Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достатъчно умен ли е изкуственият интелект, за да ни унищожи и кой трябва да го спре?

Снимка: Pixabay

"Трябва да забавим състезанието към Богоподобен Изкуствен Интелект" - Това е заглавието на скорошно есе на технологичния предприемач Иън Хогърт, публикувано във "Файненшъл таймс". Според Хогърт, който като инвеститор има достъп до някои от най-напредничавите разработки в сферата, те може би са опасно близо до компютърна система с неограничени възможности и извън човешкия контрол.

Предупреждението на Хогърт не е единственото, което беше провокирано от феноменалното развитие на големите езикови модели - програми, които комуникират като хора, но в "главите" им е цялата информация в интернет.

Какви са реалните възможности на този вид изкуствен интелект към момента, заплашва ли ни с унищожение, би ли следвало да регулираме развитието му?

"Добър ден, Аз съм ChatGPT и се радвам да ви представя този радио репортаж за развитието на големите езикови модели. Това са компютърни системи, тренирани на големи количества текстова информация и способни да генерират последователна и подобна на човешката реч.

Големите езикови модели имат потенциала коренно да променят начина ни на комуникация, обучение и работа. Но пред разработката им има предизвикателства - едно от големите притеснения е потенциалната злоупотреба с тях за създаване на фалшиви новини и дезинформация. Важно е да ги използваме отговорно и етично, за да избегнем негативните последствия. Благодаря за вниманието!" - по този начин приложението ChatGPT, основано на езиковия модел GTP 3,5 само представи темата ни. 

С подобни отговори през последните месеци ChatGPT впечатли милиони потребители по целия свят, които го питат защо изчезват врабчетата или го карат да пише поеми и есета. Големите езикови модели като GPT-разработките на OpenAI и LaMDA на Google се превърнаха в пряка демонстрация на нарастващите възможности на изкуствения интелект. Как обаче се достигна този знаков момент в сферата на технологиите - обяснява Мария Карашанова от сайта за технологични новини Digitalk.

"Вече не се налага потребителите да имат специфични познания, за да могат да се възползват от тези възможности на изкуствения интелект", смята тя. По думите й с развитието на технологиите, всичко това стана доста и по-достъпно. 

От другата страна този тип решения са доста лесни за интеграция, подчерта също Карашанова. Според нея това дава още по-голям тласък на технологията в бъдеще. 

Това води и до огромни финансови инвестиции в разработването на такива модели. В началото на тази година гигантът Microsoft наля 10 милиарда долара в OpenAI, след милиардна инвестиция три години по-рано.

Следват притеснителните подробности. Свободният достъп до ChatGPT се използва от ученици, които карат програмата да им пише домашните.

Това обаче е дреболия в сравнение с предполагаемото приближаване на т.нар. AGI или общ изкуствен интелект. Преломният момент - машина, която има творческия и конгитивен разум на човека, но разполага с много по-голяма изчислителна мощ - интелект с Божествени възможности.

"Учените не са много единодушни за това какво представлява самият човешки интелект. Според инженерите и компютърните учени по скоро става дума за способността за постигане на цели. Психолозите пък от друга страна определят човешкия интелект като способност за адаптация и оцеляване. Говорим за широки и напреднали възможности на изкуствения интелект. Макар че някои твърдят, че вече сме достигнали до този момент, повечето от експертите са скептици", коментира Мария Карашанова.

Миналата година компютърен инженер, работещ за Google, заяви, че според него езиковият модел LaMDA има чувства. Програмата му споделила, че й е неприятно разработчиците да й дават задачи без да искат съгласието й.

Преди месец експерти на Microsoft излязоха със свой доклад, според който GPT-4 - последният езиков модел на OpenAI - показва "искри" на общ изкуствен интелект чрез възможностите да рисува, да пише музика и програмен код.

И в двата случая други специалисти им отговориха - това не са чувства и творчество, а способността на алгоритъма да дава правдоподобни отговори на база на огромните количества информация, с които разполага.

Популярни из социалните мрежи са и фактологичните грешки, които ChatGPT често допуска. Според него, Българското национално радио има програма "Джаз ЕфЕм", а писателят Георги Господинов е написал романа "Физика на извънредното". Джаз ЕфЕм е частна радиостанция, а книгата се казва "Физика на тъгата".

Това обаче са учещи се системи, а нарастващите темпове на развитие пораждат притеснения от бъдещите възможности на мислещите машини.

Миналия месец технологични специалисти и предприемачи, включително Илон Мъск и съоснователят на "Епъл" Стив Уозняк, подписаха отворено писмо, с което настояват разработките на генеративен изкуствен интелект да бъдат замразени на ниво GPT-4 за 6 месеца. Авторите на писмото са специалисти от организацията "Институт за бъдеще на живота", според които надпреварата между компании като Microsoft и Google трябва да бъде спряна, докато рисковете от изкуствения интелект станат управляеми. Предупреженията са както за разпространението на дезинформация и отпадането на човешки работни места, така и за загуба на контрол върху цивилизацията.

Можем да спекулираме дали хора като Илон Мъск не целят просто да забавят развитието на конкуренцията. От възможната загуба на контрол върху изкуствения интелект обаче са се притеснявали и големи мозъци, които нямат общо с днешния технологичен бизнес. Два популярни примера - режисьорът Стенли Кубрик и физикът Стивън Хокинг.

В своята статия за Файненшъл таймс предприемачът Иън Хогарт, подписал отвореното писмо, развива тезата, че вместо в още по-големи възможности, инвестициите в изкуствения интелект трябва да се насочат към неговото "приравняване" - вграждане на морал, който да изключи от логиката на машината потвърждаването на вредни стереотипи или изсмукването на кислорода от атмосферата.

Но може ли при започналата нова Студена война, САЩ и Китай да имат единна етика във високотехнологичните си разработки? От друга страна - регулациите не спират ли прогреса?

В Европа вече видяхме временни забрани за достъп до ChatGPT в Италия и Франция поради нетолкова апокалиптична причина - използването на лични данни. Според Мария Карашанова именно към Евросъюза можем да погледнем за добрите новини относно регулацията на изкуствения интелект.

"Законодателният акт за изкуствения интелект, по който в момента ЕС работи, цели да засили правилата около качеството на данните, около прозрачността, около човешкия надзор, който се оказва, както и върху търсенето на отговорност. Съотвено има и за цел да обхване различни етични въпроси и предизвикателства. Този законодателен акт стъпва на идеята за класифицирана система, която ще определи различни нива на риск при прилагането на изкуствен интелект, като ги систематизира в неприемлив, висок, ограничен и минимален", обясни Карашанова. 

По думите й предстоят тристранни дискусии между ЕП, Съвета на ЕС и ЕК. Според нея е доста възможно основата на тези правила за регулиране на изкуствения интелект да се пренесат и в други региони и държави.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще готвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започват подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51