Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност

Снимка: БГНЕС

За мен тези избори са законни, но са лишени от всякаква представителност. Това каза пред БНР дипломатът Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. 

Коментарът му бе относно проведените миналата неделя в Косово извънредни частични местни избори в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Близо 45 хил. са общо имащите право на глас в тези общини, а албанците са около 5% от населението там. 13 сърби гласуваха. Резултатът при избирателна активност под 4% - кметове от албанското малцинство.

Според Бобев тук възниква въпросът как би управлявал един кмет, избран с около 100 гласа:

"Нещата стават пародийни. Как ще управляват тези кметове оттук нататък? Това означава прекъсване на всякаква връзка между централната власт и живеещите в тези райони, посредством местната власт. Тази линия ще бъде скъсана при всяко едно положение".

Има пародийни елементи във всичко, което се случи там, смята дипломатът. Той припомни, че идеята за тези избори се е родила, след като през ноември четиримата кметове напуснаха своите места. 

В предаването "Събота 150" Боби Бобев подчерта, че се е очаквал този бойкот от страна на сръбските избиратели. Те поставиха своите условия:

"От сръбска листа казаха, че сърбите в Северно Косово, в 4-те общини, ще участват в изборите, ако преди това се изпълни постигнатото вече споразумение за формиране на Асоциация на общините с преобладаващо сръбско население". 
Бойкотът беше абсолютно неизбежен, изказа мнението си той. И добави пример:

"Имаше една сръбска представителка, която се кандидатира за кмет на Лепосавич. Тя получи 5-7 гласа. До такава степен е силен бойкотът на сърбите, че дори роднини, близки, приятели не са гласували за нея. За нея са гласували най-тесният семеен кръг".

ЦИК обяви резултатите официално и редица инстанции се произнесоха, че изборите са редовни и демократично проведени, напомни Боби Бобев. По думите му в косовското законодателство няма долен праг, при неизпълнението на който изборите могат да бъдат валидни.

Според него ако се изчисти въпросът с Асоциацията на сръбските общини, има някакъв шанс диалогът да продължи позитивно и да има някакви резултати. Тя трябва да бъде създадена, категоричен е той. 

Дипломатът смята, че се преиграва с тезата за създаване на втора република Сръбска

"Напоследък особено се засили натискът от Брюксел и Вашингтон за придвижване напред на диалога, за постигане на реални резултати. От подобна позиция съм сигурен, че и Курти, и Вучич са недоволни", коментира Боби Бобев. И още:
 
"В момента на едно малко по-ниско равнище се разиграват шахматните фигури, но в края на краищата натискът от Брюксел и Вашингтон няма да спре, но се движим в един омагьосан кръг". 

"Надлъгването и надиграването съществува и то ще продължи. Кой кого ще надиграе в крайна сметка - нали знаем, че някой може да спечели битката, но да загуби войната", предупреди той.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43
Община Плевен

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 1.5 млн. лв.

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 1 милион и 500 хил. лв. Средствата са за възстановяване на 10 разрушени улици след падналия пороен дъжд с градушка на 8 май. Със собствени сили и с помощта на доброволци вече са отстранени щетите, нанесени на сградата на Общинския..

публикувано на 22.05.24 в 13:20

Росица Маринова: Нужен е план за насърчаване на колективното трудово договаряне

" Следва да се изготви план за действие за насърчаване на колективното договаряне с ясен график, конкретни мерки, да бъде публично достояние и да се преразглежда и актуализира редовно". Това коментира пред БНР Росица Маринова - председател на Федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа". Тя насочи вниманието към разпоредбите за..

публикувано на 22.05.24 в 13:18

Шофьор загина при катастрофа, пътят Симеоновград – Харманли е затворен

Шофьор е загинал след катастрофа на пътя между Симеоновград и Харманли. Инцидентът е станал тази сутрин. Мъжът е управлявал лек автомобил и на прав участък е излязъл от пътя и е самокатастрофирал. Причината за катастрофата се изясняват. Пътят е временно затворен. Движението се осъществява по обходен маршрут по автомагистрала "Марица".

публикувано на 22.05.24 в 12:58
Радослав Димов

Освободиха апелативния прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди с "личен почетен знак - златен" и 1500 лева за "проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества". По негово искане, Димов напуска и съдебната система.  Преди гласуването..

публикувано на 22.05.24 в 12:41
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за пореден път предупреди Скопие, че европейският път на страната минава през пълно изпълнение на..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез "Надежда", бул. "Княгиня Мария-Луиза" - "Гарови жилища", бул. "Княгиня Мария-Луиза", ул. "Веслец",..

публикувано на 22.05.24 в 12:16