Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не може да си позволим окупирането и завземането на чужди територии да стане правило"

Йордан Божилов: Войната в Украйна е геостратегически разлом. Важна е позицията на всяка държава

"Съмнявам се, че ще се върнем към принципите на европейската архитектура за сигурност, по които живеехме"

Йордан Божилов
Снимка: БНР
Не може да си позволим окупирането и завземането на чужди територии да стане правило. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

Той напомни, че украинската армия е изграждана по съветски тип, при който управлението се осъществява от най-високо ниво. 

"Подобна организация на армията има Русия. Това затруднява военната комуникация, контрола и взимането на решения. През последните десетина години украинците преминаха към нов стандарт на изграждане на армията - с малки мобилни и добре екипирани формирования. Това им позволи да действат толкова бързо и ефективно".

Той посочи, че се подготвя планираното украинското настъпление

"Започна доставката на модерно въоръжение от западните страни. Изграждат се логистични центрове, за да може то да се поддържа. Очаква се, че ще Украйна ще се опита да си върне суверенитета поне върху част от завзетите от Русия територии. Кога ще се случи това е въпрос на добре пазена тайна, защото във военното дело изненадата е сериозен фактор".

Божилов коментира и първото посещение в Киев от началото на войната, което осъществи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Столтенберг каза, че първо искаме да помогнем на Украйна да продължи да съществува като независима държава. Подпомагането й е, за да може тя да продължи да се отбранява. Тази война се превърна във война на оръдията и мобилните групировки. Страните членки на НАТО предоставят далекобойни оръдия, танкове и бойни машини. Това ще подпомогне Украйна да защити своята територия. Не се предоставят далекобойни ракетни системи, за да не се провокират амбициите на Русия да продължи атаките". 

Столтенберг: Украйна е готова да отвоюва още територии

Изтребители не са от решаващо значение за тази фаза на войната, обясни Божилов. 

"От значение са сухопътните сили и логистиката на военната техника.  Необходима е сериозна подготовка за западните изтребители, както и определена инфраструктура. По-лесно  е да се предоставят на Украйна стари съветски изтребители, които тя използва". 

Бившият военен заместник-министър припомни, че през 2008 година НАТО декларира, че Украйна и Грузия могат да станат членове, когато изпълнят определените критерии. 

"Другото важно условие обаче е страните, които вече са членки, единодушно да приемат кандидата".

Войната, която се води в Украйна,  е и война на ценности, заяви Божилов. 

"Това е война за визията на страните по отношение на международния ред. Русия се опитва да наложи своята схема за развитие на световния ред. Това противоречи на всичко, върху което се крепи международния мир толкова дълго време. Тази война е геостратегически разлом. Затова е важна позицията на всяка държава. В България имаме недостатъчна яснота какво представлява тази война - че тя е война на подходи и ценности.

В много държави има потенциални конфликти. Трябва да се покаже, че демократичните държави подкрепят този, който е жертва на агресия. Това е записано в устава на ООН".

Траен и устойчив мир може да има само, когато Украйна възстанови териториите, завзети от Русия и се сключи международен договор за мир, обясни Божилов. 

"Съмнявам се, че това ще се случи скоро. Това е пътят, който трябва да бъде извървян. В противен случай ще имаме една нестабилност и несигурност в Черноморския регион"

Мирният договор, освен териториалния въпрос, ще включва и сериозни въпроси, свързани с това  кой ще плати за разрушената инфраструктура и как ще бъдат съдени военнопрестъпниците, посочи експертът.

Има варианти за замразяване на конфликта и временно прекратяване, но те не са устойчиви, каза Божилов.

Той се съмнява, че ще се върнем към принципите на европейската архитектура за сигурност, по които живеехме

"Нарушено е доверието. Западните страни не вярват на Русия".

Възможно е Русия да се опита да привлече страни като Китай и Венецуела, с които да изгради друга система на международни отношения, прогнозира Йордан Божилов.

Цялото интервю на Весела Владкова с Йордан Божилов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30