Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Герасимова: Много е хубаво да живееш без всякакви предразсъдъци

Изложбата "Изкуство с увреждания" е вдъхновена от 11 личности, променили света

Полина Герасимова

Проектът "Изкуство с увреждания"  е изцяло адаптиран на брайл и достъпен за хора със затруднено придвижване. Изложбата ще се проведе в Национален студентски дом на площад "Народно събрание" 10. Откриването е на 10 май от 19.00 часа. Всички посетители ще могат да разгледат експонатите до 18 май, входът е безплатен за всички.  

Полина Герасимова е визуален артист и сценограф, но най-вече  момиче с мисия! Тя стои зад създаването на "Музико" - специален музикален  инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. 

Изложбата "Изкуство с увреждания" има своята предистория. 

 "Бях поканена от „Музейко“ да участвам в една програма на Творческа Европа за популяризаране чрез изложба в обществена тоалетна в шест града в Европа на проблемите на хора с увреждания. Тогава започнах да мисля какво мога да направя като артист. Стигнах до извода, че би било абсурдно да правя нещо, с което мога да им популяризирам проблемите, тъй като аз всъщност нищо не знам за тези проблеми. Тогава си казах, че е по-добре да направя нещо за тях! Изложба, която е адаптирана изцяло на Брайл - за хора с увреден слух, за хора със затруднено придвижване. Така се завъртяха нещата. Започнах да търся какво се случва по света в тази посока.", разказва Полина Герасимова.

11 личности, променили света с постиженията си, се превръщат и в личното проникновение на Поли. Портрети на Хелън Келър,  Бетовен, Рей Чарлз, Стиви Уондър, Фрида Кало, Стивън Хокинг, Бетани Хамилтън, Ерик Вайхенмайер и Ван Гог ще бъдат част от концептуалното събитие. 

  "Има ужасно много хора, чиито постижения са недостижими, дори и за хора без увреждания.“ Тези  личности, които съм избрала, са първи в сферата, в която се изявяват. Те са променили света! Реших, че мога да направя една такава изложба, в която аз реално не присъствам като артист, но представям селекция на личности, на които лично се възхищавам!"

Голямото вдъхновение за Полина Герасимова е историята на  Хелън Келър. 

"Това е една дама, която е живяла през 19 - 20 век.  Изключително популярна по света. Тя има много световни награди за мир. Посетила е 39 държави, докато е била жива. Това е човек, който не вижда и не чува, но  успява заедно с асистентката си да се научи да чете символи, които тя е изписвала върху нейната ръка, когато е била на 6 години. Другото нещо, което за мен е абсолютно необяснимо, е как тя си  е слагала ръката върху лицето на човек, с единия пръст  върху устните, а с другия  върху скулата, за да  усеща вибрациита, докато човек говори. Усещала е дори разположението на езика и така е успявала да разпознава думата. Най-абсурдното е, че  успява да се научи да говори."

Чуйте цялото интервю на Полина Герасимова  за изложбата "Изкуство с увреждания" в звуковия файл.









По публикацията работи: Радослава Топалова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Злата Чочиева

Злата Чочиева: Сцената е един от най-важните учители за музиканта

Струва ми се, че пианистката Злата Чочиева няма все още български фен клуб – името ѝ не е познато по нашите ширини, затова бих започнала с акценти от нейната биография:  Родена е в Москва, но има осетински корени – името Злата дори звучи много по нашенски и тя твърди, че често я питат има ли нещо балканско в кръвта ѝ.  Сяда на пианото на 4,..

публикувано на 30.08.24 в 18:51
Дани Белчева

Дани Белчева: Желанието да си искрен те отклонява от клишето

"Влече ме джазовата естетика с тази импровизационна част , с която всички музиканти, джазмени неизменно изразяват себе си. И винаги се получава диалог, слушаш като че ли другите повече от себе си. Исках да опозная себе си през този завой, през това пресичане." Това каза в интервю пред БНР Дани Белчева, която със своя квартет ще изнесе концерт..

публикувано на 30.08.24 в 11:05
Камен Чанев

Спомен за непрежалимия тенор Камен Чанев

В рубриката за българското музикално минало и видните личности в историята "Помните ли..." Красимира Йорданова разказва за тенора Камен Чанев по случай 60-годишнината от неговото рождение, която той не доживя: Трудно ми е да попитам помните ли Камен Чанев - до скоро, като че ли вчера, звучеше неговият красив глас и ние се радвахме на тази красота...

публикувано на 28.08.24 в 18:57

Аполония на 40: Кои класически музиканти ще празнуват в Созопол

На 29 август с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с неговия главен диригент Константин Илиевски и солистка - оперната певица с блестяща  международна кариера Светлина Стоянова, в Амфитеатъра на Созопол ще бъде поставено началото на Празниците на изкуствата "Аполония".  Традиция е българският културен елит да се събира в артистичните пространства на..

публикувано на 28.08.24 в 18:14
Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Из фотосите на Българския визуален архив

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си.  Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70" . Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот..

публикувано на 27.08.24 в 10:20
Иван Русланов и Джорджа Уилкинсън

"Фантомът на операта" отново е в България от 29 август до 5 септември

Мащабният мюзикъл "Фантомът на операта" отново е в България от 29-и август до 5-и септември. Дъги Картър, Джорджа Уилкинсън и Бриджит Костело със специални интервюта за предаването на програма "Хоризонт" - "Понеделник вечер". През април актьорът Дъги Картър се превъплъти в Раул Дьо Шани. Персонажът, също влюбен в красивото сопрано..

публикувано на 27.08.24 в 09:39

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

12-то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на фотоизложбата в чест на 110-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, която можете да разгледате до 28-и август в зала 3 на Общинския културен институт “Красно село“ в София. Включена е и..

обновено на 26.08.24 в 18:47