Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещи във Влашката махала на село Голям извор се оплакват от зачестили кражби

Снимка: Архив

Живеещи във Влашката махала на тетевенското село Голям извор сигнализираха институциите и медиите за множество зачестили кражби на домашно имущество в махалата и настояват за предприемане на мерки за решаване на проблема. 

В писмото си до институциите и медиите жители на Влашката махала посочват, че са дълбоко загрижени за своите имоти и покъщнина, станали обект на множество кражби.

Според тях около 90 на сто от всички хора в махалата са пострадали от посегателства. Откраднати са били пари, лични вещи, документи, инвентар и инструменти, дори и домашна ракия.

Един от инициаторите на писмото до институциите Владимир Танев разказа за проблемите с кражбите в махалата.

Кметът на Голям извор Илиян Маринов каза, че е запознат с писмото, въпреки че то не е било адресирано до него.

Хората апелират за помощ от всички отговорни институции и настояват за осигуряване на денонощни полицейски патрули, разширяване на видеонаблюдението в селото и предприемане на адекватни издирвателни действия за разкриване. 

От полицията съобщиха, че от 2016 г. до момента в РУ Тетевен са постъпили 8 сигнала, касаещи село Голям извор, като всички деяния са с установен извършител и събраната по случаите документация е придвижена към компетентните институции. Има само 1 сигнал за кражба от имот в селото, при който не е установен извършителят.

Полицията се отнася с приоритет и особено внимание към всеки един сигнал, но жителите на населените места трябва да информират органите на реда по съответния ред.

В малките населени места се провеждат специализирани полицейски операции, насочени срещу битовата престъпност, които в повечето случаи са съвместни със служители от Жандармерията в Плевен.

Мобилни екипи на ОДМВР-Ловеч са провели няколко срещи в последните години с жителите на село Голям извор. В тези екипи са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, Икономическа полиция и Охранителна полиция. Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции – няма постъпили сигнали, жалби и оплаквания.

С цел засилване на полицейското присъствие в малките и отдалечени населени места, началникът на РУ Тетевен ocъщecтвя по график изнeceн пpиeм с жителите на 12 села от общината. Такава среща през месец февруари 2023 г. е проведена и в с. Голям извор, като присъстващите не са сигнализирали за нередности, кражби или нарушения на обществения ред на територията на населеното място.

На 12 декември миналата година на същата улица в село Голям извор полицията разкри нарколаборатория, а по образуваното досъдебно производство още се води разследване.

Репортаж на Пламен Христов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара . Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани . Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство , обясни..

публикувано на 15.07.24 в 08:33

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство. Възпоменателна церемония ще се състои в парламента,..

публикувано на 15.07.24 в 08:04