Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтребители за Украйна и избори в Турция - доминиращи теми от света през седмицата

Снимка: архив

Украинският лидер Володимир Зеленски направи серия посещения и в рамките на военната помощ страната е напът да получи от съюзниците и бойни самолети, включително Ф-16.

Лидерите от Г-7 се разбраха да затегнат санкциите срещу Русия и обещаха още финансова подкрепа за Украйна. Подчертаха, че за мир е необходимо „пълното и безусловно изтегляне на руските войски“. Японският премиер Фумио Кишида заяви, че е избрал Хирошима за срещата на върха, за да насочи вниманието към контрола на оръжията.  

Растящите шансове за военни самолети станаха ясни още при европейската обиколка на Зеленски в Рим, Берлин, Париж и Лондон, където лидерите декларираха пълна подкрепа за Украйна.

Москва отвърна на поредните санкции със списък от 500 американци, в който е и бившият президент Барак Обама.

През седмицата беше постигнато удължаване с два месеца на "зърнената сделка", договорена миналото лято с посредничеството на ООН и Турция. Освен износ на зърно от украинските черноморски пристанища тя предвижда и облекчаване на търговията с руска продукция, което според Москва не се спазва. В същото време президентът Владимир Путин обяви, че добивът на зърно в Русия е достигнал исторически рекорд.

Междувременно в Крим беше извършен поредният саботаж - експлозия на железопътната линия между Симферопол и Севастопол. Дерайлираха вагони със зърно.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев обвини Съединените щати, че координират терористични действия на територията на Русия.

Наводнение с жертви в Италия

Доброволец с надуваем каяк се движи между наводнените къщи в Чезена, за да изведе на сушата хора, заседнали в тях.

Смъртоносно бедствие сполетя Италия. Реки преляха в областта Емилия-Романя. Неуправляеми потоци нахлуха в селища, объркаха движението на коли и влакове, много населени места се оказаха под вода. Обявена беше най-висока степен на тревога. Хиляди хора бяха принудени да се евакуират, сред тях - жители на Чезена.

Щетите от наводненията се оценяват на няколко милиарда евро. Италия ще поиска средства от Европейския фонд за солидарност за справяне с бедствието, който според експерти се дължи на климатичните промени. Само за 36 часа на места в Емилия-Романя е паднало обичайното количество дъжд за половин година.

Турците пратиха Ердоган на балотаж

Титаничният изборен сблъсък в Турция миналата неделя ще има и втора част на 28 май. Вотът е сочен като най-трудното изпитание пред урните за Реджеп Ердоган, който над 20 години доминира на политическата сцена. Гласуването е тест за новия модел на управление на 85-милионната държава, за президентската република. На първия тур имаше 89 процента участие.

69-годишния Ердоган получи по-добър резултат от очаквания - с пет процента повече от основния си съперник Кемал Калъчдароглу. Критикува остро изявленията му, че ще наложи санкции на Русия и напомни че тя е важен икономически партньор. Беше категоричен, че ще отстъпи, ако загуби, както го изисква демокрацията, но и изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат. На парламентарния вот партията на справедливостта и развитието и съюзниците й спечелиха комфортно мнозинство.

74-годишният Калъчдароглу обвини Русия, че се меси в изборите. На фона на общественото недоволство от икономическите проблеми и последиците от разрушителните земетресения през февруари съперникът на Ердоган обвини правителството, че е позволило на 10 милиона нелегални мигранти да влязат в страната и обеща да ги върне у дома.

В очакване на изборите в Гърция

В Гърция социолозите отреждат победа на управляващата партия "Нова демокрация" пред опозиционната СИРИЗА преди утрешните парламентарните избори.

Най-популярен сред политическите лидери е Кириакос Мицотакис. Близо половината участници в проучването смятат, че е най-подходящ за министър-председател. Популярността на Мицотакис е далеч пред тази на опонента му Алексис Ципрас. 

