Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Йовчев: Троян е атрактивно място за живот и работа, Общината цели да привлече още млади хора

Град Троян
Снимка: Венета Николова

Община Троян е с най-ниската безработица в област Ловеч от години. Всяка година се разкриват нови производства и се разширяват вече съществуващите. Най-голям дял има мебелното производство. Регистрирани са над 300 мебелни фирми.

Проблемът с кадрите обаче е много гореща тема, обясни Христо Йовчев, собственик на най-голямото мебелно предприятие в Троян, председател на Консултативния съвет по икономическите въпроси към кмета на община "Троян" и член на Националната браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

"Трябва да се започне с подготовка на кадрите още от най-ранния образователен процес, да се мине през професионалните гимназии и когато тези хора дойдат в някоя индустрия,  да бъдат подготвени".

Той обясни, че бизнесът работим добре с професионалната гимназия, но и там има недостиг на деца.

"Дуалното образование е една ефективна стъпка. То съществуваше в България през 80-те и 90- те години и показваше положителни резултати. Индустрията се радваше на добре подготвени кадри. Но все още има какво да се желае като  отношение на учениците и родителите им".

Средните заплати в бранша са между 1400 – 1600 лева, посочи Йовчев. 

"Но е важна и удовлетвореността от труда. Един добър живот в малкия град не е по-лош от този в големия. Интересът към Троян доказва, че е много атрактивен като място за полагане на труд".

Христо Йовчев посочи, че община "Троян" предприема редица мерки, за да привлича инвеститори.

"Има бързо придвижване на документи, свързани с проекти. Дава се и възможност за разглеждане на терени, които могат да бъдат предоставени за производства. Общината показа и интересен проект за изграждане на младежко градче".

В Троян всички общински търговски дружества са приключили 2022 година с печалба. 

Най-голяма за 2022 г. при  общинските дружества  в Троян е балансовата печалба на многопрофилната болница, съобщи Борис Борисов – директор на дирекция „Общинска собственост“ .

„Многопрофилната болница за поредна година  приключва с балансова печалба 185 хил. лева, при средносписъчен състав 190 човека, като инвестициите, които те са извършили са в размер на  239 хил. лева.

ВИК „Стенето“  приключва с балансова печалба след приспаднат данък 67 хил. лева като са извършени инвестиции в размер на 924 хил. лева.“

С балансова печалба миналата година  са приключили и дружествата  „Общински пазари“ – 77 хиляди лева и Националното  изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак – 13 хиляди лева.

Цялото интервю на Пламен Христов с Христо Йовчев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над 105 милиона лева. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически..

публикувано на 02.10.24 в 12:53

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44 афганистанци в микробуса. Превозното средство е било спряно за проверка на автомагистралата от..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени, прекосили с риск за живота си телената ограда, която огражда най-затворения режим в света - този в..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.  От там уточниха, че темата на заседанието е: "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток".  Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42