Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Каракачанов не беше толкова суетен и беше оставил Костадинов да оглави ВМРО, сега нямаше да има "Възраждане", а голямо ВМРО"

Явор Дачков: "Промяната" е капитулирала тотално пред Борисов. ДБ ще ритне коалицията след местния вот

Ако сега ПП не направят управление с Борисов, на следващите избори ще му се молят като трета политическа сила, смята журналистът

Явор Дачков
Снимка: Ани Петрова

"Промяната" е капитулирала тотално пред Борисов."

Това заяви пред БНР журналистът Явор Дачков. 

"ГЕРБ искат да направят правителство с ПП. По-трудно е да се каже какво иска ПП. Траекторията на "Промяната" – тя стана водеща политическа сила благодарение на говоренето срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, спечели управление, свали се сама, защото се оказа абсолютно неподготвена да управлява. Затова днес са в изолация. Най-голямата червена лампа за тяхната некомпетентност е бюджетът - с почти 7% дефицит. Това с бюджета е огромна дупка, огромен проблем", каза Дачков.

"Те сами показаха, че не могат да управляват. Иначе сега всички останали сили срещу ГЕРБ щяха да ги подкрепят тях и да се приключи с Бойко Борисов. Стана обратното – оказа се, че Кирил и Асен са в изолация, а Бойко Борисов командва парада. (…) Много хора го подценяваха през годините и продължават да го подценяват. Но той е един от най-добрите политици, ако гледаме това, което играе в политическата игра. Има няколко "университета" – като се започне от улицата и СИК, мине се през Тодор Живков и царя. След това главен секретар, кмет. Това е човек с изключителен опит. Накрая ПП излязоха и казаха, че с мафията ще правят съдебна реформа. Те не могат да направят правителство с Борисов, но са готови с мафията, както наричат ГЕРБ, да правят съдебна реформа. Това ми се вижда абсолютен нонсенс", посочи той.

ПП-ДБ по време на лидерската среща с ГЕРБ-СДС в парламента Снимка: БГНЕС

Според Дачков на лидерската среща на ГЕРБ с ПП-ДБ от "Промяната" и ДБ са се държали с Борисов като "с баща, учител, директор, който ги е хванал в междучасието да пушат", а езикът на тялото е показвал "абсолютна капитулация на ПП пред ГЕРБ".

С поведението "хем сме с ГЕРБ, хем без ГЕРБ" пак отблъскваш електорат. Ще се окаже, че местните избори не са сигурни за ПП и ДБ, отбеляза Дачков. По думите му те са в позиция lose - lose, на губещи, каквото и да изберат.

ДБ и самият Христо Иванов отдавна искат да направят коалиция с Бойко Борисов, защото разбират, че всеки следващ път ще преговарят с Борисов от позицията на по-слабия, коментира Явор Дачков в предаването "Политически НЕкоректно".

"ДБ ще ритне тази коалиция след местните избори. ПП не е никаква партия, нямат никакви структури. Те са политическа пирамида, основана за инкасиране на власт и пари. Те са стартъп, политически."

Бойко Борисов по време на лидерската среща с ПП-ДБ в парламента  Снимка: БГНЕС

Явор Дачков прогнозира, че "ако сега ПП не направят легално управление с Борисов, на следващите избори ще отидат като трета политическа сила да се молят на Борисов да ги вземе в управлението, защото "Възраждане" ще ги е била".

Той допълни, че "ПП шиканират и предлагат имена, които ГЕРБ няма да приеме, а Борисов е толкова опитен, че ще затъват все повече и повече".

Костадин Костадинов представя пред журналисти събраните подписи за свикване на национален референдум за българския лев  Снимка: БГНЕС

"Възраждане" растат непрекъснато, не изведнъж, както беше Слави Трифонов и "Промяната", а еволюционно и хората ги наблюдават внимателно, защото са лъгани, отбеляза Дачков.

"Но те се държат последователно и това им е играта. Костадин Костадинов е доста опитен политик. Ако Каракачанов не беше толкова суетен и го беше оставил да оглави ВМРО, сега нямаше да има "Възраждане", щеше да има едно голямо ВМРО, което е запазена марка отдавна в политиката. Костадинов е подготвен, дразни нарочно опонентите, защото това го държи на повърхността. Събира все повече хора. При него проблемът е, че засега е само той, липсва плътността на експертите, които ще управляват и е хубаво да се уплътни техния образ. "Възраждане" е необходима на българската политическа система, защото има поне една партия, която не е с американското посолство. Такава партия трябва да има и фактът, че е единствената, която расте, трябва да светне в главите на всички, които са много цензори, много либерали, много демократи, че има нещо гнило в българската публичност."

Запитан за ролята на американския фактор журналистът изрази мнение, че целите се постигат, а натискът оказва влияние. Според него доказателство за това е, че Борисов отдавна – още в предишния парламент, щеше да е направил коалиция с други партии, но американското посолство иска "и другото му крило – ПП и ДБ, в джаза, за да знаят, че са сигурни в евроатлантическата коалиция и оттам идват всичките тези сгънки".

"Те постигат своя интерес. Каквото и да говорим, е смешно, защото е очевидна намесата на американското посолство в България. (…) Намесата на американците си е съвсем реална, но тя не е груба - такава, че да не можеш да лавираш и да правиш собствена политика, както го прави Орбан. Костадин Костадинов има такава претенция. В един момент може да влезе в играта. Трябва да има ново поколение политици, които не са зависими от Щатите и техните списъци."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43