Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко, което не нарушава епителната бариера, би ни предпазило и от алергични и от автоимунни заболявания

Д-р Мариана Мандажиева: Наблюдаваме пандемия от алергичен ринит

3
Д-р Мариана Мандажиева
Снимка: Станислава Пирчева

Повече от един век история на алергичния ринит - това е темата в "Нощен Хоризонт" с гост - д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост.

Д-р Мандажиева е един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести, уникално съчетание, което е в полза на големия брой пациенти със заболявания на горните дихателни пътища.


Лекар с богат практически опит, научни интереси и публикации в диагностиката и лечението на: алергичния ринит, възпаление на синусите и носна полипоза, еозинофилия и свързаните с нея заболявания, индолентна мастоцитоза и заболявания на активираните мастоцити, медикаментозна алергия и алергия към импланти.
"Има в днешни дни епидемия от алергични ринити, дори може да се говори за пандемия, едно заболяване, което е с повече от 200 годишна история", каза пред БНР д-р Мариана Мандажиева.

"В началото се смята, че ароматът на прясно окосеното сено е причината за сенната хрема. След време се установява, че причината за алергията са малките полени, малкия прашец от тревите, от дърветата, от плевелите, които свръхактивират имунната система.

Това, което е интересно, е че в миналото се търсят различни странни методи за преодоляване на алергичния ринит, но всъщност се открива, че това, което действа и помага при сенната хрема или алергичния ринит е пребиваване на морския бряг, чистота на морския въздух, морския бриз", разказа още пред БНР д-р Мандаджиева.

Тя посъветва хората, които имат целогодишно алергичен ринит, които са по-тежките случаи-  да се избягват алергените - акарите, домашните любимци, плесенни спори...

Усложненията на сенната хрема, тоест тази, която не се лекува, това са възпаления на ушите, оток на лигавицата на синусите, бронхиална астма, нарушения в съня...често ходене до тоалетна, хъркането, сънна апнея.

Д-р Мандаджиева изтъкна също, че сред най-основните причини за алергичния ринит са лошата и замърсена околна среда, начинът на живот, застояването пред електронните средства, пред телевизора, хлорирането на водата, акарите в матраците, градският начин на живот.

Според нея връщането на село спомага за по-малко алергии в нашия живот. Освен това използването на по-малко на дизенфектанти, на модерни измивни средства, вещества в хранителната индустрия, изкуствените добавки - всичко, което нарушава епителната бариера, би ни предпазило и от алергични заболявания, и от автоимунни заболявания, изтъкна още извествият алерголог.
Също да не пушим, да не използваме в изобилие парфюми, по-малко антибиотици, по-малко пробиотици и имуностимулатори, също спомагат за избягване на алергиите.
Д-р Мариана Мандажиева
Д-р Мариана Мандажиева е специалист алерголог в София с над 25 години опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергичния ринит, възпаление на синусите и носна полипоза, алергични заболявания в устната кухина, бронхиална астма, медикаментозна алергия и десенсибилизация с медикаменти, контакта алергия,алергия към импланти и интракардиални стентове, мастоцитоза, хранителна алергия и хранителна непоносимост, типове глутенова непоносимост, еозинофилия.
Д-р Мандажиева е практикувала в Окръжен диспансер по пневмо-фтизиатрични заболявания и Окръжна болница в Смолян и в ДКЦ 5 София - Студентска поликлиника. Била е експерт в Комисия по гражданска авиация към Национален транспортен институт. До 2005 г. работи в Клиника по Алергология и астма на УМБАЛ "Александровска" София. От 2005 г. е част от екипа специалисти на Клиника по дерматология, венерология и алергология към ВМА София. От 2016 г. е алерголог и основател на Медицински център Искър и алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00