Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант 1 на матурата по БЕЛ, до изпита са допуснати 47 654 зрелостници

4
Генериране на изпитния вариант за задължителния зрелостен изпит по български език и литература.
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен вариант номер 1 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература.

   

Преди това ресорният министър проф. Сашо Пенов каза:

"Ще пожелая успех, спокойствие и разум за зрелостниците, също така и спокойствие за техните родители и за всички заинтересовани около тях, които заедно с тях преживяват днешния ден. Убеден съм в техните умения, убеден съм, че те ще се представят добре, защото дългия период на наслояване на знания ще даде своите резултати. На добър час на всички!".

47 654 са зрелостниците, допуснати на днешната матура, която се състои се от три модула и е с продължителност четири астрономически часа.

Изпитът ще се проведе в 750 училища в страната и ще започне в 8:30 часа.

Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 9 юни.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути преди началото на изпита. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът ще се смята за издържан при изкарани минимум 30.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Последният - 41-ви въпрос, включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се проведе втората задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Вариантът за изпита бе изтеглен от журналист в присъствието на служебния министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов. Снимка:БГНЕС


867 са зрелостниците, които се явяват на държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Тази година учениците, които полагат матура по Български език и литература са с над сто по- малко в сравнение с миналата година, а сред тях са и тези, които на са издържали матурата от предходни години. Затова е разликата в броя на учениците, заявили участие на първата и втората матура, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Стойко Стойков. За втората матура на предмет по избор заявления са подали 843 зрелостници, като от тях 464 – за изпит по професионална квалификация. При зрелостниците с профилирана подготовка най-много са желаещите за изпит по английски език, следвани от тези, които са избрали география и биология. За третата матура, която е по желание, са заявили участие 16 ученици. Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 18 училища, а квесторите ще са 260, уточни Стойков.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишна жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35