Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Филип Трифонов. Синът му издаде негова книга

Филип Трифонов
Снимка: БГНЕС

Книгата "И един ден, когато стана писател", която обичаният актьор Филип Трифонов не успя да допише, вече е факт. Правят го синът му Мартин и неговият приятел - режисьорът Николай Гундеров. 
Премиерата на книгата ще се състои тази вечер от 18 часа в "Галерия 88 Камен Попов". 

Всичко в книгата са материали на баща ми плюс една по-малка част, която е със спомени на негови колеги, сподели Мартин Трифонов в интервю за БНР. 

"Става един лек дублаж - в неговите части той описва определени случки. След това от спомените се появяват същите от друга гледна точка. Мисля, че по този начин доста добре се допълва образът му", каза той в предаването "Хоризонт до обед". 

И най-близките хора не познават докрай един човек, подчерта синът на обичания актьор. 

"За мен беше изключително удоволствие да седна и по-сериозно четейки, да го опознавам допълнително. Невидим - трудно ми е да определя кое точно е невидимото". 

По думите му заглавието на книгата се е появило в процеса на сглобяването й:

"Някак много естествено се намести. Оправдава характера на книгата. Той пишеше от най-ранна детска възраст. Вътре има от юношеския му дневник. А самото заглавие е един предговор към тетрадка, която той получава като дете, преди още да може да пише. Човекът, който му е подарил тетрадката, му е помогнал да си напише предговора "И един ден, когато стана писател". Това е отключило този писателски поглед върху живота". 

Радвам се, че ни остави тези архиви, за да го преоткриваме, каза Трифонов, който призна, че някои неща баща му не е успял да запази. Но архивът му е бил един цял гардероб, добави той.

"Успявам да бера плодовете на любовта към баща ми. /.../ Той не обичаше да говори много лични неща. И в книгата не оставя такива следи. Хората могат да си вадят изводи какъв баща е бил по това каква е била представата му за правене на кино. Той държеше режисьорът да позволява на актьорите да са съавтори. По същия начин беше и като баща - искаше той да бъде в най-добрата степен режисьор, който позволява на децата му да са съавтори в живота си", сподели още Мартин Трифонов за баща си. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край гара в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57