Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ търсят изход от политическата криза (видео)

Снимка: Мария Филева

На първата официална среща в лидерски формат между първите две политически сили в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", от ПП-ДБ отново обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

"От резултатите от вота - това са партиите, които са се представили на последните избори най-добре и считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство, дали първия, дали втория мандат, но отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат същия или подобен резултат и ще се озовем в същите преговори", обърна се към ръководителите на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им в парламента.

Като отговорни партии трябва да използваме времето на този парламент, за да приемем бюджет с 3-процентов дефицит, рязане на разходи и взимане на заем, но да го направим заедно, допълни Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отбеляза колко важно е за неговата формация приемането на нов бюджет с 3% дефицит, но без вдигане на данъците и съкращаване на социалната програма. Но ПП-ДБ категорично отказва да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС:

"Но сме готови да говорим по тези политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета". 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят състав на проектокабинет, който биха предложили в рамките на втория мандат, за да може ГЕРБ-СДС по-лесно да прецени как да действа с първия мандат.

"Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем Изпълнителната комисия и ръководните органи на нашата партия, колегите от СДС да видим какво предлагате – премиер, министри, на базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, какво предлагате".

Кирил Петков отговори, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Той предложи двете партии да работят по управленска програма:

"Вие сте първата политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор", каза Петков и изтъкна, че ГЕРБ-СДС тепърва ще има срещи и с други парламентарно представени сили.

"Решението на нашата Изпълнителна комисия е, че до изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да гоним други подобни разговори", прекъсна го Бойко Борисов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков допусна възможност за преговори с "Възраждане" за "анти ГЕРБ и ДПС" правителство

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна възможност в дългосрочна перспектива за преговори с "Възраждане" във връзка с тяхната идея за съставяне на "анти ГЕРБ и ДПС" правителство при определени условия. След остра реакция на представители на "Демократична България" Петков излезе с опровержение и заговори за "медийни внушения". В..

публикувано на 06.07.24 в 19:17
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк "Росенец".  Участниците в нея не отговориха на въпроса дали има разцепление в ДПС, след като на разговора не..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19