Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъпка напред, две назад - температурата на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е изменчива

Снимка: БГНЕС

С нескончаеми спорове в пленарната зала на 49-ия парламент на фона на предупрежденията на президента Румен Радев, че очакванията са депутатите да произвеждат закони, а не скандали и че прозорецът за работата им бързо може да се затвори, ако не се състави кабинет, двете най-големи политически сили в него продължават колебливите си стъпки напред-назад в опит да съставят редовно правителство.

Предизборно Бойко Борисов предупреди, че "управление без участието на ГЕРБ не може да има и който, и какъвто натиск да упражнява върху нас, празен чек няма да подпишем".

Следизборно Кирил Петков се съгласи, че и той не би дал празен чек на никого. След трудно постигнато съгласие за председател на Народното събрание, лидерите се престрашиха да се срещнат, а напредъкът може да се опише точно с танцовите стъпки – една напред, две назад.

"Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията."

Нестандартните решения. Първо, ГЕРБ на Борисов е готов да подкрепи правителство с втория мандат. Второ, Борисов поиска вторите предварително да представят проектокабинета си. Трето, след Борисов Отмъстителя, Строителя и Международника, а за кратко и Оцеляващия, петото му превъплъщение е ролята на Благия.

Въпреки очерталата се близост по законодателната програма – законите за ПВУ, бюджета и съдебна реформа, Борисов все пак очерта резервен вариант – програма минимум с бюджет и закони и чак тогава избори.

Томислав Дончев, Бойко Борисов и Десислава Атанасова на консултациите при държавния глава  Снимка: БТА

Лелеяната цел обаче бе подложена на изпитание на следващия ден. Двете формации се разминаха за това какво е постигнато и какво предстои. Акад. Николай Денков се яви сам на среща с над 10 експерти на ГЕРБ, а след нея обяви, че формацията му готви не обща, а собствена управленска програма с ограничен срок на действие:

"За 18 месеца, до края на 2024 г. Намираме се в нестандартна ситуация, търсят се нестандартни решения."

От ГЕРБ втвърдиха тона към втората коалиция и поставиха ултиматум. 

"Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че може да се говори сериозно за редовно правителство, не е лишена от смисъл", коментира Десислава Атанасова.

Имат и изискване към бъдещия кабинет - всеки състав и структура трябва да отразява това, че ГЕРБ-СДС е победител.

Вчера от ПП-ДБ активно се включиха в двустранни срещи на работните групи, които се провеждаха дори в парламентарното кафене. Отидоха заедно в МФ, за да търсят начин да намалят дефицита до 3%. Освен това увериха, че се опитват да спазят поставения от ГЕРБ-СДС срок за представяне на проектокабинет. Но не без ръмжене. Андрей Гюров се обяви срещу поставяне на ултиматуми.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е поставял ултиматуми, но разминаването го накара да втвърди тона, ведно с потвърждението, че най-стабилен би бил кабинет между двете формации.

ПП-ДБ на лидерската среща в парламента  Снимка: БГНЕС

На фона на всичко това впечатление направи оглушителното мълчание на ДБ. Лидерите на по-малката коалиция са по-опитни от партньорите си от ПП. Затова мълчанието им по време на общите срещи е знаково. На заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България" снощи, без да е официално обявено, е решено, че ще подкрепят кабинет с втория мандат, но без свои представители в него. Макар и спряган за министър на вътрешните работи в проектокабинета с втория мандат Атанас Атанасов признава, че не му е комфортно на срещите в ГЕРБ.

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ  Снимка: БГНЕС

Останалите формации – ДПС, ИТН и БСП, се почувстваха пренебрегнати.

"Оставам с впечатление, че в българския парламент има само парламентарни групи", отчита Йордан Цонев.

"Останалите политически формации като че ли ни няма. Държат заложник целия парламент", отбелязва Станислав Балабанов от ИТН.

"Не сме поканени на разговори и ще изчакаме", декларира Корнелия Нинова от БСП.

"Тъй като не сме част от това оформящо се мнозинство, засега сме опозиция", подчертава Мустафа Карадайъ от ДПС.

Шанса си чака и "Възраждане". Формацията даде заявка за самостоятелно управление и разчита коалицията между първите да се случи, за да спечели от това.

"Едно такова правителство ще бъде заложник на политическите интереси на всяка една от коалициите вътре в него", смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Сега остава да научим състава на кабинета с мандат на ПП-ДБ. Очаква се Николай Денков да е премиер, но дали Кирил Петков и Асен Василев ще влязат като вицепремиер и министър на финансите, предстои да разберем. Очакваме и решението на ГЕРБ. Дали пък подобен кабинет, дори да се случи, няма да е твърде евроатлантически за българския вкус?

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33