Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21.05 ще се проведе Национален протест срещу войната по пътищата

Иван Спасов: Във война сме! На пътя за 5 години загива един град с размерите на Батак

Кресненското дефиле е участък с повишена концентрация на ПТП
Снимка: БГНЕС

Тази неделя - 21.05, ще се проведе Национален протест срещу войната по пътищата. 13 български града ще бъдат блокирани
ие сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя. 
 Самият той е потърпевш от война по пътищата.

"11 години ходя по институциите и се мъча да променя нещо. Сега сме много повече хора. Нашите искания са най-вече за промяна в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Наказателният кодекс не  е променян от 1968 година в частта за транспортните произшествия. Когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на  Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Сега убиецът остава 3 места в ареста. След това изчезва или се укрива, или получава условна присъда. Ако не бъдат променени Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, няма нищо да се промени". 

Иван Спасов смята, че има варианти да се спрат гонките по улиците през нощта и при сега действащите закони.

"Просто трябва да има по-голяма превенция от страна на полицията. Хората да не се чувстват над закона, а да го спазват. Никой не  е застрахован от ПТП".

Той отбеляза, че в България не се прави нищо по отношение на бързото събиране на глобите. 

"Българинът най-много го боли, когато го удариш по джоба и му вземеш автомобила". 

Спасов даде за пример Сърбия, където младите шофьори се движат две години с придружител

"Там няма такива убийства на пътя. Поставени са лепенки върху автомобилите, че е в колата има млад шофьор и полицията го спира, ако е без придружител".

Иван Спасов е категоричен, че протестите няма да спрат докато не се изпълнят исканията. 

"Ако видим, че от тези протести няма ефект, ще преминем към гражданско неподчинение".

Цялото интервю на Диана Дончева с Иван Спасов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция", а в района имаше полицейско присъствие. Турският парламент прие в края на юли закон,..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи регионалният орган за управление на извънредните ситуации в приложението "Телеграм". Трусът е бил на..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна пресконференция на уредниците на Съмърсет Хаус, който представлява център за изкуства, култура и развлечения, и..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството. Обещаната..

публикувано на 17.08.24 в 20:23

НС на ПП даде мандат за преговори за явяване с ДБ на предстоящите избори

Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България", съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната". НС на "Продължаваме промяната" също така обсъди и прие като възможен модела на управление с непартиен..

публикувано на 17.08.24 в 19:41

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32