Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Ала-бала-ница - шат на патката главица

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Аз пристигнах,

аз съм Мария,

аз съм Пунта Мара Габриел!...

Това се случи, скъпи съучастници.

Народният комисар Мария Габриел си взе неплатен отпуск от Европа и дойде в нашето село да играе ролята на царица. Царицата на празната фраза.

Едно време прокурорът Вишински казвал, че самопризнанието е царицата на доказателствата.

Мария Габриел не е точно самопризнание, по-скоро е нещо като втвърдяващо обстоятелство. Тя е като вълкодав на думите - като захапе някое понятие, тутакси го лишава от смисъл, съдържание и жизнена енергия. Може да приказва часове с абсолютно правилно структурирани, но напълно безсмислени изречения от сорта на: “Слънцето и днес изгря по установения от европейското законодателство ред. То е проекция на нашите приоритети. Ние подкрепяме иновациите и младите хора!”

С две думи, Мария Габриел е доказана брюкселска дантела и царица на софистицираните шменти-капели.

Относно Вишински и самопризнанието като Царица на доказателствата в наказателния процес има една тънкост.

Всъщност Вишински казвал точно обратното в теоретичните си трудове, но на практика действал баш на тоя принцип - хванете там няколко човека за ушите, проявете силата на убеждението с всички сили и средства, накарайте ги с нечовешки изтезания да си признаят съгласувано всички грехове срещу партията и народа, нататък лесна работа.

Андрей Януарович Вишински бил същински инструмент за инквизиции в ръцете на божеството Йосиф Сталин.

Заради неговата свирепост го наричали Андрей Ягуарович. Той въплъщавал на дело идеята на Сталин, че на репресиите трябва да се придава законообразна форма. Сиреч - ала-бала, член тоя, член оня, в името на народа, разстрел.

Ягуарович е генерален прокурор на СССР по време на големите чистки и терор от 1930-те години. Сума народ пратил по лагерите и на екзекуция.
Има из пожълтелите страници едно такова изказване на Вишински, цитатът е напълно автентичен, от обвинителна реч на един от публичните процеси:

“Цялата наша страна, мало и голямо, очаква и изисква едно нещо: изменниците и шпионите, продали се на враговете на нашата Родина, да бъдат разстреляни като мръсни кучета… Ще мине време. Гробовете на ненавистните изменници ще обраснат с бурени и магарешки бодили, покрити с вечното презрение на честните съветски хора, на целия съветски народ. А над нас, над нашата щастлива страна, както преди, ясно и радостно ще блестят светлите лъчи на нашето слънце. Ние, нашият народ, както преди, ще крачим по пътя, изчистен от последните мерзки изчадия на миналото. Ще крачим начело с нашия любим вожд - великия Сталин - напред и все напред към комунизма.”

Аз много обичам такава лирика.

Високи сини планини, слънце, щастие, магия - шат на предателя главата!

Аз пристигнах,

аз съм Вишински,

аз съм Андрей Ягуарович…

В такава обстановка и трудовите колективи са много отзивчиви.

Миналата седмица Джукондите от прокуратурата излязоха да протестират в защита на Главния прокурор, бранейки го с телата си от бутафорни атентати. Няколко дни по-късно същата колективна Джуконда вече пишеше кървави писма против същия човек - бум-тряс, махайте каскета барабар с главата на Главната прокуратура. Колективна лирика - и шат на жертвения козел кратуната!

Това означава само едно - колективната воля на тия трудови колективи се управлява от някакъв център извън прокуратурата. И този център определено не е Пунта Мара Габриел.

Усещам, че случва се нещо

и става ми твърде горещо.

Товарете главите в каруци -

това е покана за екзекуция.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов

Десетки жители на свищовското село Хаджидимитрово и днес блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов с настояване да имат вода. Водният режим за 500-е жители на Хаджидимитрово вече е целогодишен, въпреки изграденият за над един милион лева нов довеждащ водопровод, поясни Радослав Рачев от протестиращите:  "Хората..

публикувано на 04.08.24 в 13:59

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в..

публикувано на 04.08.24 в 13:43

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43