Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МЗ предлага от юни рецептите за успокоителни и силни опиати да станат електронни

Снимка: mh.government.bg

От началото на юни лекарствата с наркотични съставки, като успокоителни и силни опиати, ще се изписват само с електронна рецепта. Това планира здравното министерство с публикувани нормативни промени, които до няколко дни трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет. Идеята е да се спести писането на хартия при лекарите, пазенето и разнасянето на екземпляри от пациентите до аптеките, както и да не се допуска грешно изпълнение на самата рецепта при нечетлив почерк. 

Сегашните жълти и зелени рецепти повече няма да се издават на хартия, ако правителството приеме предложението на здравното министерство за тяхното електронизиране. С жълта рецепта се изписват силни опиати, нужни най-вече на онкоболни хора, разказа д-р Костадин Сотиров, личен лекар с практика в Пловдив. Те се изписват по-рядко в сравнение със зелените рецепти. 

Сегашният начин на издаване на тези рецепти е поредица от тежки процедури, които изяждат от времето на лекарите, фармацевтите и служителите в здравните инспекции, обясни д-р Сотиров. Въвеждането на електронната форма обаче не означава дистанционен преглед за пациентите с такава терапия. 

"Не може пациентът по телефона да си поръча рецепта. Дори тази рецепта да съм му я изписвал миналия месец и да трябва сега отново да я изпиша, дори неговото състояние да е без промяна, постановеният ред за оказване на медицинска помощ е пациентът да се яви в кабинета на лекаря, да бъде прегледан, да бъде обсъдено лечението му с него и едва тогава лекарят да издаде рецептата, да изготви амбулаторен лист и пациентът да подпише този лист", обясни той.

Промяната за пациентите е, че рецептите им ще могат да се изпълняват в цялата страна, обясни от своя страна председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. 

"В момента ако тези лекарства са изписани от лекар, който практикува на територията на определена област, то същите бланки трябва да бъдат задължително изпълнени само в тази област. Така че ще се подобри достъпът на пациентите. Ако пациент отиде на лекар в София и идва от провинцията, той спокойно може да изпълни рецептата в аптеката, в която обикновено ходи, близко до неговото място на живеене".

Към момента лекарствата със зелена и жълта рецепта се изписват на хартия в 3 екземпляра - единият остава при лекаря, а другите два пациентът носи в аптеката, обясни д-р Костадин Сотиров. 

"Има вероятност лекарят да напише едно, пациентът да е сгънал няколко пъти рецептата, за да я мушне в джоба, след това написаното да не е достатъчно ясно и четливо и аптекарят да разчете нещо друго. Самият пациент ако изгуби единият екземпляр от тези два, които са му дадени, няма право да си ползва лекарствата". 

Ако се въведе електронната рецепта, това ще означава, че пациентът ще мине през кабинета на лекаря и после ще отиде в аптека, ще каже своето ЕГН и фармацевтът ще види в здравноинформационната система какви лекарства са му изписани. Сериозно улеснение ще е за работещите в аптеките, смята Димитър Маринов. 

За лекаря премахването на хартиената рецепта ще намали наполовина времето, което отнема процедурата по изписване на лекарство. По-голямата полза е, че медиците няма да губят време да ходят до РЗИ, за да получават кочани с такива рецепти, допълни д-р Сотиров.  

Според публикуваните предложения за промени срокът от седем дни, в който рецептата трябва да бъде изпълнена, се запазва. Остава и периодът на назначената терапия – не повече от месец. 

По думите на Димитър Маринов към момента се тестват софтуерните продукти, с които работят аптеките и чрез които ще имат достъп до информацията в Националната здравноинформационна система. От фармацевтичния съюз се надяват, че системата ще заработи гладко от 1 юни.  

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Валери Колев, преподавател по „Нова българска история“ в Софийския университет

Поредица от международни събития спомагат за прокламиране на Независимостта

Отбелязваме 115-ет години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново к няз Фердинанд прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство.  За събитията и историческата значимост на този политически акт специален гост в "Нощен Хоризонт" е доц...

публикувано на 22.09.23 в 18:47

Историята оживява в едно свиленградско училище

Учителят по история от Средното училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград Димитър Гилев преподава на учениците си с четническа униформа . Той търси нов начин да преподава увлекателно, за да накара децата да не подражават на чужди герои, а на българските. Според него Независимостта е най-забравеният ни празник: "В четническа униформа и хайдушки..

публикувано на 22.09.23 в 09:03
Доц. Шима Мехрабиан

Доц. Мехрабиан: Очакваме скорошно одобрение на ново лекарство срещу Алцхаймер в Европа

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми.  Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради..

публикувано на 21.09.23 в 15:11
Веселин Вучков

Веселин Вучков: Самоцелното създаване на разследващи органи няма да доведе до нищо добро

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро. Това мнение изказа пред БНР Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, сега преподавател по национална сигурност в НБУ. "Няма да бъдат трима членовете на тази нова..

публикувано на 21.09.23 в 09:18

Специалист по съня за учебните часове от 7.30: Лоша идея! Младите хора имат нужда от повече сън

" Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес и това да се неглижира е, меко казано, глупаво ." Тази позиция изрази в интервю за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня. "Това означава директно недоспиване и сънливост . Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че..

публикувано на 20.09.23 в 10:52
Кирил Вътев

Кирил Вътев: Българското земеделие е в насипно състояние. Тракторите на най-големите не са на Долни Богров

" По точка 1 ние ще се подпишем, че наистина водим преговори и то не отсега." Това декларира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНР след снощните тричасови преговори с протестиращите земеделци и изчаквателната им позиция до подписването на меморандум с правителството по техните 5 искания. Земеделците спират протеста в..

публикувано на 20.09.23 в 08:43

Проучване констатира огромен дефицит на данни в институциите за пребиваващите у нас украинци

Социологическо проучване на профила на гражданите на трети страни, търсещи международна и получили временна закрила в България , беше представено днес. Във фокуса са украинските бежанци, а според данните институциите у нас знаят твърде малко за тези хора – с какво образование са, какъв е здравният им статус, искат ли да продължат да живеят в..

публикувано на 19.09.23 в 14:29