Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той представи книгата си „Медии и време. Журналистика, истина и реалност“

Валерий Тодоров: Да свалим кърпичката на обслужваща сфера и да създадем по-силна, активна и независима журналистика

Валерий Тодоров
Снимка: Ани Петрова

Да свалим кърпичката на обслужваща сфера  и да създадем една по-силна, активна и независима журналистика. За това призова в ефира на БНР журналистът Валерий Тодоров.

„Журналистиката трябва да излезе от това партизиране и идеологизиране, а информационните мутации да се превърнат в борба за коректност“

Той представи книгата си „Медии и време. Журналистика, истина и реалност“.

„В медиите догонваме времето, то ни притиска, понякога губим точността заради недостига му. От друга страна медиите могат да моделират времето и ценностите. Често медийната реалност може да се отдалечава от истинския живот, особено под натиска на субективния фактор. В момента има един парадокс – колкото повече са източниците на информация, толкова повече потъва истината или достоверността“.

Тодоров смята, че журналистическото обобщение може да бъде по-точно от това, което правят политолозите.

„Много от тях работят по грантове и свои програми. Те не наблюдават картината от деня. Журналистът непрекъснато създава хрониката, има по-точна и вярна преценка“.

Той обаче отчита, че не може да поставим знак на равенство между журналистика и медии.

„В медиите има все по-малко журналистика“.

Тодоров направи обзор на развитието, през което са преминали медиите от идването на демокрацията през 1989 година досега.

„Тръгнахме от разделението. Истината силно пострада. Тя се политизира. Връщането към професионалните стандарти става все по-трудно. В момента партиите са повече и истините стават повече. Субективният фактор расте“.

Той дори открои наличието на информационни мутации.

„С добавената реалност, особено в интернет, истината може да се измести. С една дума може да промените същността. Интонационно  – също. Отговорността на журналиста е да покаже това, което е зад гърба му , а не да прави нездравословен пиар и поръчкова журналистика“.

Ние трябва да чуем и отразим всички гласове, отбеляза Тодоров.

Това, че се монополизира една истина и тя се насажда като ценностна система за мен е трагично. Да не говорим за това, че се ограничават източници на информация. Изненадвам се, когато слушам депутати, които признават само едната страна на нещата. И тази русофобия, която ни тресе. Отричането на едната страна или любовта към нея, не бива да отхвърля и другата истина. Аз съм за това да се виждат всички лица“.  

Цялото интервю на Петър Волгин с Валерий Тодоров може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни пунктове, които ще приемат книжни дарения от граждани на детска, юношеска, художествена и..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за БНР Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, във връзка със..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с..

публикувано на 30.08.24 в 07:44