Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните избори в Гърция ще се проведат по нови правила

Кампанията бе белязана от евроскандали, тежка жп катастрофа и остър спор по мигрантската тема

Подготвени за парламентарния вот в Гърция изборни урни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избори като нито едни досега - така накратко може да се обобщят предстоящите в неделя парламентарни избори в Гърция. Друго, което може да ги определи, е словосъчетанието "за първи път" - заради големите промени в правилата на провеждането им и нововъведенията. Както и заради твърде голямата вероятност в Гърция да се проведат още едни предсрочни парламентарни избори – след малко повече от месец. Как се стигна до тази ситуация и какъв път за Гърция ще изберат южните ни съседи?

Изборите в Гърция на 21 май се оценяват като решаващи, защото ще дадат на страната ясен компас за бъдещето и какво точно искат гърците. Или ще представляват генерална репетиция за предсрочни парламентарни избори – още в началото на юли.

Причината – вотът в неделя за 300-местния еднокамарен парламент ще се проведе по нов Изборен кодекс, който се промени от управляващата през 2016 г. "Сириза".

И на сегашните избори се гласува пропорционално, както е и в България, прагът е 3 процента, но се премахва досегашната система за бонус места на първата партия. Тя осигуряваше, според броя гласове за нея, но не по-малко от 25%, до максимум 50 допълнителни депутати и така й гарантираше стабилно самостоятелно 4-годишно управление.

На следващите избори в Гърция обаче ще важи старата система, върната чрез поправки в избирателния закон от управляващата сега "Нова демокрация" през 2020 година. Така – при избори през юли - колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места ще получи.

Една трагедия даде съвсем друг тон на предстоящите избори в Гърция. На 28 февруари минути преди полунощ става най-тежката железопътна катастрофа в историята на страната с 57 жертви и много ранени. Челният жп сблъсък показва грозната реалност – "наши" хора, назначени на неподходящи за тях места и произлизащи от това човешки грешки. Преплетени политически и икономически интереси, както и клиентелизъм. Недъзи на не само една партия в Гърция.

ЖП транспортът излиза в стачка за дълго време. А хиляди, основно млади и студенти, учители, медици и всички работещи в транспорта, излизат на протести срещу лошото управление в страната.

Въпреки първоначалните слухове в началото на годината за избори през април, след катастрофата те са насрочени за 21 май. Сега основният въпрос е дали изборът на гласоподавателя ще бъде резултат от хладнокръвно "претегляне" на плюсовете и минусите, или от желанието и импулса за наказание.

Парадоксално, за първи път на гръцките избори в неделя според новите правила е намалена и възрастта за гласуване. Така вече и 17-годишните ще дават своя вот.

От имащите право на глас над 9 980 000 гърци между 300 000 и 400 000 са тези на младите до 20-21 години. Те са израснали с меморандумите на международните кредитори на Гърция и са навършили пълнолетие по време на пандемията или са прекарали първите години от зрелия си живот в локдауни. Привличането им се оценява от анализаторите като авантюра за цялата политическа класа в Гърция.

А другите големи проблеми са същите както и у нас – недобре работеща здравна система, състоянието на образованието и ще има ли частни университети, "изтичането на мозъци" към чужбина и високите цени на храните и енергийните ресурси.

"Определено се ограничавам в покупките. Купуваме по-малко неща. Преди купувах четири килограма плодове, сега купувам един или два. И купуваме само храна, не пазаруваме нищо друго", споделя Евангелия, която е пенсионер.

"Млечните продукти станаха по-скъпи, наистина увеличението на цените на млечните продукти е трагично високо. Но други продукти, като например картофите, които винаги са били евтини, сега на кварталното пазарче са по евро, а лукът е 1,30... Голяма скъпотия", оценява ситуацията Спирос, който също е пенсионер.

премиерът Кириакос Мицотакис

Сегашният премиер Кириакос Мицотакис от управляващата дясноцентристка "Нова демокрация", която според социолозите води пред основния си опонент -  лявата "Сириза" с 6-7 процента, отговаря така на оплакванията на гърците:

"Гражданите ще трябва да решат дали ще продължим да вървим напред, или ще се върнем назад към миналото, което според мен искаме да забравим. Мога да погледна гражданите в очите и да кажа: Да, аз бях последователен в предизборните си ангажименти и запазих страната в безопасност в условията на безпрецедентни кризи."

