Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доган е притеснен за ДПС. Шансът на Карадайъ е в следващите 6 месеца"

Илхан Андай: Ердоган тази нощ няма да спи, а на 14 май ще бъде много тъжен

"Очаквам всичко в Турция, след като Ердоган няма план Б, при който да отстъпи. Балотаж едва ли ще има"

Снимка: Стопкадър, bTV

"Тази нощ Ердоган няма да спи, а на 14 май ще бъде много тъжен".

Този коментар направи пред БНР журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай и обясни:

"Кандидатът за президент Мухарем Индже, който трябваше да се класира на трето място на изборите в неделя, оттегли кандидатурата си, а социолозите му даваха от 2% до 5%, а някои и 6%. Дори половината от тези проценти да бъдат прехвърлени към Кемал Калъчдароглу, тази нощ Ердоган няма да може да заспи от случилото се".  

По думите на журналиста работата върви към празненство на кемализма, на парламентарната демокрация - още на 14 май:

"Балотаж едва ли ще има".

"Ние не знаем какво се върти в главата на Ердоган. Той план Б няма. Не може да си представи какво би правил като разследван, като опозиция, като малцинство в Меджлиса", посочи Илхан Андай и припомни, че преди дни вътрешният министър е казал, че евентуална победа на Калъчдароглу на 14 май би означавало държавен преврат:

"В Турция политиците нямат изпуснати току-така думи. ... Очаквам всичко в Турция, след като Ердоган няма план Б, при който да отстъпи".

Според него внушителният митинг, организиран от Ердоган, не би могъл да повлияе на хората, които не са решили за кого да гласуват, да дадат вота си за него.

В предаването "Нещо повече" Илхан Андай коментира и поздравителния адрес на Ахмед Доган към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Доган е притеснен за ДПС. На всички избори те отчитат, че са много добре. На последните избори имаше голям скандал в община Омуртаг - местни кметове напускат, избирателите не гласуват, пълен бойкот на листата на ДПС. Затова в Търговище ДПС имаше само един мандат. Това е един процес, който би бил заразен, ако не се вземат мерки, а такива не се забелязват. ... Шансът на Карадайъ е в следващите 6 месеца, свързани с влизане във властта - днешните новини са добри за него. И на местните избори".

Интервюто на Людмила Железова с Илхан Андай в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на..

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30