Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското в Баку

Стилияна Николова
Снимка: Александър Филипов/сп. Спринт

Националният ни отбор по художествена гимнастика - индивидуално (жени) и ансамбъл (девойки) направи добра подиум тренировката си преди началото на европейското първенство , което запова утре в Баку (Азербайджан).

Първи на килима в Националната гимнастическа зала излязе ансамбълът ни за девойки. Момичетата на Кристина Илиева и на Жанина Иванова представиха  много добре и двете си композиции. Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова изиграха стабилно съчетанието си с пет въжета, а в това с пет топки допуснаха малки неточности.


„Доволни сме от подиум тренировката. Надяваме се момичетата утре да бъдат още по-спокойни, по-уверени в себе си . Те са си изработили съчетанията вече идеално. Единственото, което им трябва, е спокойствие и концентрация много. Очаквам, който си изиграе съчетанията той да бъде най-напред в класирането. Няма един или два отбора, които да са най-силни или на някой да му е в кърпа вързано мястото. Много е важно да се изиграе без грешка. Ще се постарая просто да мислим само за тренировката, само за елементите които правим, само за това, което се прави в момента. Мънички са, притесняват се много, всяка по-различен начин приема стреса, надявам се само да са спокойни“, заяви специално пред БНР след подиума старши треньорът на отбора Кристина Илиева.

По-късно официално композициите си показаха и инвдивидуалните ни състезатателки. Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева игра нервно и допуснаха грешки.


"Имаше известна нервност, иначе момичетата добре се адаптират в обстановката. Допуснаха някои неточности. Вярвам, че това ще им изостри вниманието на самото състезаниеда, ще ги накара да бъдат по-внимателн, да си вземат си поука от тези грешки, На подиум тренировката знаем колко е интензивно и колко е трудно. Смятам, че до състезанието ще бъдат вече много по -спокойни. Това, което усетих в момента, това което чух и видях след първото съчетание на Боряна, бяха аплаузи от публиката. Тя определено показва една доста по- добра форма. Напрежение разбира се ще има. И трите момичета имат достатъчно опит. Те са играли в тази зала.Боряна  точно тук се бори за квотата за олимпийските игри в Токио и тук я спечели", сподели генералният мениджър на националния отбор - жени (индивидуално) Бранимира Маркова.

На континенталния шампионат Николова ще играе четири уреда, Калейн - три, а Брезалиева само лента. Те ще се борят за отборна титла заедно с ансамбъла за жени, за многобой и за финали на отделните уреди.

Утре, в първия ден на европейското, ще бъдат раздадени първите три комплекта медали - в многобоя и във финалите на уредите при ансамблите за девойки. Жребият отреди нашите момичета да играят във втори поток в надпреварата за многобоя и то с първи стартов номер в компанията на Израел, Украйна, Италия, Азербайджан, Румъния, Литва, Словакия, Германия и Полша.

Надпреварата в Баку е и континентална квалификация за световното първенство  във Валенсия (Испания) през август.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Рубльов

Нова победа на волята за Андрей Рубльов

Шампионът от Мадрид - Андрей Рубльов (Русия), се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в италианската столица Рим, след като победи с 5:7, 6:4, 7:5 Маркос Хирон (САЩ). А след триумфа в Испания явно ще бъдат незабравими няколко седмици за Андрей Рубльов. 26-годишният руснак спечели втората си титла от Мастърс 1000 в..

публикувано на 12.05.24 в 09:53
Отборът на САЩ победи с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) Германия

Първа победа за САЩ на световното първенство по хокей на лед

Отборът на САЩ постигна първа победа на световното първенство по хокей на лед за мъже, след като срази с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) отборът на Германия и така се реваншира пред феновете си за петъчното поражение от шведите с 2:5. Джони Годрьо и Майкъл Кесерлинг вкараха по гол и подадохa за други два, докато останалите попадения бяха реализирани от..

публикувано на 12.05.24 в 08:26
Атлетик Билбао завърши 2:2 с Осасуна

Атлетик (Билбао) едва се спаси срещу Осасуна

Намиращият се на 5-о място в първенството на Испания по футбол отбор на Атлетик (Билбао) се спаси от домакинско поражение срещу Осасуна в добавеното време на срещата, когато Асиер Виялибре оформи крайното 2:2. Резултатът удари по амбициите на домакините да се докопат до първите четири места в крайното класиране и евентуално да вземат квота за..

публикувано на 12.05.24 в 08:22
Милан победи с 5:1 Каляри

Милан разгроми застрашения от изпадане Каляри

Отборът на Милан се наложи категорично с 5:1 над Каляри в среща от 36-ия кръг на италианското първенство, макар на играчите на Стефано Пиоли да им трябваха 35 минути, за да прекършат съпротивата на един от застрашените тимове. Американският нападател Кристиан Пулишич вкара два гола, а също така Тиджани Рейндерс добави едно зрелищно попадение..

публикувано на 12.05.24 в 07:42
Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Отборът на Ал Хилал спечели за 19-и път титлата в първенството на Саудитска Арабия по футбол. Три кръга преди края най-успешният отбор в местния шампионат е недостижим на върха в класирането с 89 точки - с 12 повече от втория Ал Насър, в който играе голмайстор номер 1 в историята на световния футбол Кристиано Роналдо. Ал Хилал обаче..

публикувано на 12.05.24 в 07:38
Лоренцо Мичели

Мичели определи волейболистките за Лигата на нациите

Старши треньорът на националния отбор на България по волейбол за жени Лоренцо Мичели определи 14-те състезателки, които ще вземат участие в първия турнир от тазгодишното издание на Лигата на нациите. Селекционерът на българския тим обяви състава малко след контролата с Белгия, играна в столичната зала "Христо Ботев". С нея официално завърши..

публикувано на 12.05.24 в 07:35
Стамен Белчев

Стамен Белчев: Всеки ранен гол всява смут

Стамен Белчев, старши треньор на ЦСКА София, коментира загубата с 1:3 от Лудогорец: "Доволен съм това, което показаха футболисти през голямата част от мача. Влизаме без концентрация в мача. Малкото ситуации, които имахме, не успяхме да ги реализираме и да се върнем. Всеки един ранен гол вкарва смут.  Преодоляхме ранния гол и в по-голямата..

публикувано на 12.05.24 в 06:58