Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година. 



Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса

Учени от БАН са направили проучване в български териториални води на условията за живот на живите организми и тяхното състояние от биологична гледна точка. Тези проучвания са направени по 2 проекта за черната мида и за няколко вида бели миди.

Състоянието на мидите е изследвано 2 пъти годишно – през пролетта и през есента.

Изследванията на БАН потвърждават, че всяка мида съдържа средно по 5 микрочастици пластмаса, съобщи професорът по молекулярна биология Георги Милошев. Той допълни, че мидите край курортните комплекси са замърсени и опасни за консумация, тъй като са установени мутации в ДНК-то им. 

Оказва се, че Българската агенция за безопасност на храните не прави изследвания за наличието на микропластмаси на мидите, които се предлагат и консумират в България. От БАБХ припомниха, че дивите миди са забранени за консумация. Д-р Александрина Борисова, началник на отдел в БАБХ е категорична, че добивът на миди не е разрешен до курортите, а за мидените ферми изискванията са стриктни. 

Заключение

Твърдението, че всички миди съдържат микропластмаса, е ВЯРНО. Нито един орган обаче не проверява какво е количеството на пластмасата и как консумацията им се отразява на хората.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството,  там се кове европейското законодателство.  Имаме още един човек на ръководна..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за покриване на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет. Второ лято силистренци са без възможност да ползват открития градски басейн. След водени разговори от..

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация "Заедно в час".  В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00