Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Чингарова" - имало ли е "фокуси" на местния вот в Пловдив?

Община Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Пловдивската районна прокуратура се самосезира по медийни публикации за фалшифициране на резултатите от местните избори през 2015 г. Тогавашният председател на Общинската избирателна комисия Деница Чингарова, избрана от квотата на ГЕРБ, декларира в своя Фейсбук профил, че е подправила вота в полза на кмета Иван Тотев, след като е получила заплахи за децата си. Според нея победител в тези избори е бил Славчо Атанасов, кандидат на ВМРО. 1416 гласа беше разликата между двамата. Чингарова твърди още, че фалшифициране на вота е имало и при избора на двама от районните кметове – Костадин Димитров и Димитър Колев.

Деница Чингарова сега е адвокат на свободна практика, заемала е редица постове в Община Пловдив. В първия мандат на Иван Тотев е оглавявала "Общинска собственост", а във втория е била заместник-кмет на район Централен. След поста ѝ в социалните мрежи Тотев заяви, че ще я съди, а Славчо Атанасов поднови тезата си, че изборите са били фалшифицирани. По думите му през 2011-а и 2015-а година Тотев е печелил с по-малко гласове от броя на недействителните бюлетини. След загубата от 2015 г. съдът отхвърли претенцията на ВМРО за касиране на изборите.

Иван Тотев Снимка: БГНЕС/архив

Адвокат Кристиан Гьошев е бил член на Общинската избирателна комисия, председателствана от Деница Чингарова. Според него, ако нещо е било фалшифицирано, то това е ставало на ниво секционна комисия.

"Ние всички сме си сложили подписите на крайния протокол, под това, че са проведени законни избори. Имаше дела по касиране на изборите, там се отваряха чували, брояха се бюлетини, разпределяха се мандати, имаше за Общински съвет неправилно преброени няколко партии, някакво разместване в Общинския съвет. Но като цяло нямаше промяна в изборните резултати относно кмета на града и кметовете на райони", коментира Гьошев.

"Ако си говорим за някакви "фокуси", те не са ставали със знанието – мога да говоря за себе си – през моя контрол не е минало такова нещо, което да е поправяно. Оттам насетне всичко вече е в ръцете на органа, който може да го промени отново. Давността за документ с невярно съдържание е 5 години и тя отдавна е изтекла, тоест отсега мога да ви кажа резултата от проверката на прокуратурата. Няма да породи никакъв резултат в наказателно-правната сфера на някого това нещо."

Срокът за приключване на проверката на прокуратурата е едномесечен.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40