Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левицата!" дискутира състоянието и перспективите пред местните власти

Костадин Паскалев: Въпросът за финансирането на общините е ключов за държавата

Райна Йовчева: Липсва визия и планиране за развитието на общините

Костадин Паскалев (вляво) и Валери Жаблянов (вдясно) от коалиция "Левицата".
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Левицата!" събра съмишленици на дискусия за състоянието и перспективите пред местните власти в контекста на предстоящите избори за кметове и общински съвети наесен. 

За левите стандарти в местната политика говориха участниците в дискусията за местната власт. Сегашното положение за мястото и ролята на общинските власти не отговаря на вижданията на "Левицата!" и това ясно беше очертано от Костадин Паскалев, който като бивш кмет на Благоевград и министър на регионалното развитие и благоустройството е видял как изглеждат проблемите от двете страни. 

Спрян е процесът на децентрализация, държавата разпределя субсидиите непрозрачно и политически мотивирано и това трябва да се промени, коментира той. Според него държавата прехвърля на общините задължения, без да осигурява финансовата им обезпеченост. А финансовият недостиг на общините предопределя ниско качество на услугите, подчерта Паскалев. Той добави също, че се задълбочава изоставането на едни райони за сметка на други. По думите му въпросът за финансирането на общините е ключов за държавата

Валери Жаблянов беше категоричен, че сега проблемите на общините едва ли не всички очакват да се решават в София и това трябва да се преобърне. За каква собствена инициатива може да става дума при тази финансова зависимост, попита той.

Райна Йовчева, която известно време беше областен управител на Хасково, посочи, че само 65 процента от европейските средства в досегашния период са стигнали по предназначение и са усвоени. От тях 30 процента са финансовите корекции.

Две години и половина от началото на новия програмен период сме усвоили 0.54 на сто от 18-те млрд. общо, от които може да се възползваме по него. Немощ на управленско и институционално ниво са изводите на Райна Йовчева, според която липсва визия и планиране за развитието на общините.

"Запълват се дупки, работи се на парче. И така общините ни вървят назад", каза Йовчева пред участниците в дискусията на "Левицата!" за предизвикателствата пред местната власт в контекста на изборите за кметове и общински съвети наесен.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52