Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амир Еял: Следващото десетилетие ще бъде „златният век на израелската икономика“

Амир Еял
Снимка: Личен архив

Преди седмица Израел и палестински въоръжени групировки в ивицата Газа се договориха за прекратяване на огъня за два дни. До споразумението се стигна след като смъртта на високопоставен член на групировката "Ислямски джихад" предизвика размяна на удари в израелски затвор, предаде Ройтерс. 

За предизвикателствата пред Израел пред БНР разказа Амир Еял, икономически анализатор

 - Острите политически борби и демонстрациите заради съдебната реформа предизвикват отлив на капиталдори има предупреждение от кредитна агенция Moody's за понижаване на перспективата на кредитния рейтинг на Израел. Какво е икономическото положение на страната - сега и в близко бъдеще?

Занимавам се с инвестиции и ценни книжа от 40 години. Следя предприемачеството и инвестициите в иновации. Това не става без познаване на глобалната политическа и икономическа система. В период след пандемията сме. Успешно продължават да се развиват най-приспособимите фирми. Изчакалите „ да мине екстремния период, за да продължат, както са свикнали“ вече са загубили позиции. Всяка екстремна ситуация изискваха своите иновации и стартъпи.

Процесът на глобализацията, който десетки години беше много силен, затихва и благодарение на активните усилия на Китай, отново се връща двуполюсния модел. Това веднага се отразява на стратегическите отрасли като технологиите. При инвестициите за развиването им трябва да се внимава на кого от двата полюса да залага. В много направления Израел е регионална Велика сила. Икономиката й е силна. Считам че е правилно, че политиката й се критикува и от ляво, и от дясно. Както се казва: "Двама евреи - 3 мнения, при това третото е иновационно".

- Какво ви дава основание за оптимистични прогнози?

- На първо място демографията. В ЕС има сериозно демографско изменение: ниска раждаемост на традиционните народи и нахлуване на пришълци, с което Западна Европа бързо се ислямизира. Новодошлите трудно приемат правилата на мястото, където са се установили. Това забавя икономическото развитие. Обществото изменя ДНК-то си в дългосрочна перспектива. Това може да доведе до вътрешни противоречия в ЕС в бъдеще. При нас проблемът не е демографски. Израел нараства заради естествен прираст и прииждане на евреи, гонени от антисемитизъм в Европа и Америките. През 1984 г страната е била с 4,5 милиона население, а сега се е удвоила. Прогнозите са ,че след 2 г ще достигне 12 милиона, ако не се случи нещо много радикално в региона.

Нарастването на населението предполага грижи за изхранване, енергетика и всички области а живота. Това е предизвикателство за иновации в различни направления. Най-вече развитие на инфраструктурите за толкова голямо население. Рязкото намаляване на населението или рязкото му увеличаване води до прекомерно политизиране на властта. Всеки желаещ да инвестира в дадена страна трябва да си даде сметка за положението в момента, а и дългосрочно: след десет - двадесет години, да знае какво е стабилно в един нестабилен свят. 

В посткоронния период някои от заобикалящите ни страни стигнаха до икономически и политически кризи заради войни или други форми на нестабилност. Капиталите обичат спокойствието и бягат от проблемните държави. Жалко! Важно е да имаш съседи със стабилна икономика. Засега ние продължаваме да бъдем оазис в региона. В новата технологична революция става въпрос за бързи и качествени изменения в комуникациите, автономните автомобили, блокчейна, който не е само технология за продажба на киптовалути, а и за всичко друго. Парите, в него ,също са стока. Важни са и новите енергийни технологии. За щастие, Израел е силен във всички тези области. 

Погледнато реално от гледна точка на развитите западни страни и на нашите съседи, ние сме „самотен остров“ с висок икономически прираст. Войната в Украйна стана повод да изнасяме газ за ЕС. Това ни поставя на особено място сред европейските ни партньори. Трудно им е да избират преоритети в двуполюсната ситуация в света. С пускане в експлоатация на газовото находище "Ливиатан" 2 и със съдействието на съседни държави, продаваме гориво по света за милиарди долари. 

Благодарение на нас в хазната на Египет влязоха повече пари, отколкото от използването на Суетския канал. Това стабилизира и нашия бюджет, където влизат пари от данъците върху този продукт. В същото време можем да благодарим на Господ, че находищата са в морето- на 20- тина километра от брега. С рязкото нарастване на населението всеки метър земя на сушата става все по  - безценен.  Успоредно, продължаваме да работим за „зелена енергия“, отрасъл който по - бавно се развива.

- В последно време се всява паника, че предприемачите - инвеститори изнасят парите си от Израел. Това няма ли да забави икономическото развитие?

