Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Увеличеният брой гласове от чужбина обикновено е в полза на управляващите. Живеещите в чужбина идеализират родината си"

Рой Карадаг: Гастарбайтерите в Германия отчитат модернизирането на Турция по времето на Ердоган

Турските избиратели гласуват за партията на Ердоган в знак на протест срещу германците - в Германия преобладава негативното отношение към него, казва политологът от Бремен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 60 години Германия така и не успя да намери начин да приеме турските гастарбайтери като част от вече много мултикултурното си общество - независимо дали са биохимици, създали ваксина срещу ковид, или автомонтьори в заводите на "Форд" край Кьолн. Точно това обаче те чуват от турския президент Реджеп Ердоган: "Където и да сте по света, аз съм с вас."

Близо две седмици преди утрешния вот започна гласуването в чужбина. "За жалост мисля, че турците в Германия отново са гласували по-скоро за партията на Ердоган", казва в интервю за предаването "Събота 150" на БНР д-р Рой Карадаг, политолог от Института за междукултурни и международни изследвания към Университета в Бремен.

В Германия броят на гласуващите извън Турция граждани на страната е най-голям - близо милион и половина избиратели, които досега масово подкрепят президента. Политологът Рой Карадаг цитира последните социологически данни за избирателната активност в Германия, която леко се е повишила в сравнение с 2018 година.

Защо хора, които живеят в демократична Германия, подкрепят автократичен президент като Ердоган? И как да си обясни човек, че избирателите с двойно гражданство, които гласуват в Германия за демократични партии, предпочитат Турция да се управлява авторитарно?

"Отдавам го на манталитета на живеещите в чужбина, които нямат много реална представа за ситуацията в Турция и не възприемат президента като авторитарен лидер. Те например питат: Защо Турция да не е демократична държава, след като има свободни избори? Или с други думи - когато става дума за Турция, живеещите в Германия турци снижават критериите за това какво е демокрация.

Освен това, за живеещите в чужбина личният опит винаги е водещ при решението им кого да подкрепят на избори в родината. Напълно естествено е, политическите емигранти, кюрдите и други напуснали Турция заради убежденията си, да подкрепят опозицията. Техните семейства също гласуват срещу Ердоган и неговия консервативен ислямистки модел на управление.

Гастарбайтерите, които са пристигнали в Германия по чисто икономически причини, сравняват Турция от времето, когато са я напуснали, и отчитат модернизирането на страната по времето на Ердоган - построените пътища и жилища, електрификацията на държавата, по-доброто здравеопазване и т.н. Тези хора не се интересуват особено от това, дали Турция е демократична държава.

И последно: живеещите в чужбина винаги идеализират родината си. Освен това тяхната информация за ставащото там е доста повърхностна. В повечето случаи едва ли са разбрали за гоненията на опозиционни лидери или за арестувани журналисти."

А какво значение за решението кого да подкрепят живеещите в Германия турски граждани има степента им на интеграция в обществото?

"Участието в турските избори се възприема като контра на германското общество, в което живеят гласоподавателите. В Германия преобладава негативното отношение към Ердоган и турските избиратели гласуват за управляващата Партия на справедливостта и развитието в знак на протест срещу германците."

Ердоган води ли целенасочена политика към живеещите в чужбина турци?

"О, да, за Ердоган диаспората е важна като потвърждение на визията му за глобална Турция, за Турция, която е навсякъде по света, където има турци. Това му дава основание да води една - бих казал - експанзионистична политика, да открива културни центрове и джамии във всички държави, където живеят турци. Това важи особено за Европа."

Но важни ли са му турците в чужбина като брой гласове, д-р Карадаг?

"Колкото по-оспорвани са изборите, толкова по-важни са гласовете от чужбина. И сега е точно така. Затова властта усилено изгражда културни центрове и други официални представителства в чужбина, за да държи турците близо до себе си. Колкото повече избирателни секции има в чужбина, толкова повече гласоподаватели за властта. Увеличеният брой гласове от чужбина обикновено е в полза на управляващите, защото опозицията няма възможностите на държавния апарат и на религиозните клубове да води кампания и да мобилизира поддръжници зад граница."

Социологически данни сочат, че на изборите тази година право да гласуват имат много повече млади турци, които живеят в чужбина. Известно е, че те подкрепят по-скоро опозицията. Как промененото съотношение между млади и възрастни избиратели може да наклони везните на вота утре?

"Днес в Европа има много повече турски студенти отколкото преди 5 години. А младите обикновено гласуват срещу Ердоган. Отворен е обаче въпросът, дали младите избиратели от семейства на гастарбайтери подкрепят опозицията, или следват родителите си."

В статия за списание "Шпигел" известният турски журналист Джан Дюндар написа, че за турските невъзвращенци тези избори са съдбоносни, избори между свободата и несвободата. Споделяте ли мнението на Дюндар, бившия главен редактор на в-к "Джумхуриет", който живее в изгнание в Германия заради присъда от 27 години за шпионаж?

"Не забравяйте, че такива статии се публикуват с цел мобилизация на избиратели, които да гласуват за опозицията. Защото от 2011-а година всички избори в Турция са съдбоносни. В същото време хора като Джан Дюндар са потърпевши от авторитарния режим на Ердоган. За тях е много разочароващо, че съгражданите им в чужбина са способни да подкрепят този режим. И че са общо взето аполитични."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31