Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на учителските заплати - колко и откога?

Снимка: Ани Петрова

Учители, сдружения на училищни директори и синдикати в сферата на образованието продължават да настояват за ръст на учителските заплати през тази година. Исканията за увеличение варират от 15 до 30 на сто, различни са и мненията откога то да влезе в сила – от януари или през юни. 

Увеличението на учителските заплати трябва да е с поне 30 на сто и да влезе в сила от 1 юни, смята Диян Стаматов – директор на 119 училище в София, бивш заместник образователен министър и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. 

"В проектобюджета има неяснота откога са предвидени увеличения и с какъв процент. Добре е стартовата учителска заплата да остане приравнена към 125% от работната заплата в страната". 

Симеон Ангелов, начален учител в 119 училище: "Логично е заплатите ни да бъдат вдигнати с 30% от 1 юни. Към настоящия момент заплатите не са достатъчни за работещите в сферата на образованието". 

С колко и откога да се вдигнат учителските заплати? Асен Александров, директор на 51 училище в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование: "През последните месеци се увеличиха заплатите в много сектори, но в нашия - не. По много предмети все още трудно се намират учители". 

И настояването на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" – 30 на сто ръст на учителските заплати от 1 януари 2023 г. Юлиян Петров, председател на синдиката: "Инфлацията, която продължава. Против сме това, че някои политически сили, анализатори, финансисти показват образованието като нещо, което би съборило бюджета или би попречило на България да влезе в еврозоната. Огромно е скритото напрежение в системата - имаме готовност и за протести, и за стачка". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56
Делян Пеевски

Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" до МВР, Прокуратурата и ДАНС

Председателят на ДПС Делян Пеевски е изпратил до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. Това се казва в прессъобщение от ДПС. В текста се посочва, че в доклада..

публикувано на 24.07.24 в 07:53

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

" Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред". Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев...

публикувано на 24.07.24 в 07:50

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44