Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Полина Калоянова: Ако не бях българка, нямаше да съм това, което съм в Америка

Д-р Полина Калоянова
Снимка: Личен архив

"Винаги съм мислила, че това, че съм в Америка, и това, което съм постигнала се дължи на това ,че съм българка. И ако не бях българка, нямаше да съм това,което съм", разказа в рубриката " Америка - илюзии и разлности " на предаването "Закуска на тревата" д-р Полина Калоянова. Тя е вече 25 години  в "страната на неограничените възможности".

Казва ,че никога нито е мечтала, нито е искала да напуска България. Родена в София, живяла в Разград, учила английска гимназия в Русе, завършвайки  медицина във Варна съвсем не си мисли,че специализацията й по ендикринология ще се случи в САЩ. Но приятели я канят и подават  документи за т.н. зелена карта и за нея.и тя печели. Случва  се точно преди последният й държавен изпит по медицина. И решава да тръгне, защото обича предизвикателствата и пътуванията.

"Ние създадохме така да се каже семейството си тук. Аз имам 3 деца. Мисля,че им дадохме един доста добър живот. Аз успях дори да специалиирам това ,което исках в България. Но в същото време винаги в мене е имало такова чувство на носталгия, понеже съм била привързана и към моите родители, моите приятели, брат ми и винаги съм имала някакви мисли, дали съм направила правилното решение. Никога не съм била на 100% сигурна, че това ,че дойдох в Америка беше най-правилното решение в моя живот.

Когато бях млада ,ентусиазирана, с повече илюзии, хвърчаща в облаците - да. Понякога си мисля,че аз съм едно дърво без корен, независимо от това, какво съм постигнала - деца, професия,финансово и т. н. аз се чувствам понякога така и затова мисля,че когато съм сега тук обръщам внимание на българското, отколкото , когато съм била в България, защото мисля,че това по някакъв начин ще ми помогне да съединя корените си с моята земя, сподели още д-р Калоянова. И допълни:

"Американските пациенти нямат респект към докторите. В България, когато един пациент отиде на лекар, той чувства някакво уважение. Докато тук, като че ли пациентите имат чувството, че лекарите са им задължени.

И са задължени да правят всичко, което поискат и нямат никакъв респект.  В смисъл - могат да се обадят в събота или в неделя не за нещо, което е спешно, а просто защото са забравили да се обадят в петък да им подновиш лекарството.

Виждала съм пациенти, които си събуват обувките и си ги слагат там, където стоят другите хора, плетат си, правят си косата…Те просто няма уважение към другите и към техния труд.

Определено има разлика между американските пациенти и пациенти от други части на света. Като например индийските пациенти - когато индиец посещава болница и лекарят влезе -  той става и го поздравява, разказа още д-р Калоянова в "Закуска на тревата".

Д-р Полина Калоянова

По думите й много лекари мислят, че в Америка е по-лесно, защото има модерни тестове, лекарства, но те не осъзнават, че много по-важно е отношението между лекар и пациент. Освен това, лекарите в Америка не са на такава почит, както лекарите в България .Трябва да се съобразяват с различни институции и много повече могат да бъдат подсъдими, поясни още българската лекарка.

За себе си казва, че е малко националист.  И че, човек отива в България с очите или просто с възгледите си за света как иска да го приеме. Ако искаш да виждаш хубавото, ти ще виждаш   хубавото,ако искаш да виждаш лошото,ти ще виждаш винаги лошото.

"Дори и мои най-добри приятели, като започнат да говорят негативно за България, аз много се ядосвам. Защото това е страната, където те са родени, получили са обучението си и повечето нямаше да са това, което са, но те не го осъзнават. И колкото и да е лошо в България, аз винаги виждам хубави неща. Разбира се има неща, които ме мъчат и мен. Пътищата са нещо, което е под всякаква критика. Когато отида в болници ми става много мъчно, защото те се рушат, но от друга страна си казвам, хората искат да не плащат нищо, но искат да имат някаква здравна система, която няма да стане просто така...Всеки се опитва да лъже, да скрие,  за да не плаща такси, данъците са малки, а искат да имат добро здравеопазване...

Много пъти съм искала да се връщам. Много пъти си задавам въпроса, какво правя точно тука,защо съм точно тука, а не в съм в България и не мога ли всичките сили,  енергия, знания, които ги давам за най-различни неща да ги давам в България.

Проблемът е в децата. Върна ли се в България ще бъда нечестна към тях. Понеже на са учили там, техните перспективи ще бъдат различни. Дори имам познати, които се опитаха, но е много трудно.

България според мен или по техни думи не прави достатъчно усилия за да приравни класовете и т.н. и е много трудно за деца, които вече са в напреднала училищна възраст да се върнат в България, поясни д-р Калоянова.
 
Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40