Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярно ли е, че хора с увреждания във Велико Търново трябва да плащат за паркомясто на автомобилите си?

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Във Велико Търново местата за паркиране в платените зони в централната градска част са 615. От тях боядисани в синьо и обозначени с пътен знак Д21 места за паркиране на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с трайни увреждания, са общо 40. По данни на община Велико Търново на хора с трайни увреждания за миналата година са издадени 631 талона, даващи им право да паркират автомобилите си безплатно в така наречените "сини зони" и да ползват местата за инвалиди.

ТВЪРДЕНИЕ: Ограничават безплатния достъп на инвалидни автомобили до платената зона във Велико Търново

Паркирането за инвалидните автомобили вече не е напълно безплатно във Велико Търново. Правим експеримент пред поликлиниката в центъра на града. Пред входа на лечебно-диагностичното заведение са обособени 3 стоянки за таксиметрови автомобили и още 9 паркоместа, като за автомобилите на хората с трайни увреждания местата са само две. Заети са.

Автомобили със сините инвалидни карти са паркирани и в страничните улици, където със знак В27 са забранени престоят и паркирането. Разговарям с мъж с увреждане, платил си за "синя зона", и с жена, успяла да намери свободно инвалидно място пред поликлиниката за автомобила си със синя карта.

"Нямат право за никъде. Пускаме си sms и толкова, няма друг начин. Те са две места пред поликлиниката, а хората са много. Идвам много често тук, но е почти невъзможно, защото те са за три часа, но... Как да го определим - не е правилно, чак дискриминация е трудно да се каже."

"Този път беше много лесно, но друг път обикаляме, докато намерим място. Има три-четири още места наблизо, иначе по-далече, където успеем да спрем, но не ни е удобно определено с тези три часа. На болницата си имат паркинг и там няма проблем, но на поликлиниката и за службите в града, институциите – на късмет, ако успеем. Намираме си разни по-далечни места, за да спестим парички, а когато не може, плащаме. Преди можеше да паркираш на някое друго място и като сложиш стикера се знае, че си с увреждания и ти е по-трудно да намериш място да паркираш. Сега само на тези означени места за инвалиди и ограничението е до три часа. Ако имаш повече работа, трябва да сменяш, да търсиш друго място или да си паркираш срещу заплащане и се обезсмисля това, което ти дават като човек, който има някакъв проблем“. 

С две решения на Великотърновския общински съвет беше променена наредбата за престой и паркиране на пътни превозни средства и по-специално нейният член 14. Хората с увреждания вече имат право само до три часа да паркират безплатно на местата за инвалиди в "сините зони". При недостиг на паркоместа, обозначени с пътен знак Д21, право на паркиране с карта за паркиране на хора с трайни увреждания имат автомобилите, заели първи тези паркоместа, а всички останали паркират по общият ред, при режим на почасово платено паркиране.

Велико Търново не е прецедент в това отношение, а промяната в наредбата беше направена заради засечени много случаи на злоупотреба, обясни заместник-кметът по териториално и селищно устройство проф. Георги Камарашев.

"Променихме наредбата и паркирането е възможно за три часа. Съобразили сме с практиката от други общини – например община София паркирането е за 4 часа при 11-часов режим на работа на платената зона, при нас е 3 часа за 8-часов режим, така че съотношението в общи линии е спазено. Искам да стане ясно защо въведохме този лимит от три часа. Въведохме го по простата причина, че започна едно масово злоупотребяване с използването на паркоместата за инвалиди. Философията на тези места е хората, когато имат увреждания, да ги използват, когато посещават болнични заведения, социални учреждения, административни сгради, да пазаруват и т.н., това те могат да го извършат в рамките на три часа. Лошата практика, която установихме, е, че хора, които работят, да речем, в централната градска част, дори не ползват техните талони, а ползват талони на близки и, отивайки на работа, те заемат местата за целия работен ден, с което те нанасят ущърб върху дейността на хората, които де факто са увредени и имат необходимост да ползват тези паркоместа. Затова въведохме тази система и мисля, че тя дава добри резултати“.

По думите на Георги Камарашев има възможност да бъдат увеличени инвалидните места за паркиране пред поликлиниката във Велико Търново, но искане за това трябва да бъде направено от ръководителя на лечебно-диагностичното заведение, както е било направено наскоро за стоматологията в града.

Няма как да бъдат направени индивидуални паркоместа за автомобилите на хората с увреждания в зоните за платено паркиране или в жилищните квартали в периферията на Велико Търново, посочи още заместник-кметът Камарашев в отговор на зачестилите искания, отправени от хора с увреждания до общината.

Самият той е с увреждане и също има син талон за паркиране на личния си автомобил и не винаги лесно успява да паркира. Проблемът е с контрола по паркирането върху инвалидните места, коментира проф. Камарашев:

ЗАКЛЮЧЕНИЕ   

Твърдението, че е ограничен безплатният достъп на инвалидни автомобили до платената зона във Велико Търново е ВЯРНО.

Хората с трайни увреждания вече не могат да паркират безплатно за неограничено време в така наречените "сини зони" в града. За  маркираните в синьо места вече е в сила правилото "Първият по време е първи по право", но и там безплатното паркиране на автомобилите със специална карта е ограничено до 3 часа, а за останалите места в зоните за платено паркиране, които бяха безплатни за инвалидните автомобили, вече се плаща.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45