Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този конфликт няма да бъде решен по етичните и дисциплинарните правила на Конституцията и Закона за съдебната власт"

Иван Брегов: Гешев има огромно поле на предоговаряне

"Прокуратурата е институция, която мачка редовия прокурор, който иска да свърши нещо"

Снимка: Силвия Великова
"Прокуратурата е част от държавните институции, които проспаха българския преход, но легализираха  политически и икономически  влияния. Това е институция, която мачка редовия прокурор, който иска да свърши нещо. В последните години милиционерите от Симеоново станаха основни кадри на тази система". Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика.

Той коментира очакваното внасяне в Правната комисия на целия букет от законопроекти, свързани с Прокуратурата, ВСС и механизма за разследване на главния прокурор.

"Очаквам да има едно огромно политическо говорене, което ще заяви позиции отвъд фигурата на Иван Гешев. Първите са на статуквото, което 30 години се бори Прокуратурата да остане зависима от политически силните

Другата е на тези, които имат прореформаторски възгледи и искат да се утвърди независимостта на редовия прокурор, изкарвайки неговите кариерни въпроси от властта на главния.

Най-хитрите ще се позиционират като балансьори, които ще изчакват, ще наддават и ще водят политическия дневен ред, както и преговори какво да се гласува, дали да се върви към правителство и приемане на законопроекти". 

Гешев има огромно поле на предоговаряне, отбеляза Брегов. 

"Този конфликт няма да бъде решен по етичните и дисциплинарните правила на Конституцията и Закона за съдебната власт. В момента, в който извади първите папки от "Барселонагейт“, „Кюлчетата гейт“ и т.н., Борисов и компания ще влязат в преговорен режим". 

Брегов обаче смята, че няма кой да се противопостави на това влияние в съдебната власт. 

"На отговорните постове в Инспектората и във ВСС ключовите мнозинства са политически зависими". 

Гласът на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд ще се провери когато трябва да се гласува да бъде ли освободен Иван Гешев, и да се съберат 17 гласа в Пленума на ВСС, отбеляза той. 

Становището на ВКС е критично по законопроекта за ефективно разследване и обществен надзор над главния прокурор, отбеляза Брегов. 

"Интересно е как това становище е взето.  Една особена тишина е настанала във ВКС. Това е огромната липса на Лозан Панов в системата". 

Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите се превърнаха в едни казионни организации, смята Иван Брегов. 

"Единствената организация, която не е попадала под политическо влияние, е Съюза на съдиите в България. Системата е приспана с едни чудесни възнаграждения".

В момента, в който Гешев извади преписките за отделни депутати, ще видим накъде ще поеме всеки един от тях, посочи Брегов. 

"За една седмица беше похарчена Мария Габриел. След като можеш да похарчиш еврокомисар, можеш да похарчиш всеки един. В процес сме на договаряне и спасяване на отделни политически субекти".

Той обаче се съмнява, че Борисов ще бъде похарчен. Не вярва и че Сарафов може да бъде жертван, за да остане Гешев.

Брегов смята, че процедурата по отстраняване на Иван Гешев ще върви бавно.

"Докато се постигне политическо договаряне".

Цялото интервю на Иван Брегов със Силвия Великова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьорът, взел дрога и блъснал 3 коли във В. Търново, остава в ареста

Районният съд във Велико Търново наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 21-годишния неправоспособен и дрогиран водач, който на 28 май избяга от полицейска проверка и след преследване предизвика катастрофа с три автомобила под крепостта "Царевец" в града.  Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново..

публикувано на 30.05.24 в 20:23

Столичният кмет Васил Терзиев разговаря с протестиращите в района на бул. "Патриарх Евтимий"

Столичният кмет Васил Терзиев беше тази вечер при протестиращите жители в района на булевард "Патриарх Евтимий". Поредна вечер трафикът там беше частично блокиран от недоволни от новата организация на движението. Кметът изрази надежда Върховният административен съд да се произнесе по-скоро по казуса: "Аз смятам, че съдът, дали съм съгласен с него или..

публикувано на 30.05.24 в 20:19

Държавни фирми и търговски дружества ще внесат дивидент от печалбата си към бюджета

Служебното правителство е решило да допълни решение на предходното редовно правителство, с което се разпорежда държавни фирми и търговски дружества да внесат дивидент от печалбата си към бюджета. Националната компания "Индустриални зони" трябва да внесе 3,866 млн. лева към Държавната консолидационна компания, за която дивидентът се изчислява на общо..

публикувано на 30.05.24 в 20:00

Локализация през 112 помогна за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е спомогнала да бъдат открити двамата мъже, загубили се в Котленския балкан туристи, в началото на седмицата. Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112 Според планинските спасители локализацията е спестила много..

публикувано на 30.05.24 в 19:55
Снимката е илюстративна.

Ученик удари учител в Благоевград, не го пуснал в училището по къси панталони 

Ученик от Професионалната гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград е ударил един от дежурните учители, след като преподавателят го предупредил, че не може да влезе в училището по къси панталони. Инцидентът е станал сутринта, а сигналът за физическа агресия е подаден в полицията в ранния следобед.   Въпреки че правилникът на гимназията е въвел..

публикувано на 30.05.24 в 19:50
Емил Кабаиванов

Кметовете на наводнените карловски села не отстъпват от искането си за 38 млн. лева

Кметовете на засегнатите от наводненията през 2022 година карловски села не отстъпват от искането си за 38 милиона лева, които държавата да осигури до края на годината за възстановяване на засегнатата инфраструктура. "Приемам, че обещаните днес от служебния премиер Димитър Главчев 10 милиона лева са само първа част от етапно финансиране, което..

публикувано на 30.05.24 в 19:38
Китайският президент Си Цзинпин (втори отляво) на среща с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян (не е в кадър), Пекин, 30 май 2024 г.

Си Цзинпин: Китай твърдо подкрепя установяването на независима Палестина в границите от 1967 г.

Президентът на Китай Си Цзинпин се обяви днес за международна мирна конференция за Близкия изток. Си прие в Пекин лидери на арабски държави, като заяви: "Китай твърдо подкрепя  установяването на независима Палестина в границите от 1967 година и със столица Източен Йерусалим. Ние сме за пълноправно членство на Палестина в ООН и за..

публикувано на 30.05.24 в 19:10