Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливер Вархеи: Новите членове от Балканите ще донесат възможности за ЕС

Оливер Вархей
Снимка: БГНЕС

Новите членове от Балканите ще донесат възможности за Европейския съюз, заяви европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи. Той е в София и участва във форум, озаглавен „Европейският съюз се среща с Балканите“.

Тази година вероятно ще бъде ключова за темата за разширяването на съюза, тъй като има промени в начина, по който се извършва и приема то, заяви Вархеи.

Не забравяйте, че разширяването със страните от Балканите и на Изток ще донесе нови възможности за Европейския съюз. Тези нови възможности ще са за нашите компании, за нашето сътрудничество в областта на сигурността, ще спомогне за разширяването на нашия социален модел. Това със сигурност ще стабилизира регионите около нас“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш

С близо 2,5 милиона лева изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Това заяви при откриването на възстановеното управление в града вътрешният министър Калин Стоянов.  Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната Полицаите в Полски Тръмбеш работят при примитивни..

публикувано на 14.05.24 в 14:39

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.  При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В него..

публикувано на 14.05.24 в 14:35
Николай Патрушев

Бившият секретар на Съвета за сигурност Патрушев е назначен за съветник на Путин по корабостроенето

Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет за сигурност и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за съветник на Владимир Путин, отговарящ за корабостроенето, предаде "Франс прес". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не посочи причините за оттеглянето на Патрушев, но заяви, че неговият "огромен..

публикувано на 14.05.24 в 14:13
Станимир Михайлов

КС образува дело за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК

Конституционният съд образува дело по искане на депутати за обявяване за противоконституционно решението на 49-ото Народното събрание, с което на 17 април беше прекратен предсрочно мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир  Михайлов.  В жалбата си вносителите питат "възможно ли е парламентът да освободи някой, който..

публикувано на 14.05.24 в 13:56

Търговията със суровини между ЕС и останалия свят е намаляла до 165 млрд. евро през 2023 г.

Общата стойност на търговията със суровини между Европейския съюз и останалия свят е възлизала на 165 милиарда евро през 2023 г. Вносът в ЕС (97 милиарда евро) е надвишавал износът (68 милиарда евро), което е довело до дефицит от 29 милиарда евро при търговията със суровини между ЕС и трети страни. Това сочат най-новите данни на Евростат, публикувани..

публикувано на 14.05.24 в 13:48

Съветът на ЕС прие пакта за миграцията

Съветът на ЕС прие целия пакт за миграцията и убежището. Всички 10 законодателни акта в него бяха гласувани с квалифицирано мнозинство. Европарламентът гласува ключова реформа за убежището и миграцията По този начин се дава зелена светлина на знакови промени в миграционната политика и предоставянето на убежище, с които ще се затегне..

публикувано на 14.05.24 в 13:43
Румяна Стоилова

Проф. Румяна Стоилова: По-голямото доверие на хората в социалните медии показва разочарование от институциите

Недоверието към институциите и разочарованието от демокрацията са по-големи в целия регион на Централна и Източна Европа, включително Гърция и Италия. Това е червена лампичка и трябват повече усилия, за да се преодолее тази ситуация. Това препоръча проф. Румяна Стоилова, председател на Българската асоциация на социологическите..

публикувано на 14.05.24 в 13:37