Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Държава в разпад

Снимка: Ани Петрова

Набиращата все по-голяма скорост политико-съдебна-прокурорска битка ще има тежки последици. За всички. Включително и за нас, които не сме нито политици, нито магистрати. Защо и за нас ли? Ами защото тези баталии са най-ясният знак за цялостния разпад на българската държавност. Явно има нещо дълбоко повредено в една държавна система, при която Главният прокурор твърди, че е заплашван в мафиотски стил, а заместник-главният прокурор моли за охрана, понеже Главният прокурор бил неуравновесен и всичко можело да се очаква от него. А тези, които се радват на това развитие на събитията, понеже разчитат на стария принцип „колкото по-зле, толкова по-добре“, със сигурност не виждат по-далеч от носа си. Те така и не са разбрали, че нещата могат да се влошават до безкрай, обаче подобряването им може и никога да не настъпи.

Още в началото на тази седмица политико-съдебно-прокурорските борби буквално провалиха създаването на т.нар. „хартиена“ управленска коалиция. Корнелия Нинова, която притежава забележителен политически инстинкт, в последния момент се изтегли от тази почти готова конструкция. Явно след изявлението на Иван Гешев е преценила, съвсем правилно между другото, какви негативи може да й донесе участието в такъв проект. Вярно, другата важна госпожа през последните дни, Мария Габриел демонстрира типичната за висшите еврочиновници упоритост, не се отказа да изпълни мандата и обеща, че в понеделник ще се яви пред президента със списък на кандидат-министри. Със сигурност подобен жизнеутвърждаващ оптимизъм върши добра работа в Брюксел. Там може да говориш и най-големите баналности, но ще те обявят за лидер на столетието, стига само да показваш несекваща вяра в светлото евроатлантическо бъдеще.

По всичко изглежда, че вървим към връчване на втори мандат. А стрелката, която показва вероятността втората по численост формация в парламента да състави правителство, в момента сочи една голяма нула. Вярно, лидерите на ПП-ДБ, подобно на г-жа Габриел, също демонстрират силен оптимизъм. Те сега говорят не просто за някакво си елементарно обикновено мнозинство, което да подкрепя евентуален техен кабинет. Копнежите им са много по-амбициозни и включват дори конституционно мнозинство, което щяло да им позволи да променят Конституцията и веднъж завинаги да оправят съдебната система.

Тези мечтания звучат плашещо и силно се надявам никога да не се превърнат в реалност. Най-вече заради характерологичните особености на политиците, които нямат търпение да се заемат с конституционните промени. Няма никаква логика с подобни промени да се занимава Кирил Петков, който преди две години стана министър, нарушавайки същата тази Конституция. А пък напъните на ДБ да се правят на велики конституционалисти напомнят на сюжети, характерни за абсурдистките пиеси. Да, депутати от ДБ са доказали, че са професионалисти в писането и разпространяването на писания, които на политически коректен език се наричат „сигнали“, и които нормалните хора наричат „доноси“. Подобна доносническа „експертиза“ може и да върши работа на хора, решили да направят бърза кариера, но е крайно недостатъчна за извършването на смислени конституционни промени. Съдете сами. В момента изразените гласно от лидери на ПП-ДБ желания за промени в Конституцията включват главно ограничаване на и без това символичните правомощия на президента и на назначаваното от него служебно правителство. Ясно е защо тези хора не харесват Румен Радев. Той говори с примери за конкретните им управленски провали, а политическият умнокрасивитет ненавижда всеки, който посочва тоталната му некомпетентност.

Ето това е основният проблем на нашата държавна система. Тя се разпада, защото важните решения в нея се приемат от хора, които нямат нито опита, нито познанията, нито културата, необходими на всеки, който заема ключови държавни позиции. Много амбициозни службогонци смятат, че е достатъчно да демонстрираш плакатен евроатлантизъм, да се кълнеш ежечасно във вечна преданост към партньорите от Брюксел и Вашингтон, да наизустиш до последната запетайка спусканите от там скрижали, за да се превърнеш в добър управленец. Ами не, така не се става добър управленец. Това са качества на васал, на подчинен във всяко отношение човек. А България не бива да се управлява от васали. За да бъде възстановена разпадащата се в момента държавност, са нужни съвсем други хора. Имаме нужда от управленци, които мислят с главите си, а не със спусканите отвън клишета, от политици, които защитават българските национални интереси. Това е единственият начин да възстановим държавата си.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС ", категоричен бе той. Делян Пеевски:..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03