Мицотакис обеща по-добра обществена и безплатна здравна система, динамично възстановяване на темповете на растеж, безработица под 10 %, повишаване на средната работна заплата на 1 500 евро, а на минималната - на 950 евро.

Алексис Ципрас

Основният му конкурент - Алексис Ципрас, бивш премиер и лидер на "Сириза", обеща по-добри доходи за пенсионерите и връщането на 13-та пенсия, а също така - че ако сега спечели, няма да му се налага да управлява под диктата на кредиторите, а най-накрая с автентичната лява програма на "Сириза".

"Мисля, че през целия период на управлението на "Сириза" бяхме длъжни да се придържаме и да изпълняваме програма, която не беше наша. Имахме принудата на меморандумите. Но имаше максимален консенсус и разбиране в усилията да се изведе страната от тях, което днес не е така. Особено за пенсионерите, нека припомня: 7 млрд. евро по-малко за тези четири години. Те ще бъдат върнати на пенсионерите."

Кампанията в Гърция е белязана и от скандали, основно европейски.

Свалената от поста заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли е сред основните обвинени по скандала с подкупи срещу влияние "Катаргейт".

Евродепутатът от "Сириза" Алексис Георгулис, една от най-големите звезди на театъра и киното в Гърция, е обвинен в изнасилване от видна активистка на "Пасок-Кинал", която е и правен съветник на Еврокомисията. 

Никос Андрулакис

А Никос Андрулакис, лидерът на социалдемократическата "Пасок-Кинал", който е и евродепутат, не може да забрави и прости, че е сред основните подслушвани лица. Скандал, който взе главата на доста високопоставени лица в Гърция:

"Обещавам, че ще се боря с всички сили, за да гарантирам, че незаконното подслушване, нарушаването на правата на човека, атаките срещу независими органи и инструментализирането на правосъдието скоро ще се превърнат в лош спомен."

Сред другите 3 партии, които според социолозите влизат в парламента, е традиционно Гръцката комунистическа партия. Сред кандидатите ѝ за депутати е и българката Костадинка Кунева, бивш евродепутат от "Сириза".

Чертата се очаква да премине и "Елиники лиси", в превод "Гръцко решение"

Лидерът ѝ, бизнесменът и водещ на предавания в малки регионални телевизии, Кириакос Велопулос е против санкциите срещу Русия, маските по време на коронавируса, локдауните, ваксините, но и срещу абортите и смяната на пола.

В парламента ще бъде и Янис Варуфакис, ексцентричният бивш финансов министър на "Сириза", който продължава да е срещу еврото с формацията си "Мера25".

Янис Варуфакис на предизборен постер

В началото на май гръцкият Върховен съд забрани участието в изборите на крайнодясната "Национална партия – гърци" на Илиас Касидиарис. Той е бивш кадър на неонацистката формация "Златна зора" и в момента излежава присъда в затвора. Забраната на партия в Гърция за участие в изборите се случва за първи път от възстановяването на демокрацията в страната през 1974 г.

Кампанията в Гърция беше белязана и от темата за миграцията и остър сблъсък между двете основни партии, както и от темата дали ще има финансиране за завършването на оградата по река Марица между Гърция и Турция. В гръцкия регион Еврос премиерът Мицотакис заяви:

"Един евродепутат от "Сириза" подкрепи поправка с искане Европейската комисия да не финансира оградата на Еврос. На онези, които носят партийни блянове и шапки, за да подкопаят работата на това правителство, отговарям ясно: с европейски пари или без, оградата на Еврос ще бъде завършена."

Преди това евродепутатът от "Сириза" Димитрис Пападимулис предложи на Европейския парламент поправка, с която се предлага да се спре финансирането на оградите по външните граници на ЕС.

Пак за първи път, на тези избори право на глас имат и гърците в чужбина, но това не важи за многомилионната гръцка диаспора. Според условията това важи за избирателите, които са живели в Гърция поне две години през последните 35 години и са подали данъчна декларация за предходните две години. А ако си под 30 – това да е направил твой родител. Така почти 23 000 гръцки гласоподаватели ще гласуват в събота извън Гърция. Секции има по целия свят, включително в София. Тези гласове обаче едва ли ще променят или наклонят в някаква посока вота в самата Гърция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42