В Тайланд партия "Продължаваме напред" спечели убедително парламентарните избори. Лидерът ѝ Пита Лимджароенрат изложи плановете си да състави коалиционно правителство със седем други партии, като обединението ще има мнозинство в камарата на представителите. В гласуването за премиер обаче участват и двете камари на парламента, като горната се назначава от военните, които са му опоненти. Спорен въпрос е планът на партия "Продължаваме напред" за промени в строгия закон за обида към кралските особи, който предвижда до 15 години затвор.

Губернаторът на Флорида се захваща с миграцията

Рон Десантис

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви, че планира да изпрати повече от 1100 души допълнително за охрана на границата с Мексико. Напливът се засили след края на ограниченията за убежище от периода на пандемията. Десантис превърна незаконната имиграция в основен въпрос по време на мандата си като губернатор. Той подписа закон, който подсилва програмата за преместване на мигранти и ограничава социалните услуги за онези без статут.

Миграцията ще бъде част и от президентската кампания на Рон Десантис. По пътя към Белия дом обаче 44-годишният политик първо трябва да заслужи номинацията на Републиканската партия. Основен съперник му е 76-годишният Доналд Тръмп, който засега води в проучванията. Десантис каза, че битката едва започва и не се ръководи от сондажи, тъй като лидерът не се опитва да отгатне накъде духа вятърът, а трябва да има визия и да постигне резултати.

Чудо след самолетна катастрофа в Колумбия

Четири деца от местна индианска общност бяха открити живи в Южна Колумбия повече от две седмици след като самолетът, с който пътували, се разби в джунглата. От седем души на борда са загинали тримата възрастни, включително пилотът. Четирите деца на възраст от 13 години до 11-месечно бебе са оцелели, успели са да излязат от самолета и са тръгнали през тропическата гора да търсят помощ. Спасители с кучета попаднали на изхвърлени плодове, които децата са яли, за да оцелеят и на укрития, направени от растителност в джунглата. В операцията участваха самолети и хеликоптери на колумбийската армия. До щастливата развръзка се стигна след усилено издирване в труднопроходим район.

Без Надал на "Ролан Гарос"

Рафаел Надал няма да участва тази година в турнира "Ролан Гарос", от който има 14 титли. Не аз, а тялото ми взе това решение, призна 37-годишният испанец, който през последните години лекуваше над 20 различни контузии.

"Загубих целите си по пътя, стигнах до момент, в който не мога да се състезавам на нивото, което искам", обясни тенисистът, спечелил 22 титли от Големия шлем.

Манчестър Сити взе реванш срещу Реал Мадрид

Привържениците на Манчестър Сити ликуваха тази седмица, след като отборът им взе реванш на полуфиналите на Шампионската лига срещу Реал Мадрид. Преди година испанският град елиминира английския тим след изключителен обрат в края на втория двубой. Сега обаче настроенията бяха противоположни.

"Реванш" взе и Джони Деп

Джони Деп при пристигането си в съда в Лондон - 22 юли 2020

Своеобразен реванш е и триумфът на Джони Деп на фестивала в Кан с първата му роля за последните три години. "Жана дьо Бари", в който е крал Луи XV.

Актьорът спечели съдебната битка срещу бившата си съпруга Амбър Хърд, която трябва да му изплати 10 милиона долара, защото е излъгала с обвиненията за домашно насилие. Те обаче повлияха разрушително на кариерата му, Деп остана извън поредицата "Фантастични животни". Ако искат да се оттеглите от филм заради подмятания, човек трябва да няма пулс, за да смята, че нищо не е станало, сподели актьорът, който обаче явно е оставил този период зад гърба си. "Не се чувствам бойкотиран от Холивуд, не мисля за Холивуд", каза още Джони Деп.

Майкъл Дъглас получи почетна Златна палма на 76-ото издание и отбеляза, че е по-възрастен от фестивала - на 78. "Това значи много за мен, каза Дъглас, защото има много фестивали по света, но Кан е единствен".

Още за събитията по света през седмицата - в звуковия файл.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56