Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: 1394 лева е чистият доход, който работещ трябва да получава, за да живее нормално

| обновено на 21.04.23 в 11:54
Снимка: БГНЕС

1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2509 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината. 
Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че необходимият доход за издръжка нараства с малко над 3 процента спрямо декември миналата година, а на годишна база спрямо март 2022-ра година - с 14,6 на сто:
"С 320 лв. повече за 1 година за тричленното домакинство и 178 лв. нетно повече на самостоятелно работещи".

Сред рекордьорите по поскъпване са яйцата с 66% на годишна база и с малко над 14 на 100 на тримесечна. Лукът поскъпва за година с 40 на 100, а доматите - с над 25%.

Димитров подчерта, че при хляба и зърнените храни на годишна база ръстът е близо 19%. Той е категоричен, че спекулата у нас продължава:

"Едно евро и 69 цента, по памет, е кутия с 10 яйца в Испания в една верига. В същата верига в България е 3 евро. За какво иде реч, ако не е спекула?! Няма как българските яйца да са 2 пъти по-скъпи, така че спекулата продължава. Ние казахме как се бори тя - с ясни механизми, които има държавата. Регулаторът - Комисията за защита на конкуренцията - не си свършва работата към момента, независимо че е започнала няколко проверки".

Общата стойност на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки и услуги в евро у нас е €55, в Румъния 53, а в Германия 60. В България, с 1 минимална заплата тази кошница може да се купи само 7 пъти, в Румъния - 11, а в Германия – 32.

Всички заплати да се увеличат с минимум 10% през 2023 година и спешно да се приеме бюджетът за тази година, настояват от КНСБ. Друго искане на синдиката е въвеждане на необлагаем минимум, актуализация на минималната заплата от 1 юли и тя да достигне 850 лв.

За увеличението на пенсиите с 12% от 1-ви юли ще са нужни 1 милиард и 150 милиона лева допълнително, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"За цялата година да поддържаме увеличените пенсии до 1 юли и с увеличението от 1 юли, което както казахме, е плод на законовата разпоредба, са нужни малко над 3,6 милиарда лева допълнително спрямо 2022 година. Така че и не виждам някой да се е родил в момента, политик в това число, който да замрази или намали пенсиите в този момент. Ако има такъв, няма да го има скоро като политик".

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, изготвен от служебното правителство, беше одобрен вчера на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Според него пенсиите ще се увеличат с 12 на сто от средата на годината по така нареченото златно швейцарско правило, като процентът на повишението е сборът от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход за миналата година. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има дежурни екипи, които да следят за евентуално ново активизиране на тлеещи огнища. Това казаха от..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция. Пожарът е пламнал около 14:00 часа и бързо се е разраснал, към момента на място са 6..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление, цяла седмица вече ще стане. Доброволци..

публикувано на 16.07.24 в 17:27