Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Герасимова: Много е хубаво да живееш без всякакви предразсъдъци

Изложбата "Изкуство с увреждания" е вдъхновена от 11 личности, променили света

Полина Герасимова

Проектът "Изкуство с увреждания"  е изцяло адаптиран на брайл и достъпен за хора със затруднено придвижване. Изложбата ще се проведе в Национален студентски дом на площад "Народно събрание" 10. Откриването е на 10 май от 19.00 часа. Всички посетители ще могат да разгледат експонатите до 18 май, входът е безплатен за всички.  

Полина Герасимова е визуален артист и сценограф, но най-вече  момиче с мисия! Тя стои зад създаването на "Музико" - специален музикален  инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. 

Изложбата "Изкуство с увреждания" има своята предистория. 

 "Бях поканена от „Музейко“ да участвам в една програма на Творческа Европа за популяризаране чрез изложба в обществена тоалетна в шест града в Европа на проблемите на хора с увреждания. Тогава започнах да мисля какво мога да направя като артист. Стигнах до извода, че би било абсурдно да правя нещо, с което мога да им популяризирам проблемите, тъй като аз всъщност нищо не знам за тези проблеми. Тогава си казах, че е по-добре да направя нещо за тях! Изложба, която е адаптирана изцяло на Брайл - за хора с увреден слух, за хора със затруднено придвижване. Така се завъртяха нещата. Започнах да търся какво се случва по света в тази посока.", разказва Полина Герасимова.

11 личности, променили света с постиженията си, се превръщат и в личното проникновение на Поли. Портрети на Хелън Келър,  Бетовен, Рей Чарлз, Стиви Уондър, Фрида Кало, Стивън Хокинг, Бетани Хамилтън, Ерик Вайхенмайер и Ван Гог ще бъдат част от концептуалното събитие. 

  "Има ужасно много хора, чиито постижения са недостижими, дори и за хора без увреждания.“ Тези  личности, които съм избрала, са първи в сферата, в която се изявяват. Те са променили света! Реших, че мога да направя една такава изложба, в която аз реално не присъствам като артист, но представям селекция на личности, на които лично се възхищавам!"

Голямото вдъхновение за Полина Герасимова е историята на  Хелън Келър. 

"Това е една дама, която е живяла през 19 - 20 век.  Изключително популярна по света. Тя има много световни награди за мир. Посетила е 39 държави, докато е била жива. Това е човек, който не вижда и не чува, но  успява заедно с асистентката си да се научи да чете символи, които тя е изписвала върху нейната ръка, когато е била на 6 години. Другото нещо, което за мен е абсолютно необяснимо, е как тя си  е слагала ръката върху лицето на човек, с единия пръст  върху устните, а с другия  върху скулата, за да  усеща вибрациита, докато човек говори. Усещала е дори разположението на езика и така е успявала да разпознава думата. Най-абсурдното е, че  успява да се научи да говори."

Чуйте цялото интервю на Полина Герасимова  за изложбата "Изкуство с увреждания" в звуковия файл.









По публикацията работи: Радослава Топалова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51