- Считам, че умният инвеститор разпределя капиталите си между различните държави или банки. Глупаво е да се държат всички яйца в една кошница. Винаги има движение на капитали, още повече ,че световната икономика изживява свои сътресения. Стратегия е да се видят пропорциите на финансовите опасности на различни места в света. Това не отслабва израелската икономика. Нови инвеститори влагат и продължат да влагат в Израел. Искам да дам пример защо. До скоро участвах в журито на телевизионно реалити шоу , където разпределяхме инвестиции за идеи за нови стартъпи. Хората ме познават и почти не ми се е случвало да вляза в такси и шофьорът да не ми съобщи , че има поне една идея за иновация, а понякога и повече. Такова нещо едва ли би могло са се случи в която и да е от големите технологически страни, включително и Китай. Докато тук има хора с идеи, по света ще се намерят инвеститори да ги подкрепят...

Считам, че следващото десетилетие ще бъде „златният век на израелската икономика“. Предприемачите знаят, че ако вярваш в нещо, приемаш и рисковете му. Например ако искаш да спечелиш в строителството, вземаш всички възможни заеми, за да предоставиш проекта най-добре, така че да спечелиш. Ако не вярваш в себе си и си казваш: "Ще опитам, въпреки че няма никакви шансове, със сигурност ще загубиш. Израел поема риска да развива иновационни отрасли и направления, в които до сега не е участвал. Знае, че рано или късно инвестициите ще се върнат многократно.

Тези, които плачат, че и нашата икономика е застигната от инфлацията, ще посоча цифри за сравнение. През 1984 г имахме хиперинфлция - 20 процента месечно, приблизително 400 процента годишно. Дълговете ни бяха 17 на сто от брутния вътрешен продукт и почти нямахме покритие. Сега говорим за трилиони гаранции. Не че всички е прекрасно. Производителността на труда в традиционните отрасли е ниска. Трябва да я усъвършенстваме. 

Но най - страшното е разединението на нацията. Както сподели една от оцелелите от Холокоста, в миниатюрната барака в Освиенциум са били 25 жени и не са се карали помежду си. После всяка е имала просторен дом и кола, а не са искали да се срещат. Ако преговорите при президента на Израел -Ицхак Херцог, по повод съдебната реформа, доведат до консенсус, цифрите на икономиката стремглаво ще тръгнат нагоре. Сега нещата не са добре. Една от трите рейтингови компании -"Мудис"е смъкнала прогнозите за кредитния рейтинг на Израел от положителен на стабилен и всички са обезпокоени. В отговор, държавата реагира с намаляване на разходите в държавния бюджет и увеличаване на лихвите по кредитите. Но икономическите параметри са добри. 

Предупрежденията са заради социалните вълнения. Като израелци, и в икономиката, и социалния живот, не се премълчаваме какво мислим. Рейтинговите агенции не се съобразяват с тази „особеност на националния характер“, а отчитат нестихващи вълнения по улиците... Израел е сред водещите страни по дванайсетте най-важни показатели на икономиката. Силните връзки с важни икономически играчи по света също са основата за просперитета. Нашият успех ще е пълен, ако всеки прави най-добре това, което може. Всички заедно гарантираме напредък на икономиката.

- Вътрешните противоречия не се ли отразяват на сигурността?

- Важен проблем е битката между религиите, която кипи около Израел. Започна с Арабската пролет. В началото Египет, а сега Сирия, са сред най-големите жертви. 87 процента от арабския свят са сунити. Но дори в силни и компактни сунитски страни, като Саудитска Арабия, Обединените Емирства или Турция, има вътрешна битка между отделните течения на исляма. Трябва да следим изменението на силите и вътрешните битки у съседите ни, за да открием нашето място в района. Само на пръв поглед изглежда, че слабото място за сигурността ни са нашите газови находища в морето или рафинерия в Хайфа. Те са в непосредствена близост до китайското и холандското пристанища там. Големи световни сили имат акции в тези находища и пристанища, и биха направили всичко, за не им се случи нищо лошо. Не заради нас, а заради своите интереси! 

От друга страна, ние сме на седмо място в света по военна мощ и технологии на глава от населението. Много наши обществени и частни фирми продават оръжие на Европа. Тя, от своя страна, инвестира в нашите военни разработки и иновации. Аврамовите съглашения, също са част както на икономическата, така и на военната стратегия на страната. Тъй като познавам нещата от вътре, знам че се подписват договори за инвестиции от частни фирми и за цели отрасли. Ако трябва да сме честни, такива договори бяха подписвани и когато нямаше официални междудържавни контакти, както се казва „без да бъдат засечени от радара“. Сега се правят открито. Не само ние имаме печалба от това, че гражданските ни самолети вече летят над Саудитска Арабия и Обединените Емирства и се съкращават пътя за Далечния изток, също стигат по-бързо до Европа и Америка. Подпомагат и нашия вътрешен и външен туризъм. Все още не сме стигнали до рекордите от преди панедмията. Но и всеки път проблемите с вътрешната и външната ни сигурност рефлектират моментално на входящия туризъм. Израел е поклонническа страна и всяка форма на несигурност се чувства от туристическия отрасъл, и всички обслужващи го сектори Въпреки това туристите са много.



По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40