Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев и министър Весела Лечева откриха турнир по утринна гимнастика в Ямбол

Снимка: ММС

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева откриха втория национален турнир по утринна гимнастика в Ямбол. Наред с това в града се провежда и инициативата "Спортувай с президента". Двете спортни събития се провеждат в линейния парк в празното корито на река Тунджа в града и събраха над 500 деца от първи до 12-и клас от 32 училища в цялата страна.

"Убеден съм, че все повече треньори и спортни деятели ще подпомагат учителите по физическо възпитание в тази високо отговорна мисия. Мисия, посветена на пълноценното физическо и духовно развитие на младите хора в България. И с пълното съзнание, че без тази мисия ние трудно ще постигнем амбициозни, важни национални цели и напредък на нацията", изтъкна президентът Румен Радев. 

След месец в президентството ще бъдат отличени децата, показали най-високи резултати в "Президентския тест", който е част от инициативата "Спортувай с президента". Инициативата набира все по-голяма популярност, посочи още Радев.

Държавният глава поздрави местната управа за усилията ѝ да възроди утринната гимнастика като редовна практика в училищата. 

"Спортът означава здраве и възможности за нашата млада генерация. Спортът възпитава в качества, с които може да ни преведе през всички предизвикателства и трудности. Нека да направим така, че спортът да стане начин на живот за всяко дете. Знам колко много има необходимост от инвестиции. Инвестициите в спорта са инвестиции в здравето на българските деца", заяви Весела Лечева.  

Тя посочи също, че е впечатлена от огромния брой участници в двете спортни прояви.

"Всички знаем пред какви изкушения са изправени в днешния съвременен живот децата. Спортът е едно от основните средства да ги откъсне от тях, за да израснат като успешни и пълноценни граждани на Република България", каза при откриването кметът на Ямбол Валентин Ревански.

"Президентският тест" и инициативата "Спортувай с президента" са със състезателен характер и имат за цел да насърчават масовия спорт и физическата активност сред българските деца. Акцент в тях са извънучилищните спортни занимания и алтернативните форми за физическо възпитание, като противовес на обездвижването сред младите хора.

Националният турнир по утринна гимнастика се организира от Община Ямбол със съдействието на Националната спортна академия "Васил Левски". Представянето на децата оценяваха трима заслужили майстори на спорта - Нешка Робева, Милена Търничкова и Тотка Петрова.

Преди три години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутната утринна гимнастика в училищата. Забравената от над 30 години училищна практика отново набра популярност не само в Ямбол, а и в други градове на страната.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томаш

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София, обявиха официално от клуба. По-рано днес Томаш и един от помощниците му в Спартак (Варна) Константин Мирчев посетиха базата на "червените" в Панчарево. "Александър Томаш се завърна в редиците на “армейците”, а с него у дома се завръщат и Константин Мирчев, и Тодор Кючуков! Христо Колев също е в..

публикувано на 28.08.24 в 21:18

Берое привлече капитана на ЦСКА

Баскетболният национал на България Венцислав Петков ще играе в отбора на Берое през новия сезон, обявиха от клуба. "След девет години националът Венцислав Петков се завръща в Стара Загора. Той избра офертата на Берое, след като последните два сезона беше в редиците на ЦСКА. Миналата кампания той завърши със средни показатели от 12,9 точки и..

публикувано на 28.08.24 в 18:36

Чех спечели 4-тия етап на Обиколката на България

Чехът Якуб Отруба от отбора на Ей Ти Ти Инвестмънтс спечели четвъртия етап в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България. Отруба финишира 207-километровия етап от Приморско до Сливен, който е най-дългият в тазгодишното издание на надпреварата, с време от 5 часа, 9 минути и 9 секунди. Той изпревари с почти две минути втория Тобиас..

публикувано на 28.08.24 в 18:34
Лъчезар Вълчев

Българин е финалист на световно по лека атлетика

Лъчезар Вълчев се класира за финал в тройния скок на световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Лима, Перу. Българинът, който е европейски шампион на троен скок за юноши до 18 години от Йерусалим 2022 и бронзов медалист от Европейско първенство за юноши до 20 години в Йерусалим 2023, зае осмо място в..

публикувано на 27.08.24 в 22:21
Пирин разгроми Етър с хеттрик на Аймен Суда

Пирин разгроми Етър с хеттрик на Аймен Суда

Първенство на България по футбол срещи от 6-ти кръг във Втора лига: Пирин Благоевград - Етър Велико Търново  - 4:1 (2:0) голмайстори: 1:0 Валентин Йосков 18, 4:0 Аймен Суда 22, 88, 90, 4:1 Мартин Николов 90+3 от понеделник: ЦСКА 1948 II - Беласица  - 1:1 Марек Дупница - Ботев Пловдив II  - 4:0 от неделя: ЦСКА-София II..

публикувано на 27.08.24 в 21:24
Българите загубиха с 1:3 от Аржентина

Национали по волейбол отпаднаха в осминафинал на световното

Националният отбор на България по волейбол за юноши до 17 години отпадна в осминафиналите на световното първенство в София. България не успя да се класира след осемте най-добри отбора в света след загуба от Аржентина с 1:3 (14:25, 17:25, 25:15, 23:25) в зала „Левски София“. Така българите продължават в борбата за 9-16-о място. Съставът няма..

публикувано на 27.08.24 в 20:38
Локомотив (Пд) продаде Нтело в Швейцария

Официално: Локомотив (Пд) продаде Нтело в Швейцария

Локомотив (Пловдив) обяви официално изходящия трансфер на Мичи Нтело в швейцарския футболен елит. Белгийският централен нападател ще продължи кариерата си в Ивердон Спорт, а "черно-белите" запазиха и процент при бъдеща продажба на футболиста. Ивердон следеше играча от няколко месеца, но в последните дни форсира трансфера, след като миналия..

публикувано на 27.08.24 в 20:20