Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът dir.bg отличава качествената и отговорна журналистика у нас

Конкурсът Web Report се организира за шести път

Web Report
Снимка: dir.bg

За шеста поредна година сайтът dir.bg организира конкурса Web Report. Той има за цел да престави и награди качествената, почтена и  отговорна журналистика у нас. БНР е медиен партньор на инициативата

"Виждаме развитие и все повече материали и участници, които се включват в конкурса.  Целта е да се покажат традициите и конкуренцията в различни медии, които дават добрия пример в онлайн пространството", обясни пред БНР журналистът Иван Боянов.

Вече има подадени над 400 материала и над 100 участника, посочи той. 

"Все още има време да се кандидатства. Остават около 12 часа до крайния срок."

Всички материали се оценяват от жури, съставено от сериозни имена в журналистиката, разаказа Боянов. 

"Сред тях е и Николай Петров  от програма „Хоризонт“ на БНР".  

Иван Боянов посочи критериите за оценка на материалите. 

"Основното изискване е да бъдат оригинални авторски материали. Важно е да бъде написани правилно на български език. Информационните източници трябва да се цитират коректно".

Критериите за оценка са журналистическото майсторство, оригиналността, обективността, обществената значимост и информативната стойност, каза той.

Има 6 категории, в които могат да участват журналистите – Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Дава се и специална награда за млад автор.

Допустимите категории са интервю, разследване, репортаж, коментар, портретен очерк, видео репортаж и подкаст. 

Победителите ще станат ясни на 30 май. Ще има и официална церемония по награждаването.

Тази година Web Report ще бъде организиран и в чест на 25 години от създаването на  dir.bg.

"Подобни конкурси, в които сме получили заявка с над 400 журналистически материала, показват, че може да се прави стойностна журналистика", категоричен е Боянов. 

Фактът, че има много млади автори е много радостен, заяви още той. 

"Класации,  като тази на Репортери без граници за медийната свобода у нас, както и създаването на много фалшиви новини, прави професията на журналиста с една идея по-малко атрактивна. Но има млади автори, които знаят как да си вършат работата. Колкото повече ги поощряваме, толкова по-добре би било за всички, защото от тях ще очакваме да ни информират по важните въпроси в бъдеще".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Иван Боянов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40