покажа, може да им послужи в бъдеще по някакъв начин. Човешките взаимоотношения са важни. Правим го, въпреки всичко“. 

Учениците на Добрин Пелтеков направиха музикална телевизия, сформираха своя ученическа рок група, направиха няколко видео образователни урока и интерактивни тестове към тях, като образователните им проекти са общодостъпни в интернет за всички учители и ученици в страната. 

С проекта си за елементите на музиката децата от 7В клас, обединени в клуб „Параджиите“, станаха финалисти сред 1300 ученици в националното състезание „Супер СТЕМ България“, а учителят им, с неговия образователен блог и сайт „Даскалът по музика“, беше определен за вдъхновител. 

Показахме, че без да имаме скъп СТЕМ кабинет в училище, можем да се развиваме и да произведем нещо в областта на изкуството, защото без него няма душа, коментира Добрин Пелтеков и разказа за последния проект за елементите на музиката: 

„Той е видео урок с различни експерименти. Казваме какво е звук, каква е разликата между тон и шум, показваме го нагледно, използвайки различни технологии. Всичко е записано на зелен екран, после сме във виртуално телевизионно студио. Показваме нагледно как се измерва динамиката в децибели, честотата, височината на тона, как се измерва в херцове, от къде идва името Херц. Всичко това сме го записали и сме го направили като образователен урок“. 

Учениците имат образователни музикални проекти за 3 март и за 24 май в изкуствата. Направиха образователен филм за Хотнишкия водопад, проучвайки историята и любопитни факти за района, с който спечелиха национални награди. 

Учим и се забавляваме, докато правим проектите, разказаха седмокласниците: 

„Клубът ми харесва, защото проектите, които правим, интерактивните тестове и целия материал, който изработваме, са достъпни за всички, всеки може да ги гледа и да му помогне с нещо“. 

„За мен музиката е изкуство, може да направи хората щастливи. В сегашно време това в някакъв степен е рядкост. Тези, които се занимават с музика, са доста талантливи“. 

 „Опитваме се да правим филми, подкасти, интерактивни тестове. Проектите, които правим, са нещо ново и различно, което на нас ни харесва и се занимаваме в тази област. От там ни идва името „параджиите“, защото steam на английски език е пара“. 

„Интересно ми е това, което правим, защото е забавно и интересно, на всички им харесва. Най мен най-много ми е интересно редактирането или заснемането на съответния филм, приказка или подкаст“.

„Целият процес е вълнуващ, защото всичко може да стане, може да ни дойде нова идея, по която да започнем нов проект“. „Забавен е процесът на проектите – записването, намирането на информация – това най ми харесва в проектите. Включвам се в тях, защото през повечето време нямам много занимания“.  

Последната инициатива, по която работят учениците от 7В клас от основното училище „Свети Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, е изработката на филм по разказа „Приятели“ на своята съученичка Стиляна Каменова.  

„Идеята ми беше да покажа, че доброто винаги е важно за приятелството. В края се извлича като поука, че, ако си добър с хората, те могат да бъдат добри като тебе. Има общо с тормоза в училище, който се оказва проблем в днешно време. Идеята беше да се опитам да покажа, че добрината надделява над лошото“. 

Клуб „Параджиите“ подготвят и радио постановката „Вяра, надежда и Добрин“, също по текст на Стиляна Каменова. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол и употребили райски газ

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич,..

публикувано на 09.08.24 в 10:53

Заради пожара: Евакуираха туристите от 9 села на остров Крит

Туристите от 9 села на остров Крит бяха евакуирани заради пожара от вчера. Няма пострадали. Пожарникарите успяха да спрат разрастването на огъня към населени места. Настаниха евакуираните жители и туристи от девет села на безопасно място. На огнения фронт са мобилизирани 290 пожарникари, десетки водоносни коли, военни части и доброволци...

публикувано на 09.08.24 в 10:21

11 загинаха при автобусна катастрофа край Анкара

11 души загинаха рано тази сутрин при катастрофа с автобус край Анкара. 24-ма души са ранени, съобщи губернаторът на столичния регион. От обществения телевизионен канал TRT уточняват, че автобусът се е блъснал в колона под мост. На място са пристигнали спасителни и медицински екипи. Причините за инцидента се разследват. По..

публикувано на 09.08.24 в 09:52
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в бюджета

Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в следващия бюджет. Това обясни пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. "Говореше се за 125% от средната брутна работна заплата за страната, но на този етап те са..

публикувано на 09.08.24 в 09:35
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Нехамер за отменените концерти на Тейлър Суифт: Трагедията е предотвратена, но опасността остава

Трагедията е предотвратена, но опасността остава. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след отмяната на три концерта на американската поп звезда Тейлър Суифт във Виена. Австрийският канцлер съобщи, че свиква националния съвет за сигурност. Остава абстрактната опасност, в сила е най-високата степен за терористична опасност, заяви..

публикувано на 09.08.24 в 08:36
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

НС изслушва икономическия министър за възможна безстопанственост в дружества на МИИ

Очаква се Народното събрание да изслуша служебния икономически министър Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните на дружества на Министерство на икономиката и индустрията. Освен него очаква се по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси да отговарят още петима министри - на..

публикувано на 09.08.24 в 08:19

Пожарът в Славянка е ограничен, остава опасността от навлизане на огъня от Гърция

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава. Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на просеката до граничната бразда, за да не допуснат разширяване на пожара на наша територия. Очаква..

публикувано на 09.08.24 в 08:13