Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без прегледи и опашки пред ТЕЛК, двойно повече комисии. Ще се отпуши ли системата?

Снимка: БГНЕС

До 29 май ще се събират предложения и становища по проекта на Министерството на здравеопазването за промени в работата на ТЕЛК, публикуван на портала за обществени консултации.

Сред най-големите проблеми на медицинската експертиза е значителното ѝ забавяне. От 70 комисии в страната само около 40% се произнасят в законовоопределения срок, а най-дългият период на произнасяне е до 4 години

Съществена част от промените целят да не се допуска струпване и чакане на хора пред кабинетите с часове, поясни пред БНР д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел в Дирекция "Лечебни дейности" в МЗ.

"За тази цел се отменя извършването на клиничен преглед от комисиите. Това ще остане в много малък брой случаи, свързани с тежко здравословно състояние на лицата – които са на едно място буквално, било в дома, било в социално или друго заведение – в тези случаи ще се налага комисиите да ходят на място и да освидетелстват лицата. Във всички останали няма да има клиничен преглед и лицата няма да ходят на ТЕЛК."

Подаването на заявленията-декларации ще става както досега – в регионалните картотеки, уточни тя. Остават възможностите за подаване чрез упълномощено лице.

Снимка: БГНЕСРазпределението ще става по електронен път, чрез информационната система, в която се обработва цялата база данни за хората с увреждания, на случаен принцип сред ТЕЛК-овете в цялата страна, не само на териториален принцип в съответната област, където се намира лицето с увреждания.

Д-р Генкова посочи, че ще бъдат ангажирани всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и комплексните онкологични центрове, а спрямо сегашните 70 броят на комисиите ще се удвои.

"Сумарно възлизат на 157 броя – тези комисии, които съгласно промяната трябва да бъдат създадени."

Финансирането на комисиите ще става от бюджета на лечебните заведения. Има промяна в субсидирането – завишаване с 50 на сто спрямо сегашната стойност на база брой издадени в двумесечен срок експертни решения.

"Стимулирането, мотивирането е за максимално съкращаване на сроковете за произнасяне. Определената стойност за брой експертно решение е 60 лв."

"На пръв прочит бяхме ужасени по една-единствена причина - кадровия дефицит", коментира от своя страна д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници.

Началниците, които са и експерти по дадената дейност в лечебното заведение, са свръхнатоварени. Когато ги натоварим и това да вършат, ще напуснат. Всеки работи на предела на силите си, поясни д-р Тотев. По думите му трябва да има желаещи и не може лекари да се натоварват с участие в ТЕЛК-комисии по принуда.

"Ако аз извадя началника на отделението от ЛКК-комисия, ние ще опорочим, ще затрудним временната нетрудоспособност, за да уредим трайната. Един и същи човек не може да бъде член и на ЛКК, и на ТЕЛК."

"Ние сме малка болница. Ако направим 60 навременни експертни решения, 60x60 прави 3 600 лева, това ще получим като пари от държавата. Как с тези 3 600 лева аз ще поддържам картотека, софтуер, човек, който да обслужва тази картотека. И всичко това при липсата на кадри", отчита още болничният директор.

Снимка: БГНЕС

Замисълът да се увеличат комисиите е добър, смята Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя е и заместник-председател на Съвета за хората с увреждания. Тя е на мнение, че "все още системата е много клатушкаща се, нестабилна, в това състояние, което започна февруари месец".

При общинските болници проблемът е кадрови, потвърди и Събева.

"Лекарите как ще отделят време да направят тази прецизна медицинска експертиза по документи? Много е ниско заплащането на комисиите. Не може един човек, който почиства кабинета на един лекар с две специалности, да взема същата заплата, че даже и по-висока. Трябва да се оценява този труд, който е висококвалифициран."

Лекарите не желаят и поради друга причина - кампанията, която върви от години, "че те са корумпирани, че срещу пари дават вид и степен на увреждане", изтъкна още Събева.

Различните мнения по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Социалистите утвърдиха листите си..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43