Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матурите по БЕЛ - в 750 училища и 4200 зали

Снимка: БГНЕС

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. Ангажирани за него са над 9000 квестори, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Изпитът започва в 8:30 ч., а зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал. Изпитът е, разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 - с разширен свободен отговор.

Последният 41 -ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от Държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети 55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 18:55 ч. на терен работят 7 екипа с 20..

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че няма сериозни щети, въпреки че градушката на места е била с големина на орех.  Според кмета на..

публикувано на 22.05.24 в 18:46

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков. Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област В Донецка област украинските сили са били принудени да предприемат маневри при Покровск след ожесточени..

публикувано на 22.05.24 в 17:55

Нов състав на КЗП, председател е Мария Филипова

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени. От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към момента ръководство на Комисията в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са..

публикувано на 22.05.24 в 17:36
Йордан Арабаджиев

Съюзът на международните превозвачи се опасява от "ужас за българския транспорт и икономика", след като започне ремонт на "Дунав мост"

"През последните две седмици трафикът на "Дунав мост" 2 е сериозно затруднен. Опашките са огромни. Вчера се стигна до 24-часово чакане". Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителн директор на Съюза на международните превозвачи. " Загубата е както за българските превозвачи, така и за нашата икономика . Българските стоки не могат да..

публикувано на 22.05.24 в 17:33

МВР ще съдейства за облекчаване на трафика на "Дунав мост 2"

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че МВР прави всичко необходимо за облекчаване на трафика на граничния пункт "Дунав мост 2".  След среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта Темелакиев каза, че МВР ще се стреми към максимално съкращаване на времето за проверки от страна на "Гранична..

публикувано на 22.05.24 в 17:03
Калин Славов

Калин Славов: Условие за успешна българска партия - да успее бързо да създаде клиентелистки кръгове

"Условието за създаване на успешна българска партия е бързото създаване на клиентелистки кръгове" . Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "Това е т.нар. "твърдо ядро" от гласоподаватели, на което може да разчита. Наличието на сива икономика, на черни каси, на маниер на правене на политика през..

публикувано на 22.05.24 в 